28 Απριλίου, 2020

ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ


Πώς άρχισαν όλα; Ποιος ήταν ο ασθενής 0 με τα συμπτώματα μιας μυστηριώδους λοίμωξης του αναπνευστικού; Ποιοι και πόσο νωρίς αναγνώρισαν τον κίνδυνο; Ποιες είναι οι ευθύνες της Κίνας και ποιες του ΠΟΥ; Και τελικά, πόσο χρόνο χάσαμε και γιατί;

Το θέμα της συνέντευξης ήταν ο τρόπος που διαφορετικά κράτη αντέδρασαν στην εμφάνιση του κορονοϊού. Στις 27 Μαρτίου, προσκεκλημένος της δημοσιογράφου Υβόν Τονγκ σε τηλεοπτικό κανάλι του Χονγκ Κονγκ ήταν ο Καναδός επιδημιολόγος Μπρους Έιλγουορντ, ο οποίος ένα μήνα νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη Γουχάν ως επικεφαλής της πρώτης αποστολής του ΠΟΥ στην περιοχή.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης, η Τονγκ παρατήρησε ότι η χώρα που μέχρι εκείνη την ώρα έδειχνε να αντιμετωπίζει με αξιοσημείωτη επιτυχία την πανδημία ήταν η Ταϊβάν, η οποία δεν είναι μέλος του οργανισμού. Αυτό συνδέεται με μια ιστορική διαμάχη: Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της, θεωρώντας ότι πρόκειται για κινεζική επαρχία.

«Θα εξετάσει ο ΠΟΥ την υποψηφιότητα της Ταϊβάν;» ρώτησε η Τονγκ τον Δρα Έιλγουορντ. Ο γιατρός έμεινε ανέκφραστος. «Λυπάμαι, Υβόν, δεν άκουσα την ερώτηση. Ας προχωρήσουμε στην επόμενη» προέτρεψε προτού η σύνδεση διακοπεί. Η Τονγκ θα καλέσει ξανά και θα επιμείνει, για να πάρει την απάντηση: «Συζητήσαμε ήδη για την Κίνα. Σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά». Ήταν αναπόφευκτο η συνέντευξη να γίνει βάιραλ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον ΠΟΥ.

Στην ίδια συνέντευξη, όμως, ο Δρ Έιλγουορντ έκανε ένα σχόλιο που ενδιαφέρει πολύ περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα. Κι είναι ακριβώς εκείνο το σχόλιο που φέρνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από αυτή στην οποία ήδη βρίσκεται. Προσπαθώντας να απαντήσει στην έντονη κριτική που έχει δεχτεί ο ΠΟΥ για τα αργά αντανακλαστικά του, ο Δρ Έιλγουορντ πέρασε στην επίθεση: «Όποια χώρα λέει ότι περίμενε τον ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία [προκειμένου να πάρει μέτρα], οφείλει να κοιτάξει καλά τον εαυτό της.

Διότι ο καθένας μπορούσε να δει την καταστροφή που προκαλούσε ο ιός στην Κίνα, ο καθένας μπορούσε να παρακολουθήσει την κίνηση του ιού, τον έβλεπες να προκαλεί παρόμοια προβλήματα σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οφείλει κανείς να δράσει στη βάση του τι μπορεί να κάνει μια απειλή και αυτό ακριβώς καλέσαμε τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις να πράξουν».

Ο Καναδός επιδημιολόγος έχει λίγο δίκιο, αλλά περισσότερο άδικο. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, πράγματι άργησαν να πάρουν μέτρα σε σχέση με την ενημέρωση που είχε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το ίδιο μπορεί κανείς να πει για την Ισπανία και τη Βρετανία. Δεν ισχύει, όμως, αυτό για χώρες όπως η Τσεχία ή η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γεγονός παραμένει ότι ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία όταν πια ο ιός είχε εξαπλωθεί σε 110 χώρες και είχε μολύνει πάνω από 100.000 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ταϊβάν επιμένει ότι είχε έρθει σε επαφή με τον ΠΟΥ ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου, για να εκφράσει τον φόβο πως υπήρχε πιθανότητα ο ιός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό είναι κάτι που μέχρι σήμερα ο ΠΟΥ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει. Την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει ότι το γεγονός πως η Ταϊβάν δεν είναι μέλος του δεν εμποδίζει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών. Εύκολα, λοιπόν, οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι, παρά την ενημέρωση από την Ταϊπέι, ο ΠΟΥ δεν κινητοποιήθηκε.

Οπωσδήποτε καμία κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να περιμένει τις πληροφορίες και τις οδηγίες του ΠΟΥ προτού πάρει μέτρα για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τον οργανισμό από τις ευθύνες που πηγάζουν από την αποστολή του. Με άλλα λόγια, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Εάν οι ανησυχίες της Ταϊβάν είχαν εισακουστεί, θα είχαν άραγε αντιδράσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και οι δυτικές κυβερνήσεις; Και πόσο χρόνο είχε στην πραγματικότητα η διεθνής κοινότητα για να αντιδράσει, από τη στιγμή που σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα μιας παράξενης λοίμωξης στη Γουχάν της Κίνας;

Ημερολόγιο πανδημίας
Σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, όλα αρχίζουν στο τέλος του 2019 στην ψαραγορά Χουανάν στη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Η σχέση με την αγορά είναι αυτό που έχουν κοινό οι πρώτοι ασθενείς που θα παρουσιάσουν συμπτώματα μιας μυστηριώδους λοίμωξης του αναπνευστικού, που δεν υποχωρεί.

Οι γιατροί του τοπικού νοσοκομείου που θα επιχειρήσουν να σημάνουν συναγερμό μιλώντας για έναν νέο επικίνδυνο ιό, θα δεχτούν επίπληξη από τους τοπικούς αξιωματούχους και τις υγειονομικές αρχές. Η ζωή στη Γουχάν θα συνεχιστεί κανονικά και λίγο καιρό αργότερα εκατοντάδες άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί. Θα σημειωθούν οι πρώτοι θάνατοι.

Η ιστορία της πανδημίας, που μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει κοστίσει τη ζωή σε 135.692 ανθρώπους Coronavirus Dashboard | ncov2019.live, είναι σε γενικές γραμμές γνωστή. Η σημασία, ωστόσο, κρύβεται και στις λεπτομέρειες.

8 Δεκεμβρίου:Εμφανίζεται σε νοσοκομείο της Γουχάν ασθενής με συμπτώματα της μόλυνσης από αυτό που αργότερα θα αναγνωριστεί ως ένας νέος κορονοϊός.

24 Δεκεμβρίου 2019:Στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν είναι πια αρκετοί οι ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του άνω αναπνευστικού που όμως δεν υποχωρεί με τη συνηθισμένη θεραπεία. Οι γιατροί προβληματίζονται και από την εικόνα που δίνουν οι ακτινογραφίες από τους πνεύμονες. Ο διευθυντής του πνευμονολογικού τμήματος Δρ Ζάο Σου αποφασίζει να στείλει δείγματα υγρού από πνεύμονες ασθενών σε διάφορα εργαστήρια γονιδιωματικής ανάλυσης.

26 Δεκεμβρίου 2019:Η Δρ Ζανγκ Τζισιάν είναι διευθύντρια του πνευμονολογικού τμήματος στο Επαρχιακό Νοσοκομείο της Χουμπέι για την Παραδοσιακή Κινεζική και Δυτική Ιατρική, το οποίο βρίσκεται κοντά στην αγορά της Χουανάν. Εκείνη την ημέρα, η Δρ Ζανγκ εξετάζει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που παρουσιάζουν πυρετό και βήχα.

Η εικόνα που βλέπει στην ακτινογραφία τής προκαλεί ανησυχία καθώς έχει εμπειρία από την επιδημία του SARS2002-2004 SARS outbreak. Ζητάει να εξετάσει τον γιο του ζευγαριού. Την ίδια ημέρα, η ακτινογραφία ενός ακόμη ασθενούς με συμπτώματα γρίπης παρουσιάζει παρόμοια εικόνα. Η Δρ Ζανγκ ενημερώνει τη διοίκηση του νοσοκομείου.Οι γιατροί στα νοσοκομεία της Χουμπέι δεν το ήξεραν τότε, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι έως εκείνη την ημέρα είχαν μολυνθεί πάνω από 180 άνθρωποι.

27-29 Δεκεμβρίου 2019:Στις 27 Δεκεμβρίου, το εργαστήριο Vision Medicals έχει τα αποτελέσματα της ανάλυσης του πρώτου δείγματος που είχε στείλει η ομάδα του Δρα Ζάο Σου από το Κεντρικό Νοσοκομείο της Χουμπέι.

Πρόκειται για έναν 65χρονο εργαζόμενο στην ψαραγορά Xoυανάν Huanan Seafood Wholesale Market. Ο ασθενής είχε κάνει εισαγωγή με συμπτώματα πνευμονίας στις 18 Δεκεμβρίου και η κατάστασή του είχε χειροτερέψει ραγδαία. Αντί να στείλουν τα αποτελέσματα στο νοσοκομείο, όπως είθισται, οι ερευνητές της Vision Medicals παίρνουν τηλέφωνο. Αυτό που είχαν διαγνώσει ήταν μια ανησυχητική ομοιότητα με τον κορονοϊό SARS. «Μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι πρόκειται για ένα νέο κορονοϊό» λέει ο Δρ Ζάο στο οικονομικό σάιτ Caixin GlobalIn Depth: How Early Signs of a SARS-Like Virus Were Spotted, Spread, and Throttled | Caixin.

Σε ανάρτηση που έκανε στα τέλη Ιανουαρίου, η Vision Medicals, περιέγραφε ότι συμμετείχε στις πρώτες έρευνες για τον νέο κορονοϊό καθώς και στη συγγραφή σχετικού επιστημονικού άρθρου. Σύμφωνα με άλλη, ανώνυμη ανάρτηση πίσω από την οποία θεωρείται πως βρίσκεται εργαζόμενος του εργαστηρίου, η Vision Medicals κοινοποίησε τα αποτελέσματα στην Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, ενώ εκπρόσωποί της επισκέφθηκαν τη Γουχάν προκειμένου να συζητήσουν τα ευρήματά τους με τους γιατρούς και τις υγειονομικές αρχές της περιοχής.

Στο μεταξύ, γιατροί από άλλα νοσοκομεία της Γουχάν όπου καταφτάνουν ασθενείς με συμπτώματα της ανεξήγητης πνευμονίας, έχουν στείλει συνολικά οκτώ δείγματα σε διάφορα εργαστήρια της χώρας. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα αποτελέσματα που έρχονται στις 28 και 29 Δεκεμβρίου κάνουν λόγο για κορονοϊό που μοιάζει ανησυχητικά στον SARS. Ένα από τα δείγματα προέρχεται από έναν 41χρονο άντρα, ο οποίος δεν έχει ποτέ επισκεφθεί την ψαραγορά.

30 Δεκεμβρίου 2019:Η διευθύντρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Κεντρικού Νοσοκομείου της Γουχάν, Δρ Άι Φεν, η οποία έχει παρατηρήσει ότι πολλοί ασθενείς με συμπτώματα γρίπης δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες, παίρνει στα χέρια της τα αποτελέσματα της γονιδιακής ανάλυσης του δείγματος ενός από τους ασθενείς.

Η γιατρός διαβάζει τις λέξεις «κορονοϊός SARS» και παγώνει. Βγάζει φωτογραφία τη διάγνωση και τη στέλνει σε συνάδελφούς της μέσω της εφαρμογής WeChat. Σε λίγη ώρα, η φωτογραφία διακινείται μεταξύ των γιατρών της περιοχής.

Ένας από αυτούς είναι και ο οφθαλμίατρος Δρ Λι Γουενλιάνγκ, ο οποίος γράφει το μήνυμα «Επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS στην ψαραγορά της Χουανάν» και το προωθεί σε περισσότερους συναδέλφους του. Το εργαστήριο έχει κάνει ένα μικρό λάθος – πρόκειται για νέο κορονοϊό, συγγενικό του SARS.

Την ίδια ημέρα, η τοπική Επιτροπή για τον Έλεγχο Διάδοσης Ασθενειών εκδίδει εσωτερικό σημείωμα με το οποίο ενημερώνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τα κρούσματα πνευμονίας που μοιάζουν να συνδέονται με την ψαραγορά της Γουχάν και τους ζητάει να παρακολουθούν παρόμοια περιστατικά, να τα αναφέρουν και να λάβουν μέτρα προφύλαξης. Αλλά όλα αυτά, να τα κάνουν εμπιστευτικά.

Η πληροφορία για τα κρούσματα μόλυνσης από κορονοϊό στη Γουχάν έχει, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, κυκλοφορήσει μεταξύ όλο και περισσότερων γιατρών, οι οποίοι συνομιλούν μέσω του WeChat. Έτσι, το βράδυ κιόλας της 30ης Δεκεμβρίου θα πέσει, τυχαία, στην αντίληψη και του Δρ Γκάο Φου, διευθυντή του Κινεζικού Ινστιτούτου για τις Λοιμώξεις.

31 Δεκεμβρίου 2019:Μετά από επείγουσα εντολή του Δρα Γκάο Φου, ομάδα ειδικών λοιμωξιολόγων φτάνει στη Γουχάν. Η τοπική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι είναι υπό διερεύνηση δεκάδες κρούσματα πνευμονίας από άγνωστη αιτία. Ωστόσο, όπως έχει στο μεταξύ αποδειχτεί, οι γιατροί στα νοσοκομεία της Γουχάν ήξεραν ήδη ότι έχουν να κάνουν με έναν νέο κορονοϊό.

Η κινεζική κυβέρνηση ενημερώνει το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πεκίνο σχετικά με κρούσματα πνευμονίας αγνώστου αιτίας, σε ασθενείς που συνδέονται με την ψαραγορά της Γουχάν, της επαρχίας Χουμπέι.

«Ο Κου Σιάν, ένας πωλητής στην ψαραγορά, είπε ότι κυβερνητικοί υπάλληλοι απολύμαναν τους πάγκους και είπαν στους εργαζόμενους να αρχίσουν να φορούν μάσκες. Ο ίδιος άκουσε, λέει, για την επιδημία κρουσμάτων πνευμονίας από αναφορές στα μέσα ενημέρωσης», έγραφε εκείνη την ημέρα η εφημερίδα South China Morning Post, η οποία έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ. «Έως τώρα νόμιζα ότι είχαν γρίπη.

Δεν μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Εμείς πουλάμε ψάρια. Πώς να μολυνθούμε;» αναρωτήθηκε. Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι ομάδα ειδικών από την Εθνική Επιτροπή Υγείας έχει φτάσει στη Γουχάν για να συντονίσει τις έρευνες, ενώ η Λαϊκή ΗμερησίαPeople's Daily γράφει ότι δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που προκάλεσε τα κρούσματα και ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες. Η ίδια εφημερίδα επικαλείται πηγές από διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης, που λένε ότι ο άγνωστος ιός δεν έχει συγγένειες με τον SARS.

Στο μεταξύ, την ίδια ημέρα, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας του Citizen LabCensored Contagion: How Information on the Coronavirus is Managed on Chinese Social Media | The Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η πλατφόρμα live streaming YY αρχίζει να λογοκρίνει συνολικά 45 λέξεις που συνδέονται με αυτόν τον κορονοϊό που θυμίζει τον SARS κι έχει προκαλέσει αναταραχή στα ιατρικά τσατ γκρουπ του WeChat, όπως «άγνωστη πνευμονία στη Γουχάν» ή «ψαραγορά της Γουχάν».

Τις επόμενες ημέρες, η λογοκρισία θα επεκταθεί και στο WeChat, όπου θα αρχίσουν να εξαφανίζονται οι αναφορές στην επιδημία καθώς και οποιοδήποτε σχόλιο γύρω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Το WeChat είναι το πιο δημοφιλές app ανταλλαγής μηνυμάτων στην Κίνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2019, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων βασίζονταν στην εφαρμογή για να επικοινωνούν και να ενημερώνονται.

Στο μεταξύ, το εσωτερικό σημείωμα με το οποίο η Επιτροπή για τον Έλεγχο Διάδοσης Ασθενειών της Γουχάν καλούσε στις 30 Δεκεμβρίου τις διοικήσεις των νοσοκομείων να παρακολουθούν και να τους ενημερώνουν εμπιστευτικά για τα κρούσματα πνευμονίας, έχει κυκλοφορήσει στα τσατ γκρουπς και έχει φτάσει και σε γιατρούς στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι και κινητοποιούνται.

Σε ρεπορτάζ Hong Kong takes emergency measures as mystery ‘pneumonia’ infects dozens in China’s Wuhan city | South China Morning Post που δημοσιεύεται στις 31 Δεκεμβρίου στον ιστότοπο της South China Morning Post, αναφέρεται ότι οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ εκδηλώνουν ανησυχία για την επιδημία πνευμονίας στην πόλη Γουχάν, καθώς τα συμπτώματα θυμίζουν τον SARS και τη γρίπη των πτηνών.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση με την παρουσία ειδικών. Αμέσως μετά, η υπουργός Υγείας και Τροφίμων Σοφία Τσαν Σιούτσι ανακοινώνει ότι σε όλα τα συνοριακά περάσματα θα αρχίσει άμεσα θερμομέτρηση όσων έρχονται από την πληττόμενη περιοχή, ενώ τίθενται σε επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά. Ταυτόχρονα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ επιστρατεύονται για να εξετάσουν όσο το δυνατό συντομότερα δείγματα ασθενών ώστε να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα του ιού.

Οι εξελίξεις στις 31 Δεκεμβρίου θέτουν σε συναγερμό και την Ταϊβάν. Από τα 23 εκατ. πολίτες της χώρας, οι 404.000 εργάζονται στην Κίνα, από την οποία μέσα στο 2019 δέχτηκε και 2,71 εκατ. επισκέπτες. Οι Ταϊβανέζοι, οι οποίοι άλλωστε έχουν και οδυνηρή εμπειρία από την επιδημία του SARS το 2003, είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν. 

Μαθαίνοντας ότι ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για αγνώστου αιτίας κρούσματα πνευμονίας στη Γουχάν, οι αρχές της χώρας δίνουν εντολή να αρχίσουν αμέσως να εξετάζονταιResponse to COVID-19 in Taiwan: Big Data Analytics, New Technology, and Proactive Testing | JAMA Network όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται με απευθείας πτήσεις από τη Γουχάν, όσο είναι ακόμη εντός του αεροσκάφους.

Γιατροί στην Ταϊβάν έχουν και την πληροφορία ότι μία Κινέζα συνάδελφός τους έχει μολυνθεί, είδηση που προφανώς ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθεί, καθώς κυκλοφορεί μέσα στα τσατ γκρουπς των γιατρών. Παρόλ’ αυτά, η Ταϊβάν ενημερώνει τον ΠΟΥ ότι έχει λόγους να ανησυχεί πως ο ιός μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στη Δύση, η Καναδέζα δημοσιογράφος Έλεν Μπράνσγουελ, η οποία γράφει για το αμερικανικό σάιτ statnews.comstatnews.com, ανεβάζει στο τουίτερ μια ανάρτηση που δεν είναι στο πνεύμα της Πρωτοχρονιάς: «Ελπίζω ότι πρόκειται για κάτι που δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Αλλά αυτό το μήνυμα από την Promed σχετικά με “ανεξήγητες πνευμονίες” στην Κίνα ανακινεί μνήμες από την επιδημία του SARS».

Η Μπράνσγουελ, η οποία έχει μακρά εμπειρία στην κάλυψη θεμάτων δημόσιας υγείας, αναφέρεται σε μήνυμα που είχε στείλει στα μέλη της η International Society for Infectious DiseasesProMED-mail στις 30/12 και ώρα 23:59, με τίτλο «Αδιάγνωστη πνευμονία - Κίνα (Χουμπέι): Παράκληση για πληροφορίες». Μεταξύ άλλων, ο συντάκτης ενημερώνει ότιUNDIAGNOSED PNEUMONIA - CHINA (HUBEI): REQUEST FOR INFORMATION | ProMED-mail μερικές ώρες νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει ευρέως στο κινεζικό διαδίκτυο επείγουσα ειδοποίηση των υγειονομικών αρχών της Γουχάν σχετικά με κρούσματα πνευμονίας από άγνωστη αιτία. 

Θα ακολουθήσει και άλλο μήνυμα στις 31/12, όπου αναφέρεται πως οι ασθενείς με τα συμπτώματα αυτής της ανεξήγητης πνευμονίας βρίσκονται σε απομόνωση και ότι πολλές διαφορετικές πηγές από τα νοσοκομεία της περιοχής διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για τον ιό SARS, όπως φημολογείται ονλάιν.

«Ακόμη και αν τελικά διαγνωστεί ο SARS, οι πολίτες δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν γιατί υπάρχει έτοιμο σύστημα πρόληψης και θεραπείας», γράφει ρεπορτάζ κινεζικής εφημερίδας. Τις παραπάνω πληροφορίες λαμβάνουν όλοι όσοι, όπως η Μπράνσγουελ, λαμβάνουν τα ενημερωτικά μέιλ της International Society for Infectious Diseases.

1 Ιανουαρίου 2020:Το διαδικτυακό σάιτ Hongxing NewsΟ λογαριασμός στο Twitter δημοσιεύει ρεπορτάζ από την αγορά της Χουανάν, όπου αποκαλύπτει πως εκτός από ψάρια, στους πάγκους της αγοράς οι πωλητές εμπορεύονταν όλων των ειδών τα πουλιά και πολλά διαφορετικά άγρια ζώα.

Η ψαραγορά κλείνει με εντολή των Αρχών, για «απολύμανση και ανακαίνιση», όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αστυνομικοί που φορούν μάσκες στέκονται έξω από τις πύλες της αγοράς, καθώς οι πωλητές επιτρέπεται να μπουν μέσα μόνο μία φορά για να πάρουν το εμπόρευμά τους.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι ο ιός της ανεξήγητης πνευμονίας μεταδόθηκε από τα ζώα στους ασθενείς. Οι Αρχές της Γουχάν, πάλι, ενημερώνουν ότι οι επτά από τους συνολικά 27 ασθενείς –οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονταν στην αγορά– νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ακόμη γίνονται έρευνες και οι Αρχές δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ποιο παθογόνο προκαλεί αυτήν την ασθένεια» δηλώνει στην εφημερίδαWorld Health Organisation in touch with Beijing after mystery viral pneumonia outbreak | South China Morning Post South China Morning Post, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Πεκίνο Πέιτζ Σνάιντερ. «Υπάρχουν διάφορα πιθανά αίτια πίσω από μια πνευμονία, πολλά από τα οποία είναι πιο συνηθισμένα από τον κορονοϊό SARS. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και θα προβεί σε ανακοινώσεις μόλις γνωρίζει λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Caixin Global, την Πρωτοχρονιά, και ενώ τα περισσότερα αποτελέσματα από την εξέταση των δειγμάτων που είχαν στείλει στα εργαστήρια οι γιατροί της Γουχάν είναι έτοιμα και έχουν παραδοθεί στις υγειονομικές Αρχές, ένας εργαζόμενος σε ένα από αυτά τα εργαστήρια θα δεχτεί τηλεφώνημα από την Επιτροπή Υγείας της Επαρχίας Χουμπέι.

Ο εργαζόμενος, ο οποίος μίλησε στους ρεπόρτερ του οικονομικού σάιτ υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστηρίζει ότι ο αξιωματούχος που του τηλεφώνησε έδωσε εντολή να σταματήσει η εξέταση των δειγμάτων από τη Γουχάν και να καταστραφούν όλα τα δείγματα. Σε περίπτωση που λάμβανε άλλο δείγμα, το εργαστήριο θα έπρεπε να ενημερώσει τις Αρχές.

2 Ιανουαρίου:Oκτώ από τους γιατρούς που στις 30 Δεκεμβρίου είχαν διακινήσει στο WeChat την πληροφορία για τα κρούσματα κορονοϊού δέχονται επίπληξη τόσο από τη διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και από τις τοπικές Αρχές, που τους κατηγορούν ότι διακινούν φήμες και διαταράσσουν τη δημόσια τάξη.

Ανάμεσα στους οκτώ είναι η Δρ Άϊ Φεν, στην οποία οι προϊστάμενοί της καταλογίζουν ότι με τη συμπεριφορά της σπέρνει πανικό και βλάπτει την ανάπτυξη της Γουχάν, αλλά και ο οφθαλμίατρος Δρ Λι Γουενλιάνγκ. Ο Δρ Λι, μάλιστα, καλείται να εμφανιστεί στο αστυνομικό τμήμα και να υπογράψει δήλωση με την οποία ομολογεί ότι διέδωσε ψεύτικούς ισχυρισμούς. Ο γιατρός υποχρεώνεται επίσης να υπογράψει επιστολή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου ομολογεί ότι παρεμπόδισε τις έρευνες της Εθνικής Επιτροπής Υγείας για τα αίτια της επιδημίας.

3 Ιανουαρίου:Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας απαγορεύει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας να δώσουν στη δημοσιότητα οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να σχετίζεται με τη νέα, άγνωστη ασθένεια. Επίσης, ανακοινώνει ότι τα δείγματα από τους ασθενείς της Γουχάν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας παθογόνοι μικροοργανισμοί και δίνει εντολή σε όλα τα εργαστήρια που έχουν λάβει τέτοια δείγματα, είτε να τα στείλουν σε συγκεκριμένα, επιλεγμένα από τις Αρχές εργαστήρια, είτε να τα καταστρέψουν.

Ποια ήταν όμως αυτά τα επιλεγμένα από τις Αρχές εργαστήρια, δεν έγινε ποτέ γνωστό, αναφέρει ρεπορτάζ του Caixin Global, που επικαλείται τη μαρτυρία λοιμωξιολόγου από το Ινστιτούτο Λοιμωξιολογίας της Γουχάν. Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, πάντως, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, πήρε εντολή να καταστρέψει τα δείγματα που είχε στα εργαστήριά του.

Η διοίκηση του Κεντρικού Νοσοκομείου της Γουχάν ζητάει από τους υπεύθυνους όλων των τμημάτων να παρακολουθούν το προσωπικό και να τους επισημάνουν ότι απαγορεύεται να αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες στο κοινό. Η οδηγία είναι να μην μιλάνε, να μην στέλνουν μηνύματα, φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τον νέο ιό. Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Caixin Global, που επικαλείται ηχογράφηση που έχει στη διάθεσή του.

4 Ιανουαρίου:Η Έλεν Μπράνσγουελ δημοσιεύει το πρώτο εκτενές ρεπορτάζExperts search for answers in limited information about mystery pneumonia outbreak in China | STAT με τίτλο «Οι ειδικοί αναζητούν απαντήσεις εν μέσω περιορισμένης πληροφόρησης σε σχέση με κρούσματα μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα». Η Μπράνσγουελ αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται για ένα νέο ιό, «ίσως ακόμη και για ένα νέο κορονοϊό».

Η δημοσιογράφος σημειώνει ότι στα σόσιαλ μίντια –εντός και εκτός Κίνας– έχουν ανάψει οι συζητήσεις γύρω από την επιδημία στη Γουχάν «με ορισμένους σχολιαστές να υποστηρίζουν ότι η απουσία ξεκάθαρων απαντήσεων φέρνει στο νου τη συμπεριφορά της Κίνας την περίοδο της επιδημίας του SARS».

Η Μπράνσγουελ γράφει ότι μπορεί μεν οι Αρχές της Γουχάν να λένε ότι δεν έχουν ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά «αν δεν μάθουν τι προκαλεί την ασθένεια, πόσο χρόνο παίρνει για να επωαστεί και όσο δεν έχουν αναπτύξει ένα απλό τεστ για να εντοπίζουν τα ελαφρά περιστατικά, το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί».

5 Ιανουαρίου:Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκδίδει ανακοίνωσηPneumonia of unknown cause – China | World Health Organization στην οποία αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τις πρώτες έρευνες των Κινέζων επιστημόνων, δεν υπάρχουν αποδείξεις μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς και ότι δεν έχουν μολυνθεί εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Πάντως, σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ανάμεσα στα πρώτα δείγματα που οι γιατροί της Γουχάν είχαν στείλει για ανάλυση, ήταν και εκείνο ενός 41χρονου άντρα ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την αγορά της Χουανάν.

Επίσης, υπάρχει και η προειδοποίηση από την Ταϊπέι, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς – η κυβέρνηση της Ταϊβάν είχε εκφράσει από τότε τον φόβο ότι είναι πιθανό ο ιός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Την ίδια μέρα, ο Δρ Ζανγκ Γιονγκζέν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη, έχει τα αποτελέσματα από τα δείγματα που έχουν φτάσει στο εργαστήριο του από το Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν, μέσα σε κουτιά ξηρού πάγου. Ο Δρ Ζανγκ και η ομάδα του αναγνωρίζουν έναν ιό που είναι συγγενής του SARS.

Στο μεταξύ, οι Αρχές της Ταϊβάν ενημερώνουν τους πολίτες ότι όποιος έχει ταξιδέψει στη Γουχάν μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες και παρουσιάζει πυρετό ή συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, πρέπει να μείνει στο σπίτι του και να ενημερώσει τις υγειονομικές Αρχές.

6 Ιανουαρίου:Ο Δρ Ζανγκ Γιονγκζέν ανακοινώνει τα ευρήματά του στην Περιφερειακή Επιτροπή Υγείας της Σαγκάης, καθώς και στην Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Fudan προειδοποιεί ότι ο νέος ιός είναι συγγενικός του SARS και μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού.

7 Ιανουαρίου:Το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια οφείλεται σε έναν νέο κορονοϊό.

9 Ιανουαρίου:Η Κίνα ανακοινώνει ότι για τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας στη Γουχάν ευθύνεται ένας νέος κορονοϊός. Οι Αρχές, στο μεταξύ, επιμένουν ότι δεν έχει αποδειχτεί μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι Αρχές της Σιγκαπούρης ανακοινώνουν ότι θα αρχίσουν να θερμομετρούν στο αεροδρόμιο τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Γουχάν και το Χονγκ Κονγκ. Και στο Χονγκ Κονγκ αρχίζουν εντατικές απολυμάνσεις των σιδηροδρομικών συρμών και των αεροπλάνων.

11 ΙανουαρίουΗ ομάδα του Δρα Ζανγκ Γιονγκζέν δημοσιεύει την αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου ιού στις ανοιχτές βάσεις δεδομένων Virological.org and GenBank.Την ίδια ημέρα η Κίνα ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο από τη νέα ασθένεια. Πρόκειται για έναν άντρα 61 ετών, ο οποίος είχε πεθάνει δυο μέρες νωρίτερα. Ο άντρας, ο οποίος ήταν πελάτης της αγοράς της Χουανάν, έπασχε από καρκίνο.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για μόλυνση εργαζομένων σε νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς και ότι δεν έχει αποδειχτεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς αυτόν τον ισχυρισμό παράλληλα με μια άλλη πληροφορία: Στις 31/12, τα νοσοκομεία κατέγραφαν συνολικά 266 κρούσματα της μυστηριώδους ασθένειας. Την 1/1, ο αριθμός των κρουσμάτων είχε εκτιναχθεί στα 381.

Κι όμως, ακόμη και στις 11/1, ο ΠΟΥ γνωρίζει για 41 κρούσματα της πνευμονίας.Ο πρώτος Αφρικανός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεχεσούς από την Αιθιοπία, ανέλαβε τα ηνία του οργανισμού πριν από 2,5 χρόνια, υποσχόμενος να αντιμετωπίσει τις θανατηφόρες ασθένειες όπως η ελονοσία, η παιδική πνευμονία και το AIDS.

Πώς εξηγείται αυτή η διαφορά ανάμεσα στα επισήμως καταγεγραμμένα –που κοινοποιούνταν και στον ΠΟΥ– και τα πραγματικά κρούσματα; Όπως αποκαλύπτεται σε επίσημο έγγραφο του Κεντρικού Νοσοκομείου της Γουχάν το οποίο διέρρευσεChina Created a Fail-Safe System to Track Contagions. It Failed. | The New York Times στα μέσα ενημέρωσης, κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου οι τοπικοί αξιωματούχοι έλεγαν στους γιατρούς ότι όλα τα κρούσματα θα έπρεπε να επιβεβαιώνονται από υπαλλήλους στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. 

Μάλιστα, σύμφωνα με ένα αντίγραφο διαγνωστικού οδηγού που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, στις 3 Ιανουαρίου η Επιτροπή Υγείας της Γουχάν έθεσε πολύ αυστηρά κριτήρια προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι ένα κρούσμα αφορά την επιδημία. Ανάμεσα σε αυτά τα κριτήρια ήταν και το εξής: Προσμετρώνται μόνο οι ασθενείς που επισκέφθηκαν την αγορά ή είχαν στενή επαφή με άλλον ασθενή που την είχε επισκεφθεί.

14 Ιανουαρίου:Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να καθησυχάζει τη διεθνή κοινότητα, βασιζόμενος στις πληροφορίες που έχει. «Κατά τις προκαταρκτικές έρευνες που πραγματοποίησαν οι κινεζικές Αρχές δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός που αναγνωρίστηκε στη Γουχάν της Κίνας μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο», αναφέρεται σε ανάρτηση στο τουίτερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που έχει διαρρεύσειChina didn’t warn public of likely pandemic for 6 key days | ΑΡ, την ίδια ακριβώς ημέρα ο εκπρόσωπος της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας Μάο Ζιαογουέι είχε τηλεδιάσκεψη εμπιστευτικού χαρακτήρα με στελέχη των υπηρεσιών υγείας στις κινεζικές επαρχίες.

Αποστολή του ήταν να μεταφέρει οδηγίες του προέδρου Σι σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης. «Η κατάσταση της επιδημίας παραμένει σοβαρή και περίπλοκη, πρόκειται για την πιο σοβαρή πρόκληση μετά τον SARS το 2003 και μάλλον θα εξελιχθεί σε μεγάλο δημόσιο ζήτημα» αναφέρεται ότι είπε ο Μάο στην τηλεδιάσκεψη.

Για να συνεχίσει: «Ενόψει της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, πολλοί άνθρωποι θα ταξιδεύουν και ο κίνδυνος της μετάδοσης θα είναι υψηλός. Όλες οι τοπικές αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια πανδημία». Η Εθνική Επιτροπή Υγείας στέλνει σε όλες τις τοπικές υγειονομικές αρχές ένα κείμενο 63 σελίδων με οδηγίες.

17 Ιανουαρίου:Συνεκτιμώντας το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί τρία κρούσματα εκτός Κίνας (δύο στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία), ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου υπολογίζουνReport 1 - Estimating the potential total number of novel Coronavirus (2019-nCoV) cases in Wuhan City, China | Imperial College London ότι τα κρούσματα Covid-19 στην Κίνα, πρέπει να έχουν ξεπεράσει τα 1.700.

18 Ιανουαρίου:Επισήμως έχουν καταγραφεί 62 κρούσματα. Στη Γουχάν, 40.000 άνθρωποι συμμετέχουν στη γιορτή που διοργανώνει η τοπική κυβέρνηση για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, στη συνοικία Μπαϊμπουτίνγκ.

20 Ιανουαρίου:Ο Δρ Ζονγκ Νανσάν Zhong Nanshan, παγκόσμιας φήμης πνευμονολόγος ο οποίος είχε ηγηθεί του αγώνα κατά του SARS, δίνει συνέντευξη στην κινεζική κρατική τηλεόραση για να ανακοινώσει ότι ο νέος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

21 Ιανουαρίου:O ΠΟΥ ανακοινώνει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για πρώτη φορά αναφέρεται σε κρούσματα μόλυνσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, «χρειάζεται όμως κι άλλη έρευνα για να κατανοήσουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός μεταξύ ανθρώπων».

23 Ιανουαρίου:Επιβάλλεται λόκνταουν στη Γουχάν2020 Hubei lockdowns. Έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι μπαίνουν, έτσι, σε καραντίνα. Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς την πόλη και κλείνουν οι σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Την επόμενη μέρα, το λόκνταουν επεκτείνεται σε ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από και προς την επαρχία και την υπόλοιπη Κίνα.Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάνει την πρώτη του δημόσια αναφορά στην επιδημία, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

30 Ιανουαρίου:Ο ΠΟΥ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκηςWHO declares coronavirus outbreak a global health emergency | STAT για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ επισκεπτών στην αγορά της Χουανάν, στην Κίνα. Έως αυτήν την ώρα έχουν καταγραφεί 7.771 κρούσματα στην Κίνα, καθώς και 83 κρούσματα σε άλλες 18 χώρες του κόσμου.

Ο ΠΟΥ ανακοινώνει, επίσης, την αποστολή στη Γουχάν ομάδας εμπειρογνωμόνων (Κινέζων επιστημόνων και συνεργατών του ΠΟΥ από διάφορες χώρες) οι οποίοι θα υποστηρίξουν τις έρευνες για τα αίτια της ασθένειας, το κλινικό φάσμα και τη σοβαρότητά της, καθώς και την έκταση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελεγχθεί η επιδημία.

Η ομάδα των ειδικών θα μοιραστεί τα ευρήματά της με τη διεθνή κοινότητα, διαβεβαιώνει ο ΠΟΥ, που θεωρεί ότι παρόλ’ αυτά, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που θα δικαιολογούσαν μια σύσταση για περιορισμούς στα ταξίδια. Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχαμόν Γκεμπρεγέσους, θα επαινέσει την ΚίναWHO Director-General's statement on IHR Emergency Committee on Novel Coronavirus (2019-nCoV) | World Health Organization λέγοντας ότι

«η ταχύτητα με την οποία εντόπισε την επιδημία, απομόνωσε τον ιό, διάβασε την αλληλουχία του γονιδιώματος και τη μοιράστηκε με τον ΠΟΥ και τη διεθνή κοινότητα, είναι πολύ εντυπωσιακή, δεν περιγράφεται με λόγια. Το ίδιο ισχύει για τη δέσμευση της Κίνας στη διαφάνεια και τη συνδρομή προς άλλες χώρες». Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η Κίνα θέσπισε νέο πρότυπο για τη διαχείριση μιας πανδημίας.

31 Ιανουαρίου:Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ αναφέρει ότι ο ΠΟΥ δεν συστήνει περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο και τις μετακινήσεις, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, εμποδίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και διαταράσσοντας την αλυσίδα τροφοδοσίας.

Την ίδια ημέρα, ο Γκεμπρεγέσους επαναλαμβάνει ότι ο ΠΟΥ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Κίνας να ελέγξει την κατάσταση. «Θα είχαμε δει πολύ περισσότερα κρούσματα, ίσως και θανάτους, εκτός Κίνας, εάν η κυβέρνηση δεν είχε σημειώσει τέτοια πρόοδο στις προσπάθειες που έχει κάνει για να προστατεύσει τον λαό της, αλλά και τον κόσμο».

2 Φεβρουαρίου:Σημειώνεται ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας. 
Πρόκειται για έναν 44χρονο άντρα στις Φιλιππίνες.

3 Φεβρουαρίου:Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ κατεβαίνουν σε απεργίαCoronavirus: Hong Kong hospital staff strike to demand closure of China border | BBC News, απαιτώντας να κλείσουν τα σύνορα με την κινεζική ενδοχώρα, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου. Οι μνήμες από την επιδημία του SARS, που στοίχισε τη ζωή σε 299 κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, είναι ζωντανές. Η απεργία θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, κάμπτοντας τις αντιστάσεις της κυβέρνησης που επέμενε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τις συστάσεις του ΠΟΥ.

6 Φεβρουαρίου:Τα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Ταϊπέι, της πρωτεύουσας της Ταϊβάν, αρχίζουν να δονούνται. Οι Αρχές έχουν στείλει στους πολίτες επείγον μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει μια ερώτηση και λινκ στα Google Maps: «Επισκεφθήκατε στις 31/12 κάποιες από αυτές τις τοποθεσίες;» Πρόκειται κυρίως για τοποθεσίες με αξιοθέατα της Ταϊβάν, τα οποία είχε επισκεφθεί μια τουρίστρια από τη Γουχάν, η οποία έχει στο μεταξύ διαγνωστεί με κορονοϊό.

Την ίδια μέρα, απαγορεύεται να μπει στη χώρα οποιοσδήποτε ταξιδεύει από την Κίνα. Εξαιρούνται μόνο οι πολίτες της Ταϊβάν, οι οποίοι επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους. Αυτοί μπαίνουν σε καραντίνα δυο εβδομάδων, επιτρέποντας ταυτόχρονα στις Αρχές πρόσβαση στα δεδομένα που αποθηκεύονται στα κινητά τους τηλέφωνα.

7 Φεβρουαρίου:Πεθαίνει σε ηλικία 33 ετών ο οφθαλμίατρος Δρ Λι Γουενλιάνγκ, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό που του προκάλεσε πνευμονία. Ο θάνατος του γιατρού που είχε τιμωρηθεί όταν επιχείρησε να σημάνει συναγερμό, προκαλεί μεγάλο θόρυβο στα κινεζικά σόσιαλ μίντια.

14 Φεβρουαρίου:Το πρώτο θύμα της πανδημίας στην 
Ευρώπη είναι ένας 60χρονος άντρας στο Παρίσι.

27 Φεβρουαρίου:«Εάν είχαμε λάβει αυστηρά προληπτικά μέτρα από τις αρχές Δεκεμβρίου, ή έστω από τις αρχές Ιανουαρίου, θα είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε σημαντικά τον αριθμό των ασθενών» δηλώνει ο Δρ Ζονγκ Νανσάν, ο οποίος είναι πλέον ο επικεφαλής της ομάδας ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας κατά του Covid-19.

10 Μαρτίου:Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Γουχάν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Το ρεπορτάζ στη Λαϊκή Ημερησία»Whistling Against Deception | China Media Project κλείνει με αυτά τα λόγια: «Καθώς έφευγε, οι φωνές ηχούσαν για πολλή ώρα στον ήλιο του απογεύματος: “Χαίρε, Γενικέ Γραμματέα!“, “Ζήτω η Κίνα!”, “Ζήτω η Γουχάν”».

Την ίδια ημέρα, το κινεζικό περιοδικό Renwu δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ που θα γίνει βάιραλ μέσα σε λίγη ώρα, προτού το μακρύ χέρι της κινεζικής λογοκρισίας τo εξαφανίσει από τα σόσιαλ μίντια. Οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Μέσα σε μερικές ώρες βρίσκουν διάφορους τρόπους να κωδικοποιήσουν το κείμενο, ώστε να ξεφεύγει από τη λογοκρισία.

Το ρεπορτάζ βασίζεται στη συνέντευξη που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε παραχωρήσει στον δημοσιογράφο Γκονγκ Τζίνγκι η διευθύντρια του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Κεντρικού Νοσοκομείου της Γουχάν, Δρ Αϊ Φεν.

Η Δρ Άϊ αφηγείται στον δημοσιογράφο όσα συνέβησαν στις 30 Δεκεμβρίου, όταν έπιασε στα χέρια της τη διάγνωση με τις λέξεις «κορονοϊός SARS». Του εξηγεί πώς η φωτογραφία που έβγαλε πήγε στη συνέχεια από κινητό σε κινητό, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των τοπικών Αρχών που έσπευσαν να επιπλήξουν οκτώ γιατρούς για την απόπειρά τους να σημάνουν συναγερμό.

Στη συνέντευξη η γιατρός λέει ξανά και ξανά ότι σήμερα μετανιώνει που μετά από εκείνο το περιστατικό σιώπησε. Θεωρεί ότι αν είχε μιλήσει ξανά, ίσως να είχε προστατεύσει κάποιους συναδέλφους της που στη συνέχεια ασθένησαν και πέθαναν από τη νόσο. «Αν ήξερα ότι θα ερχόταν μια τέτοια μέρα, δεν θα με ένοιαζε καθόλου για τις επιπλήξεις τους, θα μιλούσα ανοιχτά με κάθε ευκαιρία», λέει.

11 Μαρτίου:O ΠΟΥ κηρύσσειWHO Director-General's opening remarks at the media briefing on COVID-19 - 11 March 2020 | WHO πανδημία. Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο ΓΓ του ΠΟΥ θα πει: «Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 εκτός Κίνας έχει 13πλασιαστεί και ο αριθμός των πληττόμενων χωρών έχει τριπλασιαστεί.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες, ενώ 4.291 έχουν χάσει τη ζωή τους. Χιλιάδες άλλοι νοσηλεύονται δίνοντας μάχη για τη ζωή τους. Στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες περιμένουμε να δούμε να αυξάνονται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που θα πληγούν».

13 Μαρτίου:Στην εφημερίδα South China Morning Post δημοσιεύεται ρεπορτάζCoronavirus: China’s first confirmed Covid-19 case traced back to November 17 | South China Morning Post στο οποίο αναφέρεται ότι για το πρώτο κρούσμα του Covid-19 θα πρέπει ίσως να επιστρέψουμε στις 17 Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα, που έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ, λέει ότι έχει δει κυβερνητικά έγγραφα από τα οποία τεκμαίρεται πως ο ασθενής 0 μπορεί να ήταν ένας 55χρονος άντρας από την επαρχία Χουμπέι. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, υπάρχουν αναφορές για ένα έως πέντε κρούσματα κάθε μέρα. Στις 15 Δεκεμβρίου, καταγράφονται 27 ασθενείς με συμπτώματα της μυστηριώδους πνευμονίας και 265 έως το τέλος του 2019.

Η ασθένεια Χ
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Έλεν Μπράνσγουελ είχε δημοσιεύσει ένα προφίλThe fireman of global health: The WHO’s emergencies chief is put to the test | STAT του Διευθυντή του Προγράμματος Εκτάκτου Ανάγκης του ΠΟΥ, Μαρκ Ράιαν, ο οποίος είχε αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο τον Μάρτιο του 2019. «Τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση σε μια εποχή κατά την οποία οι επιδημίες και οι φυσικές καταστροφές μοιάζουν να συμβαίνουν με πιο ταχύ ρυθμό.

Πολλές χώρες του κόσμου αποκτούν μεγαλύτερο πλούτο και είναι έτσι σε θέση να φροντίσουν τη δημόσια υγεία – κάποιες, όμως, κατρακυλούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, φέρνοντας τον ΠΟΥ αντιμέτωπο με τεράστιες προκλήσεις», έγραφε η Μπράνσγουελ. «Δεν είμαστε έτοιμοι», λέει ο Ράιαν. 

«Εάν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον Έμπολα», είπε αναφερόμενος στην επιδημία που συνεχίζεται για 16ο μήνα Ebola virus disease – Democratic Republic of the Congo | World Health Organization στις βορειοδυτικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, «πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε μια Ασθένεια ΧDisease X;»* Mε τον όρο Ασθένεια Χ, ο ΠΟΥ περιγράφει κάποιο υποθετικό, άγνωστο μέχρι σήμερα παθογόνο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημία.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: