10 Αυγούστου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, κορυφώνεται η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου αναμένεται να εκμεταλλευτούν την αργία του Δεκαπενταύγουστου. Σε επιφυλακή το Λιμενικό, επιπλέον πτήσεις προγραμματίζονται στο «Ελ.Βενιζέλος», κοσμοσυρροή αναμένεται σε τρένα και ΚΤΕΛ, έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία. Από την προσεχή Δευτέρα, 12 Αυγούστου, μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις-δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 23 Αυγούστου.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Εισάγεται πρότυπο πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, μειώνονται τα επιστημονικά πεδία και τα εξεταζόμενα μαθήματα και δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Τις θέσεις της Αθήνας για θέματα όπως το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ ανέλυσε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού, κράτησε περίπου 45 λεπτά. Παρών και ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το θέμα των Σκοπίων. Με ομογενείς, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον πρόεδρο της JP Morgan Τζέιμι Ντιμόν συνέχισε τις επαφές του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπει ακόμη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και επίσκεψη στο «Σημείο Μηδέν» όπου κατέπεσαν οι δίδυμοι πύργοι.

Κόσμος

Σε νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κατέληξαν οι πορείες υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε αρκετές πόλεις της Αιγύπτου, οι οποίοι παραμένουν στους δρόμους απαιτώντας την αποκατάστασή του. Άτεγκτοι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, με ανώτατο στέλεχός τους να λέει πως «θα σας προσφέρουμε χιλιάδες μάρτυρες» ενώ οι δύο καθιστικές διαμαρτυρίες στο Κάιρο μένουν στη θέση τους με ενισχυμένη «περιφρούρηση» για το φόβο βίαιης επιχείρησης διάλυσής τους.Έβαλε το Ισλάμ στον χάρτη όσο πιο κυριολεκτικά γίνεται, ενώ έφερε... «πιο κοντά» χριστιανούς και εβραίους νομίζοντας πως όλοι πιστεύουν στον Ιησού Χριστό: Η συνέντευξη μίας νεαρής υποψήφιας στις αυστραλιανές εκλογές με το ξενοφοβικό κόμμα «Ένα Έθνος» την εξέθεσε ανεπανόρθωτα και την οδήγησε να αποσύρει την υποψηφιότητά της, κλείνοντας ένδοξα μία πολιτική σταδιοδρομία που κράτησε 48 ώρες.

Στο άνοιγμα 18 από τις 19 διπλωματικές αποστολές τους στον μουσουλμανικό κόσμο που είχαν κλείσει λόγω τρομοκρατικής απειλής προχωρούν οι ΗΠΑ, με την εξαίρεση της πρεσβείας στην Σαναά στην Υεμένη. Κλειστό θα μείνει επίσης το προξενείο στη Λαχώρη του Πακιστάν, λόγω «ξεχωριστής συγκεκριμένης απειλής», όπως αναφέρει η Ουάσινγκτον. Μέτρα που θα διασφαλίσουν περισσότερο διαφανή λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και αλλαγή νομοθεσίας σχετικά με τη συλλογή δεδομένων εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα. Παραδέχτηκε ότι οι κινήσεις έρχονται μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, για τον οποίο ο Ομπάμα είπε ότι «δεν πιστεύει ότι είναι πατριώτης». Ο έλεγχος που διενήργησαν οι κινεζικές αρχές αποκάλυψε ότι υπήρξε κατάχρηση ποσού ύψους σχεδόν 1 δισεκ. δολαρίων από κρατικό πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση... 36 εκατομμυρίων φθηνών κατοικιών για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Οικονομία

Θέμα χρόνου θεωρείται η σταδιακή άρση των πλειστηριασμών α' κατοικίας, αλλά με δεδομένες τις αντιρρήσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης, τα αρμόδια υπουργεία αναζητούν τη χρυσή τομή με στόχο να διαχωριστούν αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν από τους κακοπληρωτές. Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά την ενδοσυνεδριακή ήπια διορθωτική υποχώρηση. Η αγορά διέσπασε ανοδικά και τα επίπεδα των 950 μονάδων, συμπληρώνοντας οκτώ συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 10,39%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 956,93 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,87%. Από έλεγχο «πόθεν έσχες» θα περάσουν 436 υπάλληλοι (κυρίως διευθυντικά στελέχη) του υπουργείου Οικονομικών Επιστολή με την οποία ζητά την κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αφορούν τη χορήγηση στοιχείων 436 προσώπων που ελέγχονται, απέστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας, προς τους πρόεδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Αθλητισμός

Με το δεξί ξεκίνησε η Μπάγερν την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου της στη Μπουντεσλίγκα. Παράλληλα, το 3-1 επί της Γκλάντμπαχ στο Μόναχο αποτελεί και την πρώτη επίσημη νίκη του Πεπ Γκουαρντιόλα που είχε ξεκινήσει... στραβά μετά την ήττα από τη Ντόρτμουντ στο Σούπερ Καπ. Στραβοπάτησε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Γαλλίας η ΠΣΖ, η οποία έμεινε στο 1-1 με την Μονπελιέ. Για την Αγγλία πέταξε ο Παναθηναϊκός το πρωί της Παρασκευής και από το Λονδίνο θα μεταβεί οδικώς στο Νόριτς, όπου το Σάββατο (17:00 ΟΤΕ3) θα δώσει φιλικό αγώνα με την ομώνυμη ομάδα.

Το συγκεκριμένο φιλικό είναι το τελευταίο πριν από τη σέντρα της Σούπερ Λιγκ, με τον Γιάννη Αναστασίου να έχει την ευκαιρία να τσεκάρει την ετοιμότητα της ομάδας του και να δοκιμάσει πρόσωπα και σχήματα.Εν τω μεταξύ, το «τριφύλλι» αποχαιρέτησε και επισήμως τη Διπλή Ανάπλαση, καθώς το πρωί της Παρασκευής ο Νικήτας Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι το έργο έχει σταματήσει οριστικά. Κόντρα στη Λίβερπουλ απογοήτευσε. Απέναντι στην Άντερλεχτ παρουσίασε ένα διαφορετικό, καλύτερο πρόσωπο.

Το Σάββατο (23:00) με αντίπαλο της Βαλένθια στο «Μεστάγια» ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι έτοιμος εν όψει της νέου πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα που ξεκινά σε μια εβδομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: