10 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

 
 
Ναός της Κοιμήσεως (Α΄ Μέρος )

Γεσθημανή: Το όνομα Γεθσημανή παράγεται από της Εβραϊκές λέξεις ‘Γάθ και Σχεμών‘, που σημαίνει ελαιοτριβείο. Όπως και σήμερα έτσι και στην εποχή του Χριστού βρισκόταν έξω από την Αγία Πόλη, το δε όνομά της πιθανότατα πήρε από τους ελαιώνες και τα ελαιοτριβεία που υπήρχαν στην περιοχή. 

Με το όνομα Γεθσημανή εννοούμε όλη την ευρύτερη περιοχή στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών. Η Γεθσημανή δεν συνδέεται μόνο με την αγωνία και το πάθος του Κυρίου, αλλά και με την Ταφή και την Μετάσταση της Παναγίας μας. Ήδη από τον 4ο αιώνα, τα γεγονότα αυτά της Καινής Διαθήκης ταυτίστηκαν τοπογραφικά και οι χώροι τους αναδείχθηκαν ως ιερά και λατρευτικά Χριστιανικά προσκυνήματα. 

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη στη Γεθσημανή:
  
-Άρχισε το μαρτύριο του Ιησού (προδοσία-σύλληψη δίκη διαπόμπευση).
  
-Προσευχήθηκε ο Κύριος πριν το πάθος Του.
  
-Δέχτηκε το φίλημα της προδοσίας.

-Συνελήφθηκε ο Χριστός από τους στρατιώτες του Πιλάτου, τον όχλο και τους υπηρέτες των Φαρισαίων.

α. Ναός Κοιμήσεως

Ο καθορισμός του Τάφου της Παναγίας ανάγεται στα μέσα του 1ου αιώνα. Τότε χτίσθηκε και η πρώτη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, πιθανότατα στους χρόνους του Αυτοκράτορα Μαρκιανού. Ο σημερινός Ναός που είναι από τα παλαιότερα κτίσματα της Ιερουσαλήμ, κτίστηκε από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ. προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και κατεβαίνουμε 48 σκαλιά. Στο κέντρο της σκάλας αριστερά βρίσκεται ο τάφος του Ιωσήφ και στα δεξιά οι τάφοι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας.

β. Ο Τάφος της Παναγίας

Στο κέντρο του ναού και στο δεξιό μέρος βρίσκεται ο Τάφος της Παναγίας σε μονόλιθο βράχο όπου οι Απόστολοι τοποθέτησαν το σώμα της Θεοτόκου και μετά από τρείς μέρες « μετέστη στους ουρανούς ». Μέσα στον Τάφο βρέθηκαν οι νεκρικές σινδόνες και η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, η οποία μεταφέρθηκε από την Πουλχερία και την κατέθεσε στον Ιερό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Πίσω από τον Τάφο σε μαρμάρινο εικονοστάσι είναι τοποθετημένη η πιο ξακουστή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. Μεγάλη πομπή ξεκινά κάθε χρόνο στις 25 Αυγούστου από το μετόχι της Παναγίας δίπλα από το Ναό της Αναστάσεως, μεταφέροντας τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας από το μετόχι στον Τάφο της.

Στις 27 (με το παλιό ημερολόγιο) Αυγούστου το πρωί ψάλλοντα τα επιτάφια εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά τον τρόπο των επιταφίων εγκωμίων της Μεγάλης Παρασκευής και περιφέρεται ανθοστολισμένο κουβούκλιο με την Εικόνα της Κεκοιμημένης Παναγίας. Στις 28 Αυγούστου, τιμάται η Κοίμηση της Παρθένου με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

γ. Ελαιώνας

Βγαίνοντας από το Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και προχωρώντας προς το όρος των ελαιών δεξιά υπάρχει κήπος από ελαιόδεντρα που μερικά χρονολογούνται από τα χρόνια του Χριστού.  Εδώ κατά την παράδοση ο Ιούδας οδήγησε τους Γραμματείς και Φαρισαίους και Του έδωσε το φιλί της Προδοσίας « και φιλήματι παρέδωκεν αυτοίς τον Κύριον ». (Ματθ.26, 36. Μαρκ.14, 32.Λουκ.:22, 39. Ιωαν.: 18).

Οι 8 γέρικες ελιές θεωρούνται ως σιωπηλοί μάρτυρες της Προσευχής και της Λύπης του Χριστού, της τελευταίας εσπέρας της ζωής Του. Εκτός από όρος των ελαιών είναι γνωστός και ως Τόπος της Προδοσίας ή Αγωνίας.  Επίσης Εδώ δίδαξε ο Κύριος την Κυριακή προσευχή γνωστή σαν «Πάτερ ημών».

Κοντά στο χώρο αυτό, επάνω στο βράχο προσευχήθηκε ο Χριστός και από την αγωνία, έτρεχε ο ιδρώτας του ως θρόμβοι αίματος, την τελευταία νύχτα της ζωής Του. Στο βράχο αυτό ο Χριστός είπε το “ Πάτερ μου, ει δυνατόν έστι, παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο, γενηθήτω το θέλημά σου ”.  


Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά  
Από τον Πόντο στην Ημαθία


ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που σήμερα βρίσκεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Βέρμιο, είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά ετυμολογείται από το όρος Mελά και το ποντιακό ιδίωμα «σού», που σημαίνει «εις το», και έγινε Σουμελά «εις του Μελά». Το 386 μ.Χ, οι Αθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος ίδρυσαν το μοναστήρι στο όρος Mελά στον Πόντο, ύστερα από αποκάλυψη της Παναγίας.

Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία είχε εικονογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.  Κατά καιρούς έκαναν επιδρομές στη Μονή κλέφτες και αλλόθρησκοι λόγω του πλούτου και της φήμης της. Υπάρχουν σχετικές αναφορές για θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας για τη σωτηρία του μοναστηριού.

Το 1922, εποχή που οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου διώχτηκαν από τα εδάφη των προγόνων τους, οι μοναχοί έκρυψαν την εικόνα της Mεγαλόχαρης, τον σταυρό του αυτοκράτορα Mανουήλ Γ΄ Kομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου, στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Τότε, η Ιερή Εικόνα θάφτηκε για τριάντα περίπου χρόνια στα αγιασμένα χώματα της.

Ο Πολύκαρπος Ψωμιάδης, και ο Λεωνίδας Ιασονιδης, Μητροπολίτης Ξάνθης και υπουργός αντίστοιχα επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, ζήτησαν τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού για την απελευθέρωση της εικόνας. Το αίτημα εγκρίθηκε από τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού. Ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος, από τους τελευταίους μοναχούς της μονής, ταξίδεψε στον Πόντο και έπειτα από πολλές προσπάθειες βρήκε την εικόνα, τον πολύτιμο Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστόφορου που είχαν ενταφιαστεί μαζί με την εικόνα.

Αμέσως τα μετέφερε στην Αθήνα ,όπου εναποτέθηκαν στο βυζαντινό μουσείο Αθηνών, έως το 1951 όπου ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το σωματείο Παναγία Σουμελά από τον γιατρό Φίλωνα Κτενίδη. Τον Αύγουστο του 1952, η εικόνα της Παναγίας ενθρονίστηκε επίσημα στον Ιερό Ναό που χτίστηκε προς τιμήν Της στο όρος Βέρμιο. Σαράντα περίπου χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1993 παραδόθηκαν από το βυζαντινό μουσείο Αθηνών ο Σταύρος και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστόφορου.

 Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αποτελεί το σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι καταφεύγουν σε Αυτή για να τους απαλλάξει από τα προβλήματα και τις συμφορές.

ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Στην Μονή της Παναγίας στο Όρος Μελά του Πόντου, τον Δεκαπενταύγουστο του 2010, ακούστηκαν για πρώτη φορά ύμνοι και ικεσίες ύστερα από 88 χρόνια. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με ενέργειες του οποίου κατέστη δυνατή αυτή η μοναδική για τον Ελληνισμό δυνατότητα. Το γεγονός αυτό επαναλήφθηκε το 2011 και το 2012.

 

 ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ.........
 



ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ


Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Αμέσως μετά την συνάντησή τους, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προχώρησαν σε δηλώσεις.

Αντώνης Σαμαράς«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη συγκίνησή μου που βρίσκομαι εδώ, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σ' ένα μέρος που έχω έρθει πολλές φορές από τότε που ήμουν φοιτητής και μετά για πάρα πολλά χρόνια. Να σας πω ότι μας δίνετε δύναμη, κουράγιο. Να σας πω ότι η πνευματική τροφή που λαμβάνει κάποιος εδώ, σ' αυτόν το χώρο, είναι πολυσήμαντη και γιατί είστε ένας σοφός ιεράρχης και γιατί ταυτόχρονα αποδεικνύετε κάθε μέρα με το έργο σας, όχι απλώς την αγάπη σας στον Ελληνισμό, αλλά την πίστη σας στις αξίες και τις δυνατότητες που έχει ο Ελληνισμός.

Και γι' αυτό το λόγο θέλω να σας συγχαρώ εκ μέρους όλου του Ελληνικού λαού, γιατί ξέρουμε ότι εδώ υπάρχει ένας δυναμικός ιεράρχης ο οποίος πρωτοστατεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στο καλό του τόπου, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες. Γι' αυτό σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και χαίρομαι ιδιαίτερα για την τιμή που κάνατε να με δεχτείτε σήμερα».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: «Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, εγώ σας ευχαριστώ. Ήτο μια ιδιάζουσα τιμή για μας σήμερα, ήτο μια πολύ μεγάλη ευκαιρία χαράς να υποδεχτούμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος μας και μάλιστα να τον υποδεχτούμε μετά από μία εξαιρετική επικοινωνία και συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Έκανε ένα πολύ μεγάλο έργο με αυτή τη συνάντηση.

Είναι ευλογία το ότι ο λαός μας παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και οι οποίες είναι πολύ μεγάλες, και τις πιέσεις, στέκεται με αξιοπρέπεια, έχει αναπτύξει μια απίθανη διάσταση αλληλεγγύης η οποία περνά και προς τα έξω και είναι πλέον ένα κύμα που αγκαλιάζει και καλύπτει και ξένους οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα ακριβώς για να αποτίσουν φόρο τιμής σε μια χώρα που δεν είναι μόνο μια χώρα με 7.000 ετών ιστορία, είναι μια χώρα η οποία στο σύγχρονο κόσμο υπήρξε πάντοτε πρόμαχος ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και επομένως, υποδεχόμενοι τον Πρωθυπουργό της χώρας αυτής, υποδεχόμεθα ένα μεγάλο σύμβολο και έναν άνθρωπο, ο οποίος τη στιγμή αυτή προσωπικά το λέω, κάνει έναν πολύ μεγάλο, πολύπλευρο αγώνα και έχει νυχθημερόν τις προσευχές μας- αυτό το κάνουμε ως πρώτο - και την οιασδήποτε μορφής συμπαράσταση μας στο μεγάλο έργο τα οποίο κάνει σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του στην συγκυβέρνηση αλλά και με όλο τον Ελληνικό λαό και φυσικά με πάρα πολύ σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία όντως σε αυτές τις ειδικές συνθήκες έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικός και μοναδικός παράγων αγάπης ή θεραπευτικής ιδιότητος και πραγματικά ουσιαστικής συμβολής σε μια ουσιαστική ανάκαμψη.

Σας είμεθα ευγνώμονες για την επίσκεψη, κ. Πρόεδρε, και ευχόμεθα καλή συνέχεια στο υπόλοιπο της παραμονής σας εδώ και οπωσδήποτε είμεθα πάντοτε σε μια συνεχή και αδιάκοπη επικοινωνία. Ο Θεός θα είναι πάντοτε μαζί σας».





ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ


Όταν υπάρχει ο παράγων του κέρδους ως ανοιχτό ενδεχόμενο, οι μάσκες πέφτουν άμεσα. Τα προσχήματα εξαφανίζονται. Το απαίσιο πρόσωπο του βάρβαρου κατακτητή φωτίζεται από τη λάμψη της απληστίας. Ακριβώς όπως συμβαίνει με την Τουρκία και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία έχουν εντοπιστεί στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Όπως έγραψε χθες η εφημερίδα μας, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο τέως ηγέτης του ψευδοκράτους, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο με τις εξωφρενικές δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Σημερινή». Μεταξύ άλλων, ο δήθεν «μετριοπαθής» και «συζητήσιμος» πολιτικός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των Τούρκων στην Κύπρο, εξαιτίας των υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, αυτό το ομιλούν εργαλείο της Άγκυρας είπε: «Από πολιτικής άποψης, φυσικά και είναι δυνατό να γίνει αυτό λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων». Αν οι ιθύνοντες σε Ελλάδα και Κύπρο διέθεταν στοιχειώδη λογική και επίγνωση των ιστορικών δεδομένων δεν θα έπρεπε να αιφνιδιαστούν. Αντίθετα, θα όφειλαν να ευχαριστήσουν τον κ. Ταλάτ για την έκρηξη ειλικρίνειας και να κοινοποιήσουν αυτή την κυνική και απόλυτα βάρβαρη άποψή του στη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Ταλάτ δεν έχει προσωπική ατζέντα στο Κυπριακό ούτε καν προσωπική άποψη. Μεταφέρει αυτολεξεί τις επίσημες ή ανεπίσημες θέσεις του μοναδικού κράτους του πλανήτη, το οποίο γιορτάζει και τιμά τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει.

Η Τουρκία δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γεννήθηκε, εδραιώθηκε και επεκτάθηκε με το ξίφος και τη φωτιά. Οι επεκτατικοί πόλεμοι και η υποδούλωση των ανίσχυρων είναι πρακτικές βαθιά ριζωμένες στον γενετικό κώδικα της οικονομικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ελίτ της. Η διπλωματία, το διεθνές δίκαιο και ο ανθρωπισμός είναι κενά γράμματα για τις ομάδες που εξουσιάζουν αυτήν τη χώρα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν και σέβονται είναι εκείνη της ισχύος. 

Ας κάνουν λοιπόν εκείνοι αυτό που γνωρίζουν, αλλά ας πράξουμε κι εμείς, ως Ελληνισμός, αυτό που πρέπει και αρμόζει στη σπουδαία Ιστορία του Γένους μας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, κορυφώνεται η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου αναμένεται να εκμεταλλευτούν την αργία του Δεκαπενταύγουστου. Σε επιφυλακή το Λιμενικό, επιπλέον πτήσεις προγραμματίζονται στο «Ελ.Βενιζέλος», κοσμοσυρροή αναμένεται σε τρένα και ΚΤΕΛ, έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία. Από την προσεχή Δευτέρα, 12 Αυγούστου, μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις-δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 23 Αυγούστου.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Εισάγεται πρότυπο πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, μειώνονται τα επιστημονικά πεδία και τα εξεταζόμενα μαθήματα και δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Τις θέσεις της Αθήνας για θέματα όπως το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ ανέλυσε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού, κράτησε περίπου 45 λεπτά. Παρών και ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το θέμα των Σκοπίων. Με ομογενείς, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον πρόεδρο της JP Morgan Τζέιμι Ντιμόν συνέχισε τις επαφές του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπει ακόμη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και επίσκεψη στο «Σημείο Μηδέν» όπου κατέπεσαν οι δίδυμοι πύργοι.

Κόσμος

Σε νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κατέληξαν οι πορείες υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε αρκετές πόλεις της Αιγύπτου, οι οποίοι παραμένουν στους δρόμους απαιτώντας την αποκατάστασή του. Άτεγκτοι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, με ανώτατο στέλεχός τους να λέει πως «θα σας προσφέρουμε χιλιάδες μάρτυρες» ενώ οι δύο καθιστικές διαμαρτυρίες στο Κάιρο μένουν στη θέση τους με ενισχυμένη «περιφρούρηση» για το φόβο βίαιης επιχείρησης διάλυσής τους.Έβαλε το Ισλάμ στον χάρτη όσο πιο κυριολεκτικά γίνεται, ενώ έφερε... «πιο κοντά» χριστιανούς και εβραίους νομίζοντας πως όλοι πιστεύουν στον Ιησού Χριστό: Η συνέντευξη μίας νεαρής υποψήφιας στις αυστραλιανές εκλογές με το ξενοφοβικό κόμμα «Ένα Έθνος» την εξέθεσε ανεπανόρθωτα και την οδήγησε να αποσύρει την υποψηφιότητά της, κλείνοντας ένδοξα μία πολιτική σταδιοδρομία που κράτησε 48 ώρες.

Στο άνοιγμα 18 από τις 19 διπλωματικές αποστολές τους στον μουσουλμανικό κόσμο που είχαν κλείσει λόγω τρομοκρατικής απειλής προχωρούν οι ΗΠΑ, με την εξαίρεση της πρεσβείας στην Σαναά στην Υεμένη. Κλειστό θα μείνει επίσης το προξενείο στη Λαχώρη του Πακιστάν, λόγω «ξεχωριστής συγκεκριμένης απειλής», όπως αναφέρει η Ουάσινγκτον. Μέτρα που θα διασφαλίσουν περισσότερο διαφανή λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και αλλαγή νομοθεσίας σχετικά με τη συλλογή δεδομένων εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα. Παραδέχτηκε ότι οι κινήσεις έρχονται μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, για τον οποίο ο Ομπάμα είπε ότι «δεν πιστεύει ότι είναι πατριώτης». Ο έλεγχος που διενήργησαν οι κινεζικές αρχές αποκάλυψε ότι υπήρξε κατάχρηση ποσού ύψους σχεδόν 1 δισεκ. δολαρίων από κρατικό πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση... 36 εκατομμυρίων φθηνών κατοικιών για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Οικονομία

Θέμα χρόνου θεωρείται η σταδιακή άρση των πλειστηριασμών α' κατοικίας, αλλά με δεδομένες τις αντιρρήσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης, τα αρμόδια υπουργεία αναζητούν τη χρυσή τομή με στόχο να διαχωριστούν αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν από τους κακοπληρωτές. Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά την ενδοσυνεδριακή ήπια διορθωτική υποχώρηση. Η αγορά διέσπασε ανοδικά και τα επίπεδα των 950 μονάδων, συμπληρώνοντας οκτώ συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 10,39%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 956,93 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,87%. Από έλεγχο «πόθεν έσχες» θα περάσουν 436 υπάλληλοι (κυρίως διευθυντικά στελέχη) του υπουργείου Οικονομικών Επιστολή με την οποία ζητά την κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αφορούν τη χορήγηση στοιχείων 436 προσώπων που ελέγχονται, απέστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας, προς τους πρόεδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Αθλητισμός

Με το δεξί ξεκίνησε η Μπάγερν την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου της στη Μπουντεσλίγκα. Παράλληλα, το 3-1 επί της Γκλάντμπαχ στο Μόναχο αποτελεί και την πρώτη επίσημη νίκη του Πεπ Γκουαρντιόλα που είχε ξεκινήσει... στραβά μετά την ήττα από τη Ντόρτμουντ στο Σούπερ Καπ. Στραβοπάτησε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Γαλλίας η ΠΣΖ, η οποία έμεινε στο 1-1 με την Μονπελιέ. Για την Αγγλία πέταξε ο Παναθηναϊκός το πρωί της Παρασκευής και από το Λονδίνο θα μεταβεί οδικώς στο Νόριτς, όπου το Σάββατο (17:00 ΟΤΕ3) θα δώσει φιλικό αγώνα με την ομώνυμη ομάδα.

Το συγκεκριμένο φιλικό είναι το τελευταίο πριν από τη σέντρα της Σούπερ Λιγκ, με τον Γιάννη Αναστασίου να έχει την ευκαιρία να τσεκάρει την ετοιμότητα της ομάδας του και να δοκιμάσει πρόσωπα και σχήματα.Εν τω μεταξύ, το «τριφύλλι» αποχαιρέτησε και επισήμως τη Διπλή Ανάπλαση, καθώς το πρωί της Παρασκευής ο Νικήτας Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι το έργο έχει σταματήσει οριστικά. Κόντρα στη Λίβερπουλ απογοήτευσε. Απέναντι στην Άντερλεχτ παρουσίασε ένα διαφορετικό, καλύτερο πρόσωπο.

Το Σάββατο (23:00) με αντίπαλο της Βαλένθια στο «Μεστάγια» ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι έτοιμος εν όψει της νέου πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα που ξεκινά σε μια εβδομάδα.



ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ;;;


''Πρέπει να ταϊζουμε το τέρας'', συνήθιζε να λέει στους συνεργάτες του ο οικονομικός σύμβουλος και εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα μας την πενταετία 2004-2009, Woodward Clark  Price, αναφερόμενος στην ανάγκη διαρκούς τροφοδότησης του ''τέρατος'' Στέιτ Ντιπάρτμεντ  με πληροφορίες από την Αθήνα. Τα χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ και της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας το τέρας δε σιτίστηκε όπως θα ήθελε. Φάνηκε ότι η μερίδα του λέοντος παραδόθηκε από την Ελλάδα προς το γερμανικό ποιμενικό που καραδοκούσε στην Ευρώπη. Αλλά το τέρας επέστρεψε και τώρα θα πάρει ό,τι του αναλογεί.

Τέλη Ιουνίου του 2010 - δεύτερος μήνας μετά την υπογραφή μνημονίου - και ενώ το μελάνι από τις υπογραφές των πολιτικών μας κάτω από τους δυσβάσταχτους όρους του είναι ακόμη νωπό, το φως της δημοσιότητας βλέπει μια δυσοίωνη έκθεση του Stratfor για την Ελλάδα. Απώλεια του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, πολιτική αποσταθεροποίηση σε σημαντικό βαθμό, κοινωνική έξαρση της βίας και έξοδο από την ευρωζώνη είναι μερικές από τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα του Strategic Forecasting Inc.

Στη δεκασέλιδη έκθεσή του, το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο, επισημαίνει ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικός σύμμαχος στα Βαλκάνια υποβαθμίστηκε, με την αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια (το 1993), μια απώλεια που ήταν ορατή σε όλους πέρα από την ίδια της Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Αθήνα “αρνούμενη να αποδεχτεί την πραγματικότητα (σ.σ. εννοεί τη μη ευθυγράμμιση με τη πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια), έκανε τα πάντα να διατηρήσει την θέση της, δανειζόμενη αφενός τεράστια ποσά για εκσυγχρονισμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δίνοντας αφετέρου λανθασμένα στοιχεία για να μπει στην ευρωζώνη”.

Ο αναγνώστης της έκθεσης θα πρέπει να εστιάσει τη προσοχή του στη τρίτη παράγραφο από το τέλος, όπου αναφέρεται απροκάλυπτα ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει το Αιγαίο χωρίς εξωτερικό προστάτη “και πως “εξαρτάται από τις στρατηγικές που υιοθετεί η Τουρκία, η οποία είναι μια αναδυόμενη γεωπολιτική δύναμη που στοχεύει να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Το ερώτημα είναι τώρα αν η Τουρκία θα εστιάσει τους στόχους της στο Αιγαίο ή αντί αυτού επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθεί σε άλλα συμφέροντά της“.

Το αμερικανικό think tank που φημίζεται για τον τρόπο του να προκαλεί τα γεγονότα που προβλέπει, μίλησε και ήταν άκρως αποκαλυπτικό.  Τέλη Ιουλίου του 2013 και ενώ έχει προηγηθεί η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού, με θερμά λόγια μίλησε για την χώρα μας και τον ελληνικό λαό ο προτεινόμενος από τον πρόεδρο Ομπάμα για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς. Ο κ. Πιρς χαρακτήρισε την Ελλάδα «πολύτιμη φίλη και σύμμαχο» των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ντέιβιντ Πιρς, άνθρωπος ειδικών αποστολών με μακρά θητεία σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Αλγερία. Οι κακές γλώσσες λένε ότι χάρη στις δικές του καλές σχέσεις με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κλείστηκε το χθεσινό ραντεβού με τον Μπάρακ Χουσεϊν Ομπάμα.  Παραμονή της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη του στη Καθημερινή υπογραμμίζει ότι «έχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα». Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει την πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, υπερτονίζει το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς και τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Αθήνα το 2014.

Χθες στο οβάλ γραφείο ο πλανητάρχης συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά. Έναν Αντώνη Σαμαρά μαγκωμένο που έδειχνε να μη νιώθει άνετα μπροστά στον πλανητάρχη που έπαιζε στο δικό του γήπεδο. Λυπάμαι που θα απογοητεύσω όλους αυτούς που μιλούν για επιτυχία, αλλά τη μόνη επιτυχία που είδα, ήταν η αλλαγή της γερμανικής ομπρέλας με αμερικάνικη. Το πόσο μας κόστισε θα φανεί στη πορεία...

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ


Oλόκληρο χωριό με Κούρδους εξόντωσαν οι ισλαμιστές της Αλ Νούσρα, με πάνω από 120 παιδιά και 330 άνδρες και γυναίκες να πεθαίνουν στα χέρια τους. Αυτή η τελευταία σφαγή οδήγησε όλους τους Κούρδους να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Ενισχύσεις από το ιρανικό Κουρδιστάν θα λάβουν οι Κούρδοι της Συρίας με σκοπό να γείρει η πλάστιγγα υπέρ τους στην προσπάθειά τους να διώξουν εντελώς από την Βόρεια Συρία τους μαχητές της Αλ Κάιντα, και να προχωρήσουν στην κήρυξη  αυτονομίας αναφέρει η εφημερίδα World Tribune.

Η Βόρεια Συρία είναι πολύ σημαντική για τους ισλαμιστές αντάρτες για δύο λόγους. Αποτελεί δίοδο ανεφοδιασμού για αυτούς σε εφόδια και άντρες, μέσω της Τουρκίας, ταυτόχρονα η κατοχή της επιτρέπει την εύκολη διέλευση Τσετσένων εξτρεμιστών από τον Καύκασο που πολεμούν κατά εκατοντάδες, με σχηματισμούς ταξιαρχιών εναντίον του Άσαντ, και ήδη έχουν αφήσει το στίγμα τους, με την απίστευτη ωμότητα, τις εκτελέσεις, και τα φρικιαστικά βασανιστήρια στα οποία υποβάλουν όποιον πέσει στα χέρια τους. Προ ολίγων ημερών οι ισλαμιστές σφαγίασαν ένα ολόκληρο κουρδικό χωριό σκοτώνοντας 120 παιδιά και 330 άντρες και γυναίκες, στην πόλη  Tal Abyad, δείχνοντας πάλι το φρικιαστικό τους πρόσωπο

 Το ιρανικό κουρδικό κόμμα Free Life επιβεβαίωσε την αποστολή εκατοντάδων μαχητών στα "αδέλφια" τους στη Βόρεια Συρία.Το κόμμα είναι γνωστό σαν το ιρανικό παρακλάδι του ΡΚΚ, και προχώρησε σε δήλωση ότι για τους σύρους Κούρδους, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ισλαμιστές αντάρτες) αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. "Η απειλή χρειάζεται να αντιπετωπισθεί από ολόκληρο το υπόλοιπο Κουρδιστάν, για να βοηθηθούν τα αδέρφια μας στη Συρία" Η δήλωση δεν ξεκαθαρίζει πόσοι ιρανοί Κούρδοι μαχητές θα σταλθούν στα πεδία των μαχών, αλλά κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι η συροκουρδική κοινότητα έχει ήδη βοηθηθεί από τα παρακλάδια του ΡΚΚ σε Ιράκ και Τουρκία.

Ήδη από τον Ιούλιο το Democratic Union Party που αντιπροσωπεύει του Σύρους Κούρδους, έχει απωθήσει πολλές ομάδες της Αλ Κάιντα και των ισλαμιστών από αρκετές περιοχές της Βόρειας Συρίας, την οποία οι ισλαμιστές την είχαν ανκηρύξει σε Εμιράτο, επιβάλοντας του φρικώδεις νόμους της σαρία. Σε πρόσφατη μαχη μεταξύ των Κούρδων και της Αλ Νούσρα  και του Islamic State of Iraq and Levant αναφέρθηκαν τουλάχιστον 63 νεκροί φανερώνοντας την σφοδρότητα των συγκρούσεων. "Είμαστε απολύτως έτοιμοι για την αποστολή μαχητών στο δυτικό Κουρδιστάν (Συρία) για να υπερασπιστούμε τα κέρδη των αδελφών μας" δήλωσε το Free Life "και θα έχουν την πλήρη ηθική, και πολιτική υποστήριξή μας"

Παρόλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αλ Νούσρα επί πληρωμή στρατολογεί κάποιους νεαρούς Κούρδους ακόμα και από το Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των αδελφών τους (ποιός τους δίνει τα χρήματα αυτά άραγε; Η Δύση τι έχει να πει για την χρηματοδότηση του μεγάλου εχθρού της Αλ Κάιντα;) Έτσι λοιπόν οι ιμάμηδες των Κούρδων ζητούν "όλοι οι πνευματικοί καθοδηγητές να εμποδίσουν τους νεαρούς Κούρδους να αποδεχτούν παραπλανητικές προσκλήσεις, να πολεμήσουν τα αδέρφια τους."

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος που έχει εξελιχθεί μεταξύ Κούρδων και Αλ Νουσρα, συμφέρει το καθεστώς Άσαντ καθότι οι ισλαμιστές απασχολούν μεγάλο μέρος των ανδρών τους εναντίον τους και φυσικά των πυρομαχικών τους. Οι απώλειές τους αυξάνουν, και αναπληρώνονται δύσκολα, ώστε να κυκλοφορεί η φήμη απελευθέρωσης βαρυποινητών από την Σαουδική Αραβία με την εντολή να προωθηθούν στην Συρία ως ενίσχυση (και φυσικά για να τους ξεφορτωθούν).


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (10/8/2013)


Γεγονότα

1675: Ο βασιλιάς της Μ. Βρετανίας, Κάρολος Β', θέτει το θεμέλιο λίθο του αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς.

1913: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που θέτει τέλος στον Β' Βαλκανικό Πόλεμο.

1920: Ο σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ' υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1948: Αρχίζει την τηλεοπτική του διαδρομή το πρόγραμμα Candid Camera, που από πολλούς θεωρείται ως το πρώτο δείγμα ριάλιτι σόου.

1953: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος και Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.

1969: Η Coca Cola κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Γεννήσεις

1918: Αλέξης Σολωμός, σκηνοθέτης του θεάτρου.

1947: Ίαν Άντερσον, Άγγλος μουσικός, η ψυχή του συγκροτήματος «Jethro Tull».

1960: Αντώνιο Μπαντέρας, Ισπανός ηθοποιός.

Θάνατοι

2001: Γιάννης Φλερύ, χορευτής και χορογράφος