10 Αυγούστου, 2013

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ;;;


''Πρέπει να ταϊζουμε το τέρας'', συνήθιζε να λέει στους συνεργάτες του ο οικονομικός σύμβουλος και εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα μας την πενταετία 2004-2009, Woodward Clark  Price, αναφερόμενος στην ανάγκη διαρκούς τροφοδότησης του ''τέρατος'' Στέιτ Ντιπάρτμεντ  με πληροφορίες από την Αθήνα. Τα χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ και της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας το τέρας δε σιτίστηκε όπως θα ήθελε. Φάνηκε ότι η μερίδα του λέοντος παραδόθηκε από την Ελλάδα προς το γερμανικό ποιμενικό που καραδοκούσε στην Ευρώπη. Αλλά το τέρας επέστρεψε και τώρα θα πάρει ό,τι του αναλογεί.

Τέλη Ιουνίου του 2010 - δεύτερος μήνας μετά την υπογραφή μνημονίου - και ενώ το μελάνι από τις υπογραφές των πολιτικών μας κάτω από τους δυσβάσταχτους όρους του είναι ακόμη νωπό, το φως της δημοσιότητας βλέπει μια δυσοίωνη έκθεση του Stratfor για την Ελλάδα. Απώλεια του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, πολιτική αποσταθεροποίηση σε σημαντικό βαθμό, κοινωνική έξαρση της βίας και έξοδο από την ευρωζώνη είναι μερικές από τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα του Strategic Forecasting Inc.

Στη δεκασέλιδη έκθεσή του, το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο, επισημαίνει ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικός σύμμαχος στα Βαλκάνια υποβαθμίστηκε, με την αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια (το 1993), μια απώλεια που ήταν ορατή σε όλους πέρα από την ίδια της Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Αθήνα “αρνούμενη να αποδεχτεί την πραγματικότητα (σ.σ. εννοεί τη μη ευθυγράμμιση με τη πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια), έκανε τα πάντα να διατηρήσει την θέση της, δανειζόμενη αφενός τεράστια ποσά για εκσυγχρονισμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δίνοντας αφετέρου λανθασμένα στοιχεία για να μπει στην ευρωζώνη”.

Ο αναγνώστης της έκθεσης θα πρέπει να εστιάσει τη προσοχή του στη τρίτη παράγραφο από το τέλος, όπου αναφέρεται απροκάλυπτα ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει το Αιγαίο χωρίς εξωτερικό προστάτη “και πως “εξαρτάται από τις στρατηγικές που υιοθετεί η Τουρκία, η οποία είναι μια αναδυόμενη γεωπολιτική δύναμη που στοχεύει να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Το ερώτημα είναι τώρα αν η Τουρκία θα εστιάσει τους στόχους της στο Αιγαίο ή αντί αυτού επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθεί σε άλλα συμφέροντά της“.

Το αμερικανικό think tank που φημίζεται για τον τρόπο του να προκαλεί τα γεγονότα που προβλέπει, μίλησε και ήταν άκρως αποκαλυπτικό.  Τέλη Ιουλίου του 2013 και ενώ έχει προηγηθεί η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού, με θερμά λόγια μίλησε για την χώρα μας και τον ελληνικό λαό ο προτεινόμενος από τον πρόεδρο Ομπάμα για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς. Ο κ. Πιρς χαρακτήρισε την Ελλάδα «πολύτιμη φίλη και σύμμαχο» των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ντέιβιντ Πιρς, άνθρωπος ειδικών αποστολών με μακρά θητεία σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Αλγερία. Οι κακές γλώσσες λένε ότι χάρη στις δικές του καλές σχέσεις με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κλείστηκε το χθεσινό ραντεβού με τον Μπάρακ Χουσεϊν Ομπάμα.  Παραμονή της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη του στη Καθημερινή υπογραμμίζει ότι «έχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα». Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει την πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, υπερτονίζει το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς και τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Αθήνα το 2014.

Χθες στο οβάλ γραφείο ο πλανητάρχης συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά. Έναν Αντώνη Σαμαρά μαγκωμένο που έδειχνε να μη νιώθει άνετα μπροστά στον πλανητάρχη που έπαιζε στο δικό του γήπεδο. Λυπάμαι που θα απογοητεύσω όλους αυτούς που μιλούν για επιτυχία, αλλά τη μόνη επιτυχία που είδα, ήταν η αλλαγή της γερμανικής ομπρέλας με αμερικάνικη. Το πόσο μας κόστισε θα φανεί στη πορεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: