06 Μαρτίου, 2020

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ- ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μπορείτε να απευθύνεστε στην 
τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως 
θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.


ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Για να διαβάσετε ένα εμπεριστατωμένο
χρονικό της Πανδημίας πατήστε Εδώ…
ΟΙ 14 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19 – Διαβάστε εδώ

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονοϊού (2019-nCoV). 

Ο νέος κορονοϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορονοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Συμπτώματα
Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

-Καταρροή

-Πονόλαιμο

-Πυρετό

-Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να 
εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

-Πνευμονία

-Δυσκολία στην αναπνοή

Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι 
και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη 
διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο 
ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Απαντήσεις σε βασικές 
Ερωτήσεις για τον Κορωναϊό

Μετάδοση
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κορονοϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. 

Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί. Όσον αφορά τον νέο κορονοϊό 2019–nCoV, το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. 

Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Προστασία
Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. 

Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα 
ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο 
διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται 
στα χέρια μας.

-Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

-Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

-Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην 
αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

-Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

-Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 –nCoVμπορεί να είναι μία από αυτές.

-Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης 
και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι 
την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες 
προσωπικής υγιεινής.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;
Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV.

Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας
Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο 
αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής 
μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

-Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της 
απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ

-Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό 
σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. 
Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη 
μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται
 με σταγονίδια

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

-σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του
 αναπνευστικού συστήματος

-σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς 
με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

-σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής 
υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην 
κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οδηγίες εφαρμογής

-επιλογή του σωστού μεγέθους

-εφαρμογή της υγιεινής των χεριών 
πριν την τοποθέτηση της μάσκας

-εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε 
να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το 
πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)

-πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης

-ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους 
της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα 
με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά

-αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς 
εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή

-αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα 
από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα 
με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας 
ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!

-απόρριψη στον ειδικό κάδο 
για μολυσματικά αντικείμενα

-εφαρμογή της υγιεινής των χεριών

-αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της
 μάσκας (είναι μιας χρήσης)

-αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην 
περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Οι κυριότερες έως τώρα
 προσπάθειες και υπό δοκιμή θεραπείες

Η αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού μέχρι σήμερα παραμένει εστιασμένη στα συμπτώματα και είναι υποστηρικτική. Όμως περισσότερες από 70 φαρμακευτικές ουσίες και συνδυασμοί τους βρίσκονται ήδη υπό κλινική έρευνα και σταδιακά θα γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα τους.

Οι σημαντικότερες μέχρι σήμερα εξελίξεις, 
σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 
συνοψίζονται ως εξής:

Αναστολείς ιικού πολλαπλασιασμού
Το ενδοφλέβιο αντι-ιικό ρεμδεσιβίρη είναι ευρέος φάσματος και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών που έχουν γενετικό υλικό RNA, όπως είναι ο κορονοϊός. Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει διπλά τυφλή κλινική μελέτη, ώστε να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Εμβόλια
Η βασική στρατηγική εμβολιασμού έγκειται στην έγχυση ιικών αντιγόνων στον οργανισμό, ώστε να ενεργοποιηθεί η ανοσιακή απόκριση και ακολούθως η ανοσιακή μνήμη. Σχετικές κλινικές μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο θεωρείται απίθανο να υπάρχει εμβόλιο διαθέσιμο για το ευρύ κοινό πριν την πάροδο ενός έως δύο ετών. 

Μια άλλη προσέγγιση είναι η έγχυση κατακερματισμένου γενετικού υλικού του ιού στον οργανισμό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς μεταγραφής και μετάφρασης στα κύτταρα του ξενιστή, ώστε να παράγει τις ιικές πρωτείνες. 

Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή θα αναγνωρίσει τις ξένες ιικές πρωτείνες και έτσι θα εκλυθεί ανοσιακή απάντηση και ακολούθως ανοσιακή μνήμη. Αναμένεται ότι σχετικές κλινικές μελέτες θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Πλάσμα από επιζώντες
Οι ασθενείς που έχουν ιαθεί, διαθέτουν στη κυκλοφορία του αίματος τους ειδικά αντισώματα έναντι των αντιγόνων του κορονοϊού. Θεωρείται, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι από 30.000 ιαθέντες μέχρι σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή αντισωμάτων για βαρέως πάσχοντες.

Αντιρετροϊκά φάρμακα
Ο νέος κοροναϊός έχει γενετικό υλικό το RNA, όπως και ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Επομένως, έχει ξεκινήσει η κλινική δοκιμή εμπορικά διαθέσιμων φαρμάκων όπως ο συνδυασμός λοπιναβίρης και ριτοναβίρης και ο συνδυασμός εμτρισιταβίνης και τενοφοβίρης.

Ανθελονοσιακά φάρμακα
Το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα κλινικής μελέτης στην Κίνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bioscience Trends. Η φωσφορική χλωροκίνη μείωσε τη διάρκεια της λοίμωξης, μείωσε τις ημέρες της ιαιμίας, βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία και βελτίωσε την έκβαση της πνευμονίας σε σχέση με το εικονικό φάρμακο σε δείγμα 100 ασθενών. 

Ο διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας και η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι αισιόδοξη για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες της χλωροκίνης. Σημαντικό είναι επίσης ότι η χλωροκίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο και άμεσα διαθέσιμο σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Πώς πραγματοποιείται ο διαχωρισμός 
των κρουσμάτων από τις Υγειονομικές Αρχές

Ο ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τις οδηγίες του 
WHO  και του ECDC και αφορά τόσο στην ανίχνευση 
των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο
 κορονοϊό 2019 - nCoV όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ.

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, 
ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα
Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, φαρυγγαλγία, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων: 

-Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο 
κρούσμα λοίμωξης από 2019-nCoV ή

-Ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου θεωρείται 
ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης
 από 2019- nCoV στην κοινότητα 2 ή

-Εργασία ή επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας
όπου αντιμετωπίζονταν ασθενείς με λοίμωξη από 2019-nCoV

Πιθανό κρούσμα
Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού 
ελέγχου για τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV:

-Αδιευκρίνιστο, ή

-Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει
γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορονοϊών
 και όχι ειδικά τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV

Επιβεβαιωμένο κρούσμα
-Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από 
το νέο κορονοϊό 2019-nCoV, ανεξαρτήτως κλινικών
 συμπτωμάτων και σημείων

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:
-Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με
 ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV

-Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή
σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV

-Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση 
φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV ή
εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά 
δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV

-Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους.

Όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)

Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον ιό;
Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με 2019–nCoV, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;
Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου. Εάν ταξιδεύετε...Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη
 συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

-Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

-Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά)
τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης 
(όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

-Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με
τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

-Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα
 (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό 
όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

-Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα
 χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν
 βήχετε ή φτερνίζεστε.

-Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ
 έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα
 από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη
 συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

-Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.

-Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Η εξάπλωση σε real time map
Ένα διαδραστικό χάρτη -σχεδόν real time- με την εξάπλωση του Covid-19 δημιούργησε το πανεπιστήμιο Johns Hopkins University (JHU), με σκοπό να προσφέρει μία όσο το δυνατόν πιο έγκυρη και ολοκληρωμένη εικόνα με την πορεία εξάπλωσής του.

         Δείτε τον διαδραστικό χάρτη:
Δώδεκα ερωταπαντήσεις για τον κορονοϊό
•Ποιος είναι ο νέος ιός;
Ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κοροναϊό, ο οποίος ονομάζεται πλέον «2019-nCoV» και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS.

•Τι είναι οι κοροναϊοί;
Είναι συχνοί ιοί και τυπικά προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους κοροναϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα. 

Σε λίγες περιπτώσεις οι συνήθεις κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

•Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;
Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

•Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;
Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει την αλληλούχιση (αποκωδικοποιήσει) του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού και έχουν μοιραστεί την πληροφορία, επιτρέποντας έτσι σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετήσουν τον ιό. 

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. 

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κορονοϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του. Επίσης η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης μιας αντιικής θεραπείας.

•Από πού προήλθε ο ιός;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κοροναϊούς.

Η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Medical Virology", δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.

•Πώς εξαπλώθηκε στους ανθρώπους;
Η ίδια γενετική ανάλυση δείχνει πως ο ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να «πηδά» από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες.

•Πού έχει εξαπλωθεί έως τώρα;
Εκτός από την Κίνα, περιστατικά έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες της Ασίας (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη), στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη (έως τώρα μόνο στη Γαλλία).

•Πόσο κολλητικός είναι μεταξύ των ανθρώπων;
Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι ακόμη νωρίς για να βγει συμπέρασμα πόσο εύκολα περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και μπορεί όντως να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων. 

Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

•Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων;
Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

•Πόσο φονικός είναι;
Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κοροναϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. 

Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κορονοϊού. Υπάρχουν φόβοι, σύμφωνα με το New Scientist και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.

•Πώς συγκρίνεται με τον SARS και τον MERS;
Οι δύο αυτοί προηγούμενοι ιοί προκαλούσαν σοβαρά συμπτώματα. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ο νέος συγκρίνεται μαζί τους, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε μερικούς ασθενείς έχει προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και θάνατο, αλλά στους περισσότερους πιο ήπια συμπτώματα. 

Ο SARS που άρχισε το 2003 στη νότια Κίνα και πιστεύεται ότι πήγασε από νυχτερίδες, μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε 774, δηλαδή περίπου έναν στους δέκα ασθενείς. Ενώ ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012 και «πήδηξε» από τις καμήλες στους ανθρώπους, ήταν ακόμη πιο φονικός, καθώς σκότωσε έναν στους τρεις ανθρώπους που μόλυνε (το 34%).

•Μπορεί ο νέος ιός να προκαλέσει πανδημία;
Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πληρούνται και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις.


Δέκα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση:
1.Υστερα από αίτημα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Γεωργαντά και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο των εργαζομένων στα ΚΕΠ κ. Αναστάσιο Βραδή, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργούν από τις 7.30 έως τις 15.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, θα εξυπηρετούν δε τους πολίτες μόνο με ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός

2.Οι ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, όπως 
καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι, θα μπορούν 
να λάβουν ειδική άδεια.

3.Δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020, στην δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, για τη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στους Δήμους

4.Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων μπορούν να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων είτε οι αποφάσεις να λαμβάνονται δια περιφοράς. Στις περιπτώσεις που η συνεδρίαση είναι επιβεβλημένη θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

5.Επεκτείνεται σε συνεργασία με ΑΑΔΕ η δυνατότητα τηλεργασίας. Παντού το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες και αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για να εξασφαλισθεί ο ρυθμός επιβράδυνσης στην εξάπλωση του ιού.

6.Επιβάλλεται να οργανώσουν οι Δήμοι τουλάχιστον
 δύο βάρδιες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, 
ώστε σε περίπτωση ασθένειας κάποιων εργαζομένων 
να μπορεί ο τομέας καθαριότητας να λειτουργήσει.

7.Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να 
προχωρούν σε απ’ ευθείας αναθέσεις στον 
ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένου έργου και 
χρόνου για τη στήριξη του τομέα καθαριότητας.

8.Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αντί 
για δίμηνες να συνάπτουν τετράμηνες συμβάσεις, 
για προσωπικό που θα εξυπηρετεί έκτακτες ανάγκες.

9.Τα χρήματα που το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους Δήμους ως έκτακτη επιχορήγηση να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την προστασία και τη στήριξη  των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δήμοι και Περιφέρειες να αξιοποιήσουν την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε (10,7 εκατ. ευρώ στους Δήμους και 5 εκατ. στις Περιφέρειες) προκειμένου να υπάρξουν μέτρα θωράκισης του πληθυσμού.

10.Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που αφορούν χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο εφαρμόζονται αναλογικά  και από τους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιώτες, επαγγελματίες λόγω της κρίσης που έχει πλήξει την οικονομία από τον κορωνοϊό.

ΑΦ'ΟΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ
ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟ;  

Για πόσο διάστημα οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί; Κι είναι δυνατόν να κολλήσει κανείς COVID - 19 δύο φορές; Ειδικοί απαντούν. Ο κορονοϊός έχει ανακηρυχθεί κι επισήμως πανδημία κι από επίσημα χείλη ακούμε προειδοποιήσεις ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Οι γιατροί κι οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τα βασικά χαρακτηριστικά του COVID - 19 και βεβαίως το πως μεταδίδεται, πως επηρεάζει το σώμα και τι γίνεται με τα εμβόλια. Μερικές από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις αυτή τη στιγμή γίνονται γύρω από τη μετάδοση. Για πόσο διάστημα οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί; Κι είναι δυνατόν να κολλήσει κανείς COVID - 19 δύο φορές;

Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα:
Οι άνθρωποι μπορεί να είναι μεταδοτικοί για μερικές εβδομάδες αλλά φθάνουν στο απόγειο μια συγκεκριμένη στιγμή.Σύμφωνα με Κέντρα για Ελεγχο και Πρόληψη, οι άνθρωποι μάλλον γίνονται πιο μεταδοτικοί όταν παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα (οι πιο άρρωστοι).

Πέρα απ′ αυτό δεν υπάρχει ιδιαίτερα επίσημη κατεύθυνση για την περίοδο της μόλυνσης, την «επίθεση» ή τη διάρκεια της «αποβολής του ιού». Μια έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε αλλά δεν έχει επανεξετασθεί, αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να εκπέμψει κανείς μεγάλες «δόσεις» ιού προτού παρουσιάσει συμπτώματα.

«Η απάντηση - σήμερα - είναι ότι οι άνθρωποι φαίνεται πως είναι μεταδοτικοί μια με δυο ημέρες προτού ασθενήσουν και για δυο εβδομάδες αφ′ ότου ασθένησαν», λέει ο δρ. Στήβεν Κλάκμαν, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Penn Medicine και διευθυντής στο Penn Global Medicine. Καθώς γινόμαστε καλά, η ποσότητα του ιού που εκπέμπουμε προς το περιβάλλον μειώνεται, αναφέρει ο ίδιος.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η περίπτωση να μολυνθείτε εκ νέου είναι πιθανή.Συχνά, όταν το σώμα μας μολύνεται από ένα συγκεκριμένο ιό, παράγει προστατευτικά αντιβιοτικά που βοηθούν να αποτραπεί η επανάληψη της μόλυνσης. Κάπως έτσι έχουν να κάνουν τα πράγματα με την κοινή γρίπη. 

«Κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά τα περισσότερα παιδιά συνήθως αναπτύσσουν μια - μικρής διάρκειας - ασυλία στον συγκεκρμένο ιό. Ωστόσο, έτσι ακριβώς όπως η γρίπη μπορεί να αλλάξει, έτσι (μπορεί) κι ο COVID - 19, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο ευαίσθητο στην επαναπροσέγγιση της ασθένειας».

Αλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι περισσότερο πιθανό άπαξ κι ένας άνθρωπος κολλήσει τον ιό, δεν είναι δυνατόν να τον κολλήσει εκ νέου. «Οι κορονοιοί δεν είναι κάτι καινούργιο, βρίσκονται τριγύρω μας εδώ και καιρό και πολλοί οργανισμοί (όχι μόνο ο άνθρωπος) μπορούν να τους κολλήσουν», λέει ο Κλάκμαν. 

«Για τους περισσότερους, η αίσθηση είναι πως αν κάποιος έχει κολλήσει έναν συγκεκριμένο κορονοϊό, τότε (εν συνεχεία) είναι απρόσβλητος. Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες... αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό (να συμβαίνει)». Τη συγκεκριμένη στιγμή κανείς δεν διαθέτει αντιβιοτικά που θα μπορούσαν να μας προστατεύσουν από μια μόλυνση ή μόλυνση εκ νέου.

Η πρόληψη συνεχίζει να είναι η καλύτερη άμυνα
Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Αποφύγετε την κοντινή επαφή με άτομα που ασθενούν. Κρατείστε αποστάσεις μεταξύ εσάς και των ανθρώπων που ασθενούν αν ο COVID - 19 έχει διεισδύσει στο περιβάλλον σας. Και τέλος, μείνετε πληροφορημένοι. Σε αντίθεση με το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πράγματα σχετικά με τον ιό, η αλήθεια είναι ότι μαθαίνουν ολοένα και περισσότερα κάθε μέρα που περνάει.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή:Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ 
ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ 
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΟΠΟΥΣ

Αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι πρωτόγνωρο. Πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι η ζωή είναι πολύ πιο ευφάνταστη από κάθε καλλιτεχνικό έργο ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μια τέτοια στιγμή στην ιστορία είναι και αυτή που ζούμε.

Μετά θα κάνουμε τον απολογισμό. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να σκεφτούμε δημιουργικά πάνω σε αυτό που μας συμβαίνει, για να κρατήσουμε ψυχικά αποθέματα. Γιατί δεν θα δοκιμαστεί μόνον η υγεία μας το επόμενο διάστημα αλλά και η ψυχολογία μας.

Ορίστε μερικές συμβουλές για τη διαχείριση
του χρόνου και της διάθεσης εντός του σπιτιού:

1.Καταρχάς, όσο και αν ακούγεται κλισέ είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να υπακούμε στους κανόνες της Πολιτείας και των ειδικών. Δεν είναι η ώρα για την ιδιαίτερη νότα του μεσογειακού μας ταμπεραμέντου, που απαιτεί επαναστατική διάθεση και ανυπακοή. Η πειθαρχία εδώ δεν αφορά στους ανωτέρω αλλά στην προστασία της δικής μας ζωής και κυρίως των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

2.Συνειδητοποιείστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα, αλλά μπορεί να φέρει κάτι κανονικό. Το σημαντικό είναι η προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Και τα νέα δεδομένα τώρα ζητούν από εμάς να ανακαλύψουμε έναν τρόπο ζωής λίγο πιο εσωστρεφή, αλλά εξίσου παραγωγικό.3

3.Βάλτε ένα πρόγραμμα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε από τα απλά. Μη μένετε με τις πυτζάμες όλη την ημέρα, ντυθείτε και μεταφερθείτε σε έναν χώρο όπου θα έχετε δημιουργήσει το "γραφείο" σας.

4.Μοιράστε τις ώρες της ημέρας σας στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και στις οικογενειακές. Πρέπει να ξέρετε σε ποια ώρα κάνετε τι. Αν αφήσετε το πρόγραμμά σας ελεύθερο, το πιο πιθανό είναι να μην κάνετε τίποτα.

5.Βρείτε το χρόνο και τη διάθεση να κάνετε κάποιες δουλειές στο σπίτι που αποφεύγατε. Είναι ώρα να πετάξετε άχρηστα χαρτιά από το γραφείο σας ή να τακτοποιήσετε τις ντουλάπες ή τα παιχνίδια των παιδιών σας. Μαγειρέψτε.

6.Μιλήστε με σαφήνεια στα παιδιά σας για το τι σημαίνει πανδημία. Δεν χρειάζεται να τα τρομοκρατήσετε αλλά είναι κάτι που θα θυμούνται. Καλό είναι με ψυχραιμία να γνωρίζουν ότι δεν βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές στο σπίτι, αλλά πρέπει και εκείνα με τη σειρά τους όσο μπορούν να προσέχουν και να τηρούν ένα καθημερινό σχολικό πρόγραμμα.

7.Μη βλέπετε όλη την ώρα ειδήσεις στην τηλεόραση. Ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές αλλά συχνά πυκνά να τις αφήνετε και στην άκρη. Ιδίως εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ή ψυχικά είστε ευάλωτοι.

8.Δείτε ταινίες.

9.Αθληθείτε. Περπατήστε στον διάδρομο που
έχετε από καιρό εγκαταλείψει, κάντε ποδήλατο
στο σπίτι, διατάσεις και ασκήσεις εδάφους.

10.Μιλήστε στο τηλέφωνο με τους ανθρώπους που δεν μπορείτε να δείτε. Χρησιμοποιήστε το skype, και όλους τους τρόπους επικοινωνίας. Μην απομονώνεστε και επίσης μην αφήνετε μόνους τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Αυτοί φοβούνται περισσότερο. Μην το ξεχνάτε αυτό.

11.Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς, και να καλούμε εμείς όποιους θέλουμε να μιλήσουμε, ακόμα και εκείνους που δεν τους έχουμε εμείς ανάγκη, αλλά εκείνοι. Εκείνους που βρίσκονται πιο μόνοι τώρα από πότε και φοβούνται ότι απειλούνται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευεργητική είναι μια συζήτηση, μια καλή κουβέντα, μια φιλοφρόνηση, ένα ανέκδοτο ακόμα και για τον ίδιο τον ιό.

12.Και εσείς οι ίδιοι αν αισθάνεστε πιεσμένοι, ζορισμένοι, αναζητήστε τους ανθρώπους που σας φτιάχνουν τη διάθεση. Μη διστάσετε να ζητήσετε τηλεφωνική βοήθεια από ειδικούς, από φίλους, από αγαπημένους.

13.Κάποιοι ψυχισμοί θα ζοριστούν περισσότερο από άλλους. Χρειάζεται να υπάρχει επαγρύπνηση. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Οι καταθλιπτικοί ασθενείς, οι υποκείμενοι σε κρίσεις πανικού και αγχώδεις διαταραχές, ακόμα και οι οριακοί ή διπολικοί ασθενείς μπορεί να αισθανθούν μια επιπλέον εξωτερική πίεση. Μην εγκαταλείπετε τη φαρμακευτική αγωγή σας, και να μιλάτε, έστω τηλεφωνικά, με τους θεράποντες ιατρούς σας.

14.Κλείστε ραντεβού με όσους θέλετε
και φορέστε τα καλά σας, με ένα ποτήρι
κρασί ή τσάι και κάντε σκάιπ.

15.Παίξτε με τα παιδιά σας. Υπάρχει κάτι που λέγεται χαρά. Και ίσως τώρα μέσα στο σπίτι να την ξανανακαλύψουμε, χωρίς το χρόνο που τρέχει και μας πιέζει, χωρίς όλες αυτές τις απαιτητικές υποχρεώσεις που μας καθιστούσαν πάντα υπεραπασχολημένους.

16.Σκεφτείτε ότι ο χρόνος δεν είναι μόνον ο εξωτερικός, είναι και ο εσωτερικός. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται ουτοπία, αλλά όταν πέσουν λίγο οι ρυθμοί θα ξανακούσετε τις εσωτερικές σας φωνές και επιθυμίες. Τον χτύπο της καρδιάς σας. Θα ακούσετε καλύτερα τους δίπλα σας. Θα ακούσετε σε βάθος την αναπνοή σας. Τη μουσική που αγαπάτε. Τις λέξεις που χρησιμοποιείτε.

17.Διαβάστε. Τραγουδήστε.

18.Μιλήστε ανοιχτά με τους ανθρώπους θέλετε.
Εκφράστε τα αισθήματά σας. Δεν υπάρχει τίποτα
πιο θεραπευτικό από την αγάπη.

19.Να σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει θετικό χωρίς
αρνητικό,αρνητικό χωρίς θετικό. Δεν ισχυρίζομαι
ότι πρέπει κάποιος να ταλαιπωρείται για να έχει
νόημα η ζωή, αλλά κάτι θετικό θα βγει από αυτή
την περιπέτεια για όλους μας.

20.Ο χρόνος είναι χρήμα. Σκεφτείτε ότι μας δίνεται
χρόνος. Ας τον αξιοποιήσουμε παραγωγικά και σε βάθος.

            ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ 
             ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Πανδημία κορωνοϊού: Είμαστε μπροστά σε ένα φιάσκο;Ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο ενημερωτικό ιατρικό περιοδικό statnews.com είναι: Είμαστε μπροστά σε ένα φιάσκο; Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται, λαμβάνουμε αποφάσεις χωρίς αξιόπιστα δεδομένα. Ακολουθεί το άρθρο:

Ενώ βρισκόμαστε μπροστά στην πανδημία του αιώνα, ίσως ταυτόχρονα να αποτελέσει και το φιάσκο του αιώνα. Την ώρα που όλοι ζητούν καλύτερη πληροφόρηση, από εκείνους πoυ χρησιμοποιούν μοντέλα ανάλυσης της επιδημίας μέχρι τις κυβερνήσεις και τον κόσμο που περιορίζεται ή μπαίνει σε καραντίνα, δεν έχουμε αξιόπιστα δεδομένα για το πόσοι άνθρωποι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό.

Η πληροφόρηση είναι αναγκαία για την καθοδηγήσει τις αποφάσεις και δράσεις μας και για να δούμε τις επιπτώσεις τους. Δρακόντεια μέτρα έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες, τα οποία θα είναι ανεκτά από όλους αν η πανδημία υποχωρήσει, είτε από μόνη της είτε λόγω των μέτρων. Για πόσο καιρό όμως θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτά τα μέτρα, και τι θα γίνει αν η πανδημία συνεχίσει για μεγάλο διάστημα;

Πώς θα ξέρουμε αν τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση ή τελικά προκαλούν περισσότερο κακό; Ένα εμβόλιο θα ήταν σίγουρα η λύση, αλλά είμαστε μήνες μακρυά από μια τέτοια επιλογή. Δεν έχουμε λοιπόν καμία εικόνα για τις επιπτώσεις ενός παρατεταμένου lock-down. Τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής για την εξέλιξη της επιδημίας είναι παντελώς αναξιόπιστα.

Λόγω των περιορισμένων διαγνωστικών αναλύσεων, έχουμε χάσει πιθανότατα την πλειοψηφία των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό. Και δεν ξέρουμε αν τα πραγματικά κρούσματα είναι 3πλάσια ή 300 φορές παραπάνω. 

Ακόμη και σήμερα, 3 μήνες μετά την έναρξη της έξαρσης του ιού, οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό διαγνωστικών αναλύσεων, και καμία χώρα δεν έχει αξιόπιστα δεδομένα για τον επιπολασμό του ιού σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.

Το φιάσκο της έλλειψης δεδομένων δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα για τη θνητότητα από τον ιό. Τα επίσημα νούμερα είναι ανούσια μιας και οι διαγνωστικές αναλύσεις πραγματοποιούνται κυρίως σε αυτούς με σοβαρή νόσο και κακή πρόγνωση. Και αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί όσο εξελίσσεται η επιδημία.

Ο μοναδικός κλειστός πληθυσμός που έχει εκτεταμένα διερευνηθεί ήταν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess. Εκεί παρατηρήθηκε θνητότητα 1%, αλλά και πάλι ήταν πληθυσμός σχετικά μεγάλης ηλικίας στους οποίους η θνητότητα είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένη.

Παρόλο που με τα δεδομένα από το κρουαζιερόπλοιο θα μπορούσε να υπολογιστεί θνητότητα 0,125% σε μια χώρα σαν τις ΗΠΑ σύμφωνα με την ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού, είναι μόλις 7 οι θάνατοι, οπότε το περιθώριο ασφαλείας των υπολογισμών θνητότητας βρίσκεται μεταξύ 0,025% και 0,625%.

Είναι επίσης πιθανό κάποιοι επιβάτες που προσβλήθηκαν να κατέληξαν αργότερα. Επίσης, οι επιβάτες δεν αποτελούσαν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού και θα μπορούσαν, παράδειγμα, να είχαν περισσότερα χρόνια νοσήματα (που επηρεάζουν τη θνητότητα) από τον γενικό πληθυσμό. 

Προσθέτοντας αυτές τους επιπλέον παράγοντες αβεβαιότητας, εύλογες εκτιμήσεις για τη θνητότητα στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ κυμαίνονται από 0,05% έως 1%. Αυτό το τεράστιο εύρος στη θνητότητα επηρεάζει σημαντικά την εκτίμηση για το πόσο σοβαρή είναι η πανδημία και τι πρέπει να γίνει. 

Ποσοστό θνητότητας της τάξης του 0,05% είναι χαμηλότερο από την εποχική γρίπη. Εάν αυτό είναι πραγματικό ποσοστό, το lock-down σε όλο τον κόσμο, με ενδεχομένως τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι εντελώς παράλογο.

Είναι σαν ένας ελέφαντας να δέχεται επίθεση από μια γάτα. Στην απόγνωση του προσπαθώντας να αποφύγει τη γάτα, ο ελέφαντας πηδάει από ένα βράχο και πεθαίνει. Μπορεί το ποσοστό θνητότητας των περιπτώσεων Covid-19 να είναι τόσο χαμηλό; Όχι, λένε κάποιοι, δείχνοντας το υψηλό ποσοστό στους ηλικιωμένους.

Ωστόσο, ακόμη και μερικοί λεγόμενοι «ήπιοι» κοροναϊοί ή οι κοροναϊοί του κοινού κρυολογήματος, που είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες, μπορούν να έχουν θνητότητα μέχρι και 8% όταν μολύνουν τους ηλικιωμένους σε γηροκομεία. 

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι «ήπιοι» κοροναϊοί προσβάλλουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και αντιπροσωπεύουν το 3% έως 11% αυτών που νοσηλεύονται στις ΗΠΑ με λοίμωξη κατωτέρου αναπνευστικού κάθε χειμώνα. Αυτοί οι "ήπιοι" κοροναϊοί μπορεί να εμπλέκονται σε αρκετές χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, αν και η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εξακριβώνεται με ακριβή διαγνωστικά τεστ. 

Αντ 'αυτού, χάνονται ως «θόρυβος» μεταξύ 60 εκατομμυρίων θανάτων από διάφορες αιτίες κάθε χρόνο. Παρόλο που τα συστήματα επιτήρησης υπάρχουν από καιρό για τη γρίπη, η ασθένεια επιβεβαιώνεται από ένα εργαστήριο σε μια μικρή μειοψηφία περιπτώσεων.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, μέχρι στιγμής έχουν εξετασθεί 1.073.976 δείγματα και 222.552 (20.7%) είναι θετικά για τη γρίπη. Την ίδια περίοδο, ο εκτιμώμενος αριθμός παρόμοιων με γρίπη ασθενειών (γριπώδη συνδρομή)κυμαίνεται μεταξύ 36.000.000 και 51.000.000, με 22.000 έως 55.000 εκτιμώμενους θανάτους.

Σημειώστε την αβεβαιότητα σχετικά με τους θανάτους από γριπώδη συνδρομή: 2,5 φορές διαφορά μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης εκτίμησης, που αντιστοιχεί σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Κάθε χρόνο, ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε γρίπη και μερικοί από άλλους ιούς, όπως οι κοροναϊοί του κοινού κρυολογήματος.

Σε μια σειρά αυτοψιών όπου έγινε εξέταση για αναπνευστικούς ιούς σε δείγματα από 57 ηλικιωμένους ανθρώπους που πέθαναν κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης την περίοδο 2016 έως 2017, ανιχνεύθηκαν ιοί της γρίπης στο 18% των δειγμάτων, ενώ οποιοδήποτε άλλο είδος αναπνευστικού ιού βρέθηκε στο 47%.

Σε μερικούς ανθρώπους που πεθαίνουν από παθογόνους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, περισσότεροι από ένας ιός εντοπίζονται κατά την αυτοψία, συνοδό επιμόλυνση από βακτήρια. Μια θετική δοκιμή για τον κοροναϊό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ιός αυτός είναι πάντα υπεύθυνος για την κατάρρευση του ασθενούς.

Εάν υποθέσουμε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί από το κοροναϊό είναι 0,3% στον γενικό πληθυσμό - μια εικασία από την ανάλυση του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess - και ότι το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει προσβληθεί (περίπου 3,3 εκατομμύρια άτομα), αυτό θα μεταφράζεται σε περίπου 10.000 θανάτους.

Αυτό ακούγεται σαν ένας τεράστιος αριθμός, αλλά είναι θαμμένος μέσα στο «θόρυβο» της εκτίμησης των θανάτων από «γριπώδη συνδρομή». Εάν δεν γνωρίζαμε για έναν νέο ιό εκεί έξω και δεν είχαμε ελέγξει τα άτομα με δοκιμές PCR, ο αριθμός των συνολικών θανάτων που οφείλονται σε «γριπώδη συνδρομή» δεν θα φαινόταν ασυνήθιστο φέτος.

Το πολύ, ίσως να παρατηρούσαμε ότι η γρίπη αυτή τη σεζόν φαίνεται να είναι κάπως χειρότερη από το μέσο όρο. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης θα ήταν μικρότερη από ό, τι για ένα παιχνίδι NBA μεταξύ των δύο πιο αδιάφορων ομάδων.

Κάποιοι ανησυχούν ότι οι 68 θάνατοι από το κοροναϊό στις ΗΠΑ στις 16 Μαρτίου θα αυξηθούν εκθετικά σε 680, 6.800, 68.000, 680.000 ... μαζί με παρόμοια καταστροφικά σχέδια σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο ή κακή επιστημονική φαντασία;

Πώς μπορούμε να πούμε σε ποιο σημείο μια τέτοια καμπύλη μπορεί να σταματήσει; Η πιο πολύτιμη πληροφορία για την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα ήταν να γνωρίζουμε τον επιπολασμό της λοίμωξης από κοροναϊό σε ένα τυχαίο δείγμα πληθυσμού και να επαναλαμβάνουμε αυτή την άσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα για να εκτιμήσουμε την επίπτωση νέων μολύνσεων.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πληροφορία που δεν έχουμε. Αφού δεν έχουμε δεδομένα, η «προετοιμασία για τα χειρότερα» οδηγεί σε ακραία μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και lock-down. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε εάν τα μέτρα αυτά λειτουργούν. Το κλείσιμο σχολείων, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τα ποσοστά μετάδοσης.

Μπορεί όμως να αποδειχθεί αναποτελεσματικό στην περίπτωση που τα παιδιά κοινωνικοποιούνται ούτως ή άλλως, εάν το κλείσιμο του σχολείου οδηγεί τα παιδιά να περάσουν περισσότερο χρόνο με ευπαθή ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας, εάν τα παιδιά στο σπίτι διαταράξουν την ικανότητα των γονιών τους να εργαστούν και πολλά άλλα.

Το κλείσιμο σχολείων μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ανοσίας της αγέλης σε μια ηλικιακή ομάδα που δεν κάνει σοβαρή νόσο. Αυτή ήταν η λογική πίσω από τη διαφορετική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, που κρατά τα σχολεία ανοιχτά, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφεται το άρθρο.

Ελλείψει δεδομένων σχετικά με την πραγματική πορεία της επιδημίας, δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η προοπτική ήταν λαμπρή ή καταστροφική. Η επιπέδωση της καμπύλης για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας είναι ως σκέψη σωστή - θεωρητικά.

Ένα γράφημα που έχει γίνει viral στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά μέσα δείχνει πως η επιπέδωση της καμπύλης μειώνει τον όγκο της επιδημίας που είναι πάνω από το όριο του τι μπορεί να χειριστεί το σύστημα υγείας ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, εάν η πίεση στο σύστημα υγείας ξεπεράσει τα όριά του, η πλειοψηφία των επιπλέον θανάτων μπορεί να μην οφείλεται σε κοροναϊό, αλλά σε άλλες κοινές ασθένειες και καταστάσεις όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, τραύμα, αιμορραγία και άλλα παρόμοια που δεν θα αντιμετωπίζονται επαρκώς.

Αν η επιδημία κατακλύσει το σύστημα υγείας και τα ακραία μέτρα έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα, τότε η ισοπέδωση της καμπύλης μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα: Αντί να πιεστεί υπερβολικά σε μια σύντομη, οξεία φάση, το σύστημα υγείας θα παραμείνει πιεσμένο για μια παρατεταμένη περίοδο .

Αυτός είναι άλλος λόγος που χρειαζόμαστε δεδομένα για την ακριβή καταγραφή της επιδημίας.Ένα από συμπεράσματα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο μπορούν να διατηρηθούν μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και lock-down χωρίς σοβαρές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και την ψυχική υγεία.

Μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως η οικονομική κρίση, οι αναταραχές, οι εμφύλιες συγκρούσεις, ο πόλεμος και η κατάρρευση του κοινωνικού ιστού. Κατ’ελάχιστον, χρειαζόμαστε αμερόληπτα δεδομένα επιπολασμού και επίπτωσης για το εξελισσόμενο μολυσματικό φορτίο που θα καθοδηγήσει τη λήψη αποφάσεων.

Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο δεν υιοθετώ, εάν ο νέος κοροναϊός προσβάλλει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1% των μολυσμένων ανθρώπων πεθαίνουν, αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, επίπτωση όμοια την πανδημία γρίπης του 1918.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της εκατόμβης θα είναι άτομα με περιορισμένο προσδόκιμο ζωής. Αυτό είναι σε αντίθεση με το 1918, όταν πέθαναν πολλοί νέοι. Κάποιος μπορεί μόνο να ελπίζει ότι, όπως και το 1918, η ζωή θα συνεχιστεί.

Αντίθετα, με το lock-down για μήνες, αν όχι έτη, η ζωή σταματάει σε μεγάλο βαθμό, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι εντελώς άγνωστες και μπορεί να διακυβευθούν τελικά δισεκατομμύρια, και όχι μόνο εκατομμύρια, ζωές.Εάν αποφασίσουμε να πηδήσουμε από το βράχο, χρειαζόμαστε κάποια στοιχεία για να ξέρουμε αν είναι λογική μια τέτοια ενέργεια και ποιες είναι οι πιθανότητες να προσγειωθούμε κάπου ασφαλείς.

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 
   ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Την έκθεση που παρουσιάζονται συνολικά τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από το κοροναϊό στην Ελλάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥΔιαβάστε εδώ Ολόκληρη η έκθεση του ΕΟΔΥ

Την ακτινογραφία της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μπορεί οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και σε ορισμένες περιπτώσεις να καταλήγουν, ωστόσο τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64. Κάτι που σημαίνει ότι ο κοροναϊός δεν χαρίζεται σε κανέναν και κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος.

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων κοροναϊού
Την έκθεση που παρουσιάζονται συνολικά τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από το κοροναϊό στην Ελλάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, 
έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 495 
κρούσματα του θανατηφόρου ιού, εκ 
των οποίων τα 31 το τελευταίο 24ωρο. 

Σε ότι αφορά το φύλο που πλήττεται περισσότερο είναι οι άνδρες σε ποσοστό το 53.5%. Σχετικά με τις ηλικίες επικρατούν όσοι βρίσκονται μεταξύ 40-64 ετών καθώς το ποσοστό αγγίζει το 50.7%, ενώ έχουν καταγραφεί και 19 περιπτώσεις στις ηλικές 0-17, ποσοστό 4.4%.
Πιο αναλυτικά: 

Αναφορικά με τα κρούσματα COVID-19 με νοσηλεία: 
Έχουν καταγραφεί 117 (23.6%) κρούσματα με νοσηλεία σε
 νοσοκομείο, εκ των οποίων 26 (22.2%) διασωληνώθηκαν. 

Επίσης 8 (6.8%) έχουν καταλήξει.  

Στις 20 Μαρτίου συνεχίζουν να νοσηλεύονται
90 ασθενείς, εκ των οποίων 20 (22.2%) έχουν
διασωληνωθεί. 

Σε ποιες περιοχές της χώρας 
εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα


Από τα 495 κρούσματα, τα 213 έχουν καταγραφεί 
στην Αθήνα. Ακολουθεί η Ηλία με 41 κρούσματα, 
ο Πειραιάς με 19, η ανατολική Αττική με 15, 
η Καστοριά με 13 και η Θεσσαλονίκη με 10.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ 
   ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ & ΠΑΝΔΗΜΙΩΝ

Πως η ανθρωπότητα έφτασε από τον Λοιμό των Αθηνών (430π.χ.) και τον “Μαύρο Θάνατο” (1346-1353)μ.χ. ως τον Covid-19 του 21ου αιώνα.Στα περίπου 12.000 χρόνια της ιστορίας του Ανθρώπου με βάση επιστημονικές  μελέτες  οι επιδημίες και πανδημίες ευθύνονται για την απώλεια και τον αποδεκατισμό  περισσότερων από 300.000.000 ανθρώπων  συνολικά από καταβολής πολιτισμένου  κόσμου στον πλανήτη Γη.

Ειδικότερα με βάση ιστορικές μαρτυρίες και επιστημονικές μετρήσεις της ιατρικής κοινότητας το χρονικό των επιδημιών και πανδημιών έχει ως εξής: Ο νέος κορωνοϊός, ονόματι SARS-CoV-2, έκανε την εμφάνιση του στην πόλη Wuhan της Κίνας τον Ιανουάριο του 2020.

Πολύ γρήγορα, μεταδόθηκε σε ολόκληρη την υφήλιο, με κυριότερη πληγείσα περιοχή (εκτός της Κίνας) να είναι η γειτονική μας Ιταλία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άργησε να κάνει λόγο για πανδημία, μια πανδημία που όπως φαίνεται θα μείνει πραγματικά στην ιστορία για τις πρωτοφανείς καταστάσεις που ζούμε όλοι παγκοσμίως, αλλά και για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Όπως και οι συγγενείς του κορωνοϊοί, έτσι και ο SARS-CoV-2, προσβάλει κατά κύριο λόγο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο, αν κάποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (άτομα άνω των 65) και σε ανθρώπους που έχουν και άλλα υποκείμενα προβλήματα.

Τα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η έντονη δύσπνοια. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, όσοι έχουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να καθίσουν σπίτι τους και να μην σπεύσουν στα νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα συμφορηθεί και οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα κάνουν ευκολότερα τη δουλειά τους.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή εμπειρία που δεν γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσει. Παγκοσμίως, τα στατιστικά μέχρι στιγμής, αναφέρουν 217.321 προσβληθέντες και 8.917 θανάτους. Οι επιστήμονες ολόκληρου του κόσμου έχουν ξεκινήσει τις δοκιμές για την δημιουργία εμβολίων, ούτως ώστε να προληφθεί, αλλά και να εξαλειφθεί ο SARS-CoV2.

ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
              ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ : 11.500  

Η Γρίπη των χοίρων ή H1N1 (2009 – 2010)
Η γρίπη των χοίρων (Η1Ν1) αποτελεί την μετάλλαξη μιας γρίπης που αρχικά εντοπίστηκε στα αγαπημένα μας… Γουρουνάκια! Συνδυάστηκε με την γρίπη των χοίρων, των πτηνών και της ανθρώπινης γρίπης με πολύ θανατηφόρο τρόπο.

Εμφανίστηκε το 2009 στο Μεξικό και έπληξε σχεδόν 80.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως, με 500.000 θύματα. Τα συμπτώματα είναι αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχας, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετος.

Ο Η1Ν1 έχει κάνει τον κύκλο του,
παρ’όλα αυτά, δεν έχει εξαπλωθεί πλήρως.

SARS (2003)

Ο SARS, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 2003, έχει πάρα πολλά κοινά σημεία με τον νέο κορωνοϊό, SARS-CoV-2, που μας ταλαιπωρεί αυτές τις μέρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ιός αυτός συγκαταλέγεται στην οικογένεια των κορωνοϊών και για τον λόγο αυτό έχουν και σχεδόν παρόμοια συμπτώματα.

Έχουν ασθενήσει 8.000 και οι νεκροί υπολογίζονται περίπου στους 774. Η πρόσφατη γνωριμία μας με την καραντίνα, τον αυτοπεριορισμό, την χρήση γαντιών και μασκών συνέβαλλαν καθοριστικά στην απομόνωση του SARS, για τον οποίον, όμως, δεν έχει βρεθεί κάποια ουσιαστική θεραπεία.

Έμπολα (2014 – 2016)

Ο ιός έμπολα μπορεί να μην έπληξε το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά θεωρείται ως ένας από τους πιο θανατηφόρους. Πρωτοεμφανίστηκε το 2009 σε ένα χωριό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και λέγεται πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο από φρουτοφάγες νυχτερίδες που εντοπίζονται στην Αφρική.

Τα συμπτώματα είναι πυρετός, έντονοι μυϊκοί πόνοι, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και αιμορραγίες στα εσωτερικά και εξωτερικά όργανα. Θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμα, ενώ έχουν σκοτωθεί 11.325 άνθρωποι από τους 28.600 που προσβλήθηκαν.

Πανδημία του HIV/AIDS (στην
κορύφωσή της, μεταξύ των ετών  2005-2012)

Θάνατοι: 36 εκατομμύρια
Αιτία: HIV / AIDS

Το HIV / AIDS εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1976, και από το 1981 σκότωσε πάνω από 36 εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα από 31 μέχρι 35 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, βρίσκονται στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας, όπου έχει μολυνθεί το 5% του πληθυσμού, περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι.

Έχουν αναπτυχθεί νέες θεραπείες που καθιστούν τον HIV πολύ πιο διαχειρίσιμο, με πολλούς που μολύνονται να συνεχίζουν να ζουν κανονικά. Μεταξύ του 2005 και του 2012 οι ετησίως οι θάνατοι παγκοσμίως από τον ιό HIV / AIDS μειώθηκαν από 2,2 εκατομμύρια σε 1,6 εκατομμύρια.

Πανδημία Γρίπης (1968)
Θάνατοι: 1 εκατομμύριο
Αιτία: Γρίπη

Η πανδημία της γρίπης, κατηγορίας 2 που αναφέρεται ενίοτε και ως “η γρίπη του Χονγκ Κονγκ”, του 1968 προκλήθηκε από το στέλεχος H3N2 του ιού της γρίπης Α, ένα γενετικό παράγωγο του υποτύπου H2N2. Από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στις 13 Ιουλίου 1968 στο Χονγκ Κονγκ, χρειάστηκαν μόλις 17 ημέρες πριν εμφανιστούν αντίστοιχα κρούσματα του ιού στη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Όπου μέσα σε τρεις μήνες ο ιός είχε εξαπλωθεί στις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ενώ η πανδημία του 1968 είχε συγκριτικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (.5%), είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των 500.000 κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, περίπου το 15% του πληθυσμού του τότε.

Ασιατική γρίπη (1956-1958)
Θάνατοι: 2 εκατομμύρια
Αιτία: Γρίπη

Η ασιατική γρίπη ήταν μια πανδημική έξαρση της γρίπης Α του υποτύπου H2N2, η οποία προήλθε από την Κίνα το 1956 και διήρκεσε μέχρι το 1958. Στη διετία αυτή η ασιατική γρίπη ταξίδεψε από την κινεζική επαρχία Guizhou στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εκτιμήσεις για τους θανάτους από την ασιατική γρίπη ποικίλλουν ανάλογα με τις πηγές, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ήταν περίπου 2 εκατομμύρια, εκ των οποίων 69.800 μόνο στις ΗΠΑ.

Πανδημία γρίπης (1918)
Θάνατοι: 20-50 εκατομμύρια
Αιτία: Γρίπη

Μεταξύ του 1918 και του 1920, ξέσπασε μια θανατηφόρα επιδημία γρίπης σε ολόκληρο τον κόσμο, μολύνοντας πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγώντας στο θάνατο 20 – 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Από τα 500 εκατομμύρια άτομα που είχαν μολυνθεί από την πανδημία του 1918, το ποσοστό θνησιμότητας είχε υπολογιστεί από 10% έως 20%, με 25 εκατομμύρια θανάτους μόνο τις πρώτες 25 εβδομάδες. Αυτό που διαχώρισε την πανδημία του 1918 από άλλες εξάρσεις γρίπης ήταν τα θύματα, χτυπώντας υγιείς νεαρούς ενήλικες.

Έκτη πανδημία χολέρας (1910-1911)
Θάνατοι: 800.000 +
Αιτία: Χολέρα

Όπως και τις πέντε προηγούμενες φορές, η έκτη πανδημία χολέρας ξεκίνησε στην Ινδία, σκοτώνοντας πάνω από 800.000, πριν εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Η έκτη πανδημία χολέρας ήταν επίσης η πηγή της τελευταίας αμερικανικής επιδημίας της χολέρας (1910-1911).

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, έχοντας μάθει από το παρελθόν, προσπάθησαν σύντομα να απομονώσουν τα μολυσμένα και τελικά σημειώθηκαν μόνο 11 θάνατοι επί αμερικανικού εδάφους. Μέχρι το 1923 τα κρούσματα χολέρας είχαν μειωθεί δραματικά, αν και υπήρχαν ακόμα στην Ινδία.

Πανδημία Γρίπης (1889-1890)
Θάνατοι: 1 εκατομμύριο
Αιτία: Γρίπη

Αρχικά “ασιατική γρίπη” ή “ρωσική γρίπη” όπως ονομάστηκε, το στέλεχος αυτό θεωρήθηκε ως έξαρση του υποτύπου H2N2 του ιού της γρίπης Α, αν και πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν βρει την αιτία να είναι ο υπότυπος H3N8 του ιού της γρίπης τύπου Α.

Τα πρώτα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον Μάιο του 1889 σε τρεις ξεχωριστές και απομακρυσμένες τοποθεσίες, η Μπουχάρα στην Κεντρική Ασία (Turkestan), η Athabasca στον βορειοδυτικό Καναδά και η Γροιλανδία. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού του 19ου αιώνα, ειδικά στις αστικές περιοχές, βοήθησε μόνο στη διάδοση της γρίπης και πολύ σύντομα σημειώθηκε έξαρση παγκοσμίως.

Τρίτη Πανδημία Χολέρας (1852–1860)
Θάνατοι: 1 εκατομμύριο
Αιτία: Χολέρα

Θεωρήθηκε η πιο θανατηφόρα από τις επτά πανδημίες χολέρας, η τρίτη μεγάλη έξαρση της Χολέρας τον 19ο αιώνα διήρκεσε από το 1852 έως το 1860. Όπως και η πρώτη και η δεύτερη, η τρίτη Πανδημία Χολέρας γεννήθηκε στην Ινδία και εξαπλώθηκε από το Δέλτα του ποταμού Γάγγη στην Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αφρική, σκοτώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ο βρετανός γιατρός John Snow, ενώ εργαζόταν σε μια φτωχή περιοχή του Λονδίνου, κατάφερε να προσδιορίσει το μολυσμένο νερό ως το μέσο μετάδοσης της νόσου νόσο. Δυστυχώς η χρονιά της ανακάλυψης αυτής (1854) ήταν η χειρότερη της πανδημίας, όπου 23.000 άνθρωποι πέθαναν στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ (1346-1353)μ.χ.
Θάνατοι: 75 – 200 εκατομμύρια
Αιτία: πανούκλα

Από το 1346 έως το 1353, η έξαρση της πανούκλας κατέστρεψε την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων μεταξύ των 75 και των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Θεωρώντας ότι ξεκίνησε από την Ασία, η πανούκλα πιθανότατα έπληξε τις ηπείρους μέσω των ψύλλων που ζούσαν στους αρουραίους στα εμπορικά πλοία. Τα λιμάνια, ως τα μεγάλα αστικά κέντρα εκείνη την εποχή, αποτελούσαν το τέλειο πεδίο αναπαραγωγής για τους αρουραίους και τους ψύλλους, με αποτέλεσμα τα ύπουλα βακτηρίδια να καταστρέψουν τις τρεις ηπείρους.

Πανώλη του Ιουστινιανού  (541-542)μ.χ.
Θάνατοι: 25 εκατομμύρια
Αιτία: Πανώλη

Αν και σκότωσε ίσως το ήμισυ του πληθυσμού της Ευρώπης, η πανώλη του Ιουστινιανού έπληξε τη βυζαντινή αυτοκρατορία και τις μεσογειακές πόλεις-λιμάνια, σκοτώνοντας 25 εκατομμύρια ανθρώπους. Γενικά, θεωρούμενη το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό βουβωνικής πανώλης.

Η Πανώλη του Ιουστινιανού σημάδεψε τον κόσμο, σκοτώνοντας το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ανατολικής Μεσογείου και καταστρέφοντας την πόλη της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτιμάται ότι 5.000 άτομα έχαναν την ζωή τους ημερησίως, οδηγώντας σε θάνατο το 40% του πληθυσμού της πόλης.

Πανώλη του Αντωνίνου (165 πΧ)
Θάνατοι: 5 εκατομμύρια
Αιτία: Άγνωστη

Γνωστή επίσης και ως πανώλη του Γκάλεν, η πανώλη του Αντωνίνου ήταν μια πανδημία που έπληξε τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ιταλία και πιστεύεται ότι ήταν είτε Ευλογιά ή Ιλαρά, αν και η αλήθεια είναι ακόμα άγνωστη. Αυτή η άγνωστη ασθένεια επέστρεψε στη Ρώμη από τους στρατιώτες που γύρισαν από τη Μεσοποταμία γύρω στο 165 π.Χ. εν αγνοία τους. Μέσω αυτών εξαπλώθηκε η ασθένεια, η οποία θα οδηγούσε στο θάνατο πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, αποδεκατίζοντας τον ρωμαϊκό

Ο ΛΟΙΜΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
430 π.χ  Ο λοιμός  των Αθηνών, κατά την διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου υπολογίζεται ότι  σκοτώνει το ¼ της Πόλεως που φαίρεται να αριθμούσε σχεδόν  300.000 Πολίτες δηλ η επιδημία θανατώνει  περισσότερους από 30.000 ανθρώπους μόνο στην Αθήνα. 

Νεότερες ιστορικές μελέτες κάνουν λόγο από την συμπτωματολογία που τελικά επρόκειτο για την νόσο της ευλογίας. Οι περιγραφές του Θουκιδίδη, ο οποίος νόσησε και ο ίδιος αλλά κατάφερε να επιβιώσει, είναι συγκλονιστικές για τις κοινωνικές  συνέπειες που επέφερε στο κράτος των Αθηνών αλλά και στην Σπάρτη.

Ο Θουκιδίδης στις περιγραφές του αναφέρει εκτός των άλλων ότι η νόσος ξεκίνησε από την Μεσοποταμία και διήλθε στον ελληνικό κόσμο και ειδικότερα  στην Αθήνα μέσω της Αιγύπτου και τις Λιβύης.  Η νόσος ξεκίνησε από το 426 π.χ από κάποια χώρα της Μεσογείου και μέσω των ταξιδιωτών έφτασε και στην Αθήνα από το λιμάνι του Πειραιά.

Από τον λοιμό φέρεται να απειβίωσε και ο ίδιος ο Ιπποκράτης ο οποίος όμως νωρίτερα έδωσε την μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου. Οι επιτπτώσεις για τον στρατό των Αθηναίων ήταν καταλυτικές αφού αποδεκάτισε στην κυριολεξία το στράτευμα με περισσότερους από 1300 με 1400 ιππείς που σκότωσε η επιδημία.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: