21 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013, σε έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, και μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών : α) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου, β) Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, γ) Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου και δ) Αργολίδος κ. Ιακώβου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε:

«Δοξάζω και ευχαριστώ τον Κύριο και Θεό μας δια την ευκαιρία αυτή διότι έχουμε την δυνατότητα να ανανεώσουμε τους δεσμούς αγάπης και ενότητος μεταξύ μας, γεγονός το οποίο αντανακλά εντός και εκτός εκκλησίας και χωρίς αμφιβολία νοηματοδοτεί την ήδη τεταμένη από τους ποικίλους διχασμούς κοινωνία μας. Υπογραμμίζω εκ νέου την ανάγκη της διατηρήσεως αυτής της ενότητος μέσα στο ιερό σώμα της Ιεραρχίας, απαντώντας πρωτίστως στην εντολή του Κυρίου κατά την αρχιερατική προσευχή του "ίνα πάντες εν ώσιν" (Ιω. 17, 22) δίδοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πιστούς μας να παραμείνουν και εκείνοι ενωμένοι παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουμε γύρω μας.

Πολλά είναι τα προβλήματα που κυκλώνουν τον καθένα από εμάς. Η ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας μας, οι εξωγενείς οικονομικές πιέσεις, η ανεργία και η φτώχεια πιέζουν αφόρητα την πρόοδο της Ελλάδος, τόσον σε πνευματικό όσον και σε κοινωνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίζεται με καχυποψία και συντηρητισμό.

Οι σχέσεις συνεργασίας από την άλλη με την πολιτεία και τα επι μέρους αρμόδια Υπουργεία έχουν ωφελήσει εν πολλοίς την Εκκλησία μας. Υπολείπονται βεβαίως πολλά ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί για τα οποία γίνεται και πολύς αγώνας. Η λειτουργία όμως της Επιτροπής Εκκλησίας – Κράτους, έχει να δείξει πολλούς καρπούς, στους οποίους και θα αναφερθώ εκτενέστερα παρακάτω :

α. Μισθοδοσία του Εφημεριακού Κλήρου.

β. Διευθέτηση των αδειών της Ναοδομίας.

γ. Έναρξη του έργου αποκατάστασης και δομικής στηρίξεως του Συνοδικού Μεγάρου.

δ. Μεταφορά του Ιστορικού Αρχείου και έναρξη του έργου ψηφιοποίησης των τεκμηρίων του.

ε. Ένταξη τριών νεοκλασικών κτιρίων της οδού Δεινοκράτους στο Ε.Σ.Π.Α.» Στην προσφώνηση του Μακαριωτάτου αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, και Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ανέπτυξε την εισήγησή του σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, η οποία είχε ως τίτλο : «Προβληματισμοί δια την Κατήχησιν». Ο Εισηγητής έθεσε ένα βασικό ερώτημα : «Ποιός κατηχεί σήμερα, ποιός έχει την ευθύνη της κατηχήσεως και πως κατηχείται ο Λαός του Θεού». Ανέπτυξε στην ομιλία του τα θέματα: «Ο Λαός μας είναι ακατήχητος», «Η Κατήχηση των νέων», «Κατηχητικά βοηθήματα». Σε ένα σημείο ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε :

«Η Κατήχηση παραμένει βασικό στοιχείο της ζωής στην Εκκλησία και είναι η μύηση στη ζωή Της. Η Κατήχηση δεν αφορά μόνον την παιδική ηλικία, αλλά όλες τις ηλικίες. Κάνουμε πολλές φορές δραμματικές διαπιστώσεις για το ότι ο λαός μας είναι ακατήχητος, αλλά δεν κάνουμε τίποτα για την κατήχησή του. Ο λόγος μας δεν είναι κατηχητικός, δεν είναι θεολογικός, αλλά είναι απλά ηθικοπλαστικός, κινούμενος τις περισσότερες φορές από ένα προτεσταντικό πουριτανισμό και σπανιότατα από το αληθινό ορθόδοξο ήθος.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι ο κατηχητικός μας λόγος έχει σχεδόν απορρίψει την εκκλησιολογική του διάσταση, όπως αποδεικνύεται από τις συμπεριφορές ποιμένων, κατηχητών και ποιμενομένων. Πολλές φορές, μέσα από την Κατήχηση, κάποιοι ποιμένες δημιούργησαν προσωπικούς οπαδούς και όχι ζωντανά μέλη της Εκκλησίας, και θυσίασαν την ενότητα της Εκκλησίας, προκειμένου να κρατήσουν τους ανθρώπους στην προσωπική τους επιρροή».

Η πρόταση του Εισηγητού ήταν :

« Αυτό που έχω να προτείνω είναι μία κατήχηση που ερμηνεύει αυτά που ζούμε στην Εκκλησία. Δεν μπορούμε όμως να ερμηνεύσουμε κάτι που δεν ζούμε. Προτείνω ζωντανές Ενορίες, που θα είναι φιλόξενοι χώροι για όλους και ιδιαιτέρως για τα παιδιά. Προτείνω την καλή οργάνωση όχι του κατηχητικού σχολείου, αλλά της ζωής των παιδιών και εφήβων μέσα στην Ενορία, την σύναξη των παιδιών μέσα σε αυτή τη ζωή. Μία ενορία που θα ρίξει το βάρος στη στήριξη της οικογένειας και έτσι θα έχει τα παιδιά από μικρά κοντά της. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη ζωή της Ενορίας με έμπνευση και προσευχή, για να γίνει η ζωή της, ζωή μας και μέσα σε ένα χώρο ελευθερίας και αγάπης θα καλλιεργήσουμε και τα παιδιά μας. Να καταλάβουμε ότι τα παιδιά δεν αποζητούν ένα ακόμη μάθημα αλλά μία κοινωνία προσώπων, απαντήσεις στα ερωτηματικά τους, διάλογο στους προβληματισμούς τους, συμπαράσταση στα προβλήματά τους».

Επί της εισηγήσεως έγινε ευρυτάτη συζήτηση, στην οποία εξέφρασαν τις απόψεις τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Καρυστίας κ. Σεραφείμ, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Σταγών κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Εδέσσης κ. Ιωήλ. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε να παραπέμψει την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επεξεργασία και υλοποίηση των προτάσεων.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής. Κατ αρχήν διεξήχθη ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας. Επί ψηφισάντων 77, η πρόταση δι εκλογής έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 7 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Μητροπολιτικής Έδρας Μαρωνείας και Κομοτηνής δι εκλογής.

Κατά την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης ψήφους 39.
2) Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος ψήφους 39.
3) Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος ψήφους 38.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Παντελεήμων Μουτάφης, με 29 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος έλαβε 25 και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, 23 ψήφους.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας προέβη στην ψήφιση Κανονισμών.

Ακολούθως ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων έδωσε το μικρό Μήνυμα στην Αίθουσα της Ιεραρχίας και το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Η χειροτονία του Εφηψισμένου Αρχιερέως θα τελεσθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας



ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΖΩ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εξερχόμενος του Συνοδικού Μεγάρου ο νέος Μητροπολίτης είπε τα ακόλουθα:

«Δε βλέπω την ώρα να με αξιώσει ο θεός να πατήσω ως ποιμένας το χώμα της μητρόπολης και εκεί να ζήσω και να συνεργαστώ με όλους τους άρχοντες, τους φορείς, τον κλήρο, τον απλό λαό για τα έργα της ειρήνης και της προόδου». Με τα λόγια αυτά ο νέος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνας απευθύνθηκε στο λαό της Κομοτηνής, στον τόπο της αρμονικής συνύπαρξης, όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος κάνοντας την πρώτη δήλωση λίγη ώρα μετά την εκλογή του:

«Δοξάζω και ευχαριστώ τον Κύριο και Θεό μας δια την ευκαιρία αυτή διότι έχουμε την δυνατότητα να ανανεώσουμε τους δεσμούς αγάπης και ενότητας μεταξύ μας, γεγονός το οποίο αντανακλά εντός και εκτός εκκλησίας και χωρίς αμφιβολία νοηματοδοτεί  την ήδη τεταμένη από τους ποικίλους διχασμούς κοινωνία μας. Υπογραμμίζω εκ νέου την ανάγκη της διατηρήσεως αυτής της ενότητας μέσα στο ιερό σώμα της Ιεραρχίας, απαντώντας πρωτίστως στην εντολή του Κυρίου κατά την αρχιερατική προσευχή του "ίνα πάντες εν ώσιν" (Ιω. 17, 22) δίδοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πιστούς μας να παραμείνουν και εκείνοι ενωμένοι παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουμε γύρω μας. 

Πολλά είναι τα προβλήματα που κυκλώνουν τον καθένα από εμάς. Η ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας μας, οι εξωγενείς οικονομικές πιέσεις, η ανεργία και η φτώχεια πιέζουν αφόρητα την πρόοδο της Ελλάδος, τόσον σε πνευματικό όσον και σε κοινωνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίζεται με καχυποψία και συντηρητισμό. Οι σχέσεις συνεργασίας από την άλλη με την πολιτεία και τα επό μέρους αρμόδια υπουργεία έχουν ωφελήσει εν πολλοίς την Εκκλησία μας.  Υπολείπονται βεβαίως πολλά ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί για τα οποία γίνεται και πολύς αγώνας. Η λειτουργία όμως της Επιτροπής Εκκλησίας – Κράτους, έχει να δείξει πολλούς καρπούς».

ΕΥΘΥΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Χαρακτήρισε την ανάληψη της θέσης στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής «μεγάλη ευθύνη έναντι του θεού και των ανθρώπων. Υπηρέτησα στη Θράκη, εκεί έγινα κληρικός δίπλα στον Παντελεήμωνα από τον οποίο έμαθα τι θα πει κληρικός, τι θα πει εκκλησία και έμαθα να ζω για την Εκκλησία, στην Εκκλησία και όχι από την Εκκλησία. Έμαθα τις ομορφιές της Θράκης, μία περιοχή όμορφη για την πολυπολιτισμικότητά της εκεί όπου συμβιώνουμε με τους Έλληνες μουσουλμάνους με ένα ιδανικό τρόπο. Η Θράκη αποτελεί εκείνον τον χώρο στον οποίο μπορούν να έρθουν και να μαθητεύσουν από όλο τον κόσμο για το πώς άνθρωποι με διαφορετική πίστη και παράδοση συμβιώνουν με έναν αρμονικό τρόπο, 

Αυτή τη διακονία κοντά στο γέροντά μου και στη μητρόπολη Ξάνθης πιστεύω ότι συνεκτίμησε η σεπτή ιεραρχία και με στέλνει για να συνεχίσω εκεί με τον ίδιο ζήλο να δουλεύω για την Εκκλησία και τον πιστό λαό. Θα είναι η μοναδική μου πατρίδα στη οποία θα πάω, θα ζήσω και θα πεθάνω. Δε βλέπω την ώρα να με αξιώσει ο θεός να πατήσω ως ποιμένας το χώμα της μητρόπολης και εκεί να ζήσω και να συνεργαστώ με όλους τους άρχοντες, τους φορείς, τον κλήρο, τον απλό λαό για τα έργα της ειρήνης και της προόδου», κατέληξε στο μήνυμά του ο νέος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΑΡΧΙΜ. π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΜΟΥΤΑΦΗΣ


Εξελέγη πριν από λίγο ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το σώμα της Ιεραρχίας εξέλεξε για νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, Αρχιμ. Παντελεήμονα Μουτάφη.

Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης (κατά κόσμον Σταύρος) γεννήθηκε στην Καβάλα, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ' όπου αποφοίτησε το 1994, Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1996 και την ίδια χρονιά διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Το 2006 ολοκλήρωσε τον κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τίτλο ειδικεύσεως στη Δογματική Θεολογία με την υποστήριξη της εργασίας: "Οι περί Εικόνων αντιλήψεις του Ευστρατίου Νικαίας", η οποία δημοσιεύθηκε το 2007.

Πραγματοποιεί επί σειρά ετών ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς και είναι υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Αρθρογραφεί στον έντυπο και περιοδικό Τύπο με σειρές άρθρων θεολογικού, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Συνέγραψε το κεφάλαιο περί των Μονών της Ξάνθης στο συλλογικό τόμο "Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης", τον οποίο δημοσίευσε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης. Συνέγραψε επίσης το μέρος για τις Μονές της περιοχής στο συλλογικό τόμο για την Ξάνθη που εκδίδει ο Δήμος Ξάνθης.

Οι δυο συνυποψήφιοί του έλαβαν:

Ο Αρχιμανδρίτης Αρχιμ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος
έλαβε 25 ψήφους.

Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος έλαβε 23 ψήφους.


Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ


Κάτι σπάνιο διέπει διαχρονικά τη σχέση της Αθήνας με το Παρίσι: η Γαλλία είναι η μόνη ανάμεσα στις ισχυρές χώρες που η σχέση της με την Ελλάδα είχε πάντοτε, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, «θετικό πρόσημο». Ετσι έγινε και τώρα: ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης η Γαλλία όχι μόνον δεν διαπεράστηκε από το σκληρό κλίμα κατά της Ελλάδας που γιγαντώθηκε λ.χ. στη Γερμανία και αλλού, αλλά, αντιθέτως, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα του κοινού νομίσματος η Γαλλία στήριξε ενεργά την ελληνική υπόθεση, ειδικά δε μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος «έβαλε πλάτη» σε μία από τις πιο οριακές στιγμές όταν η πίεση για την Ελλάδα είχε μεγιστοποιηθεί και συνέβαλε, με σειρά τρόπων, περισσότερο από κάθε άλλο ξένο ηγέτη στο να αναχαιτιστεί η εκβιαστική «συζήτηση» για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Αυτό δεν άρεσε σε όλους, όπως άλλωστε δεν άρεσαν και οι αντίστοιχες αμερικανικές παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας.

Αυτή η «γαλλική ασπίδα» βοήθησε έμπρακτα και αποτελεσματικά την Ελλάδα και τώρα και πολλές άλλες φορές στο κοντινό μα και το πιο μακρινό παρελθόν – τα παραδείγματα είναι πολλά και πασίγνωστα. Οι ρίζες αυτής της γαλλικής στάσης είναι πολύ βαθιές στο χρόνο και έχουν πολλαπλές καταβολές. Τώρα, με την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, αναδύεται εκ νέου μία από τις πιο σημαντικές πλευρές της: η γεωπολιτική διάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν πια το φως και στον γαλλικό Τύπο, ο Γάλλος πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα με κάτι νέο. Το Παρίσι φέρεται να προσφέρει προς ένα είδος μίσθωσης δύο φρεγάτες. Κι αν πρόκειται πράγματι για τις τελευταίου τύπου γαλλικές φρεγάτες, είναι ξεκάθαρο ότι η Γαλλία ενισχύει πολύ σημαντικά την ελληνική άμυνα σε κρίσιμη στιγμή, όπως είχε άλλωστε συμβεί και με τα «Μιράζ» αμέσως μετά την Μεταπολίτευση.

Γιατί όμως να το κάνει αυτό η Γαλλία; Είναι προφανές ότι τα φιλικά αισθήματα, όσο βαθειά κι αν είναι, δεν αρκούν για μία τέτοια κίνηση, όπως άλλωστε δεν αρκεί και η θεωρεία ότι «πουλάνε όπλα», αφού, εν προκειμένω τουλάχιστον, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο – άλλωστε οι Γάλλοι ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί φυσικά να πληρώσει. Το να ενισχύσει λοιπόν η Γαλλία την Ελλάδα με δύο τέτοιας σημασίας ναυτικές μονάδες, αν κάτι τέτοιο τελικά προταθεί, θα συνδέεται με μία άλλη παράμετρο: κι αυτή είναι, ασφαλώς, η ενεργειακή. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα απολέσει μία μεγάλη ιστορική ευκαιρία αν δεν ανταποκριθεί, την ώρα που η Γαλλία – κι αυτό έχει σημασία - έχει επιστρέψει στην άσκηση ενεργού γεωπολιτικής, όπως φάνηκε λ.χ. στη Λιβύη ή και τώρα στο Μαλί.

Αν λοιπόν οι Γάλλοι ενδιαφερθούν πράγματι για τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα στο βαθμό που να συμβάλλουν τόσο έμπρακτα στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Αιγαίο, η γεωπολιτική μας θέση ενισχύεται καθοριστικά και τότε η εμπλοκή της Γαλλίας στα ελληνικά ενεργειακά ζητήματα ξεπερνά πια κατά πολύ την καθαρά οικονομική διάσταση για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια θέλουμε η Γαλλία να έχει λόγους, άμεσους, απτούς, οικονομικούς λόγους, να την αφορά το δικαίωμα και η δυνατότητα της Ελλάδας να αναπτύξει μία νέα δυναμική ενεργειακή πολιτική. Είναι άλλη η θέση της Ελλάδας με τη Γαλλία δίπλα της σε αυτό το επίπεδο και άλλη χωρίς.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι αν θα πρέπει η Γαλλία να έχει εμπλοκή. Αυτό είναι απολύτως δεδομένο. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η βέλτιστη ευρύτερη ισορροπία μιας τέτοιας σχέσης με τις άλλες χώρες που γεωπολιτικά η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον να διατηρήσει στενότατες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα: με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, όπως άλλωστε έπραξε και η Κύπρος. Και εκεί είναι που η χώρα πρέπει να ρίξει το διπλωματικό της κεφάλαιο και τις πιο μεγάλες προσπάθειές της: στη διαμόρφωση μίας πραγματικά δυτικής συμμαχίας με κεντρικούς άξονες την ως τώρα άκριτα παραμελημένη γεωπολιτική και την ενεργειακή σημασία της και με τις χώρες που έχουν κάθε όφελος να δουν μια ισχυρή Ελλάδα που να στέκεται στα πόδια της. Αυτό είναι το μόνο μέλλον για τη χώρα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Κλίμα τρομοκρατίας καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Ιερισσού, μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η αστυνομία προσάγει δεκάδες κατοίκους καθημερινά και υπό την απειλή ότι θα κατηγορηθούν για απείθεια τους εξαναγκάζει να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού. Σε μια περίπτωση, δε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δύο άτομα «εξαφανίστηκαν» για πέντε ώρες από τα σπίτια τους, καθώς η αστυνομία δεν επιβεβαίωνε ότι είχαν προσαχθεί.
  • Τη στάση που θα κρατήσουν καθορίζουν στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες σε σύσκεψη εκπροσώπων και από τα 34 «μπλόκα» της χώρας στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους κομμάτων και υπουργείων. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων αυτών, οι αγρότες πρόκειται να συνεδριάσουν στα κατά τόπους μπλόκα, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.
  • Από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται την Παρασκευή ο αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Καρανίκας, ο οποίος διώκεται εδώ και 17 χρόνια και συνελήφθη την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο σπίτι του. Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατοδικείο.
  • Συνεχίζεται ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με υπουργούς εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα. Το πρωί συναντάται με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλη. Το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλο και το απόγευμα με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Βρούτση.
  • Το πρώτο ελληνικό περιοδικό δρόμου που θα πωλείται από άστεγους και άνεργους θα κυκλοφορήσει στην Αθήνα από την ερχόμενη Τετάρτη. Το περιοδικό «Σχεδία» θα πωλείται αποκλειστικά στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Τα άτομα αυτά προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού που ανέρχεται στα 3 ευρώ, το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.
Κόσμος
  • Την παραίτηση του Μπόικο Μπορίσοφ και της κυβέρνησής του καλείται να κρίνει η Βουλή της χώρας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του βούλγαρου πρωθυπουργού υπό το βάρος των πολυήμερων διαδηλώσεων. Η ισχυρή πλειοψηφία του κυβερνώνοντος κόμματος και η αντιπολίτευση αναμένεται να υπερψηφίσουν την αποχώρηση του πρωθυπουργού.
  • Για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν επανεκλογή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία της χώρας προειδοποιεί τους Ιταλούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Με ανεύθυνες κυβερνητικές επιλογές και προσωπικά ατοπήματα» ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει φέρει την Ιταλία σε δύσκολη θέση, αναφέρει ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη Bild, θυμίζοντας στους ψηφοφόρους ότι ένα από τα ζητούμενα λοιπόν στις επικείμενες εκλογές είναι «να μην χαθεί η εμπιστοσύνη που κέρδισε η χώρα χάρη στον νυν πρωθυπουργό Μάριο Μόντι».
  • Να προσπαθήσουν φέρουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ και τους σύρους αντικαθεστωτικούς στο τραπέζι του διαλόγου πρότειναν η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τονίζοντας πως μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η συμφωνία για μία μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό. Παρά την χλιαρή υποδοχή που βρήκε η πρόταση στη συριακή αντιπολίτευση, η ρωσική της προέλευση θεωρείται ένδειξη ότι ο Άσαντ είναι ίσως διατεθειμένος για συνομιλίες.
  • Την ενοχή του στις κατηγορίες που τον βαρύνουν για κατάχρηση κονδυλίων προεκλογικής εκστρατείας παραδέκτηκε, δακρυσμένος, ο Τζέσε Τζάκσον ο νεότερος, πρώην βουλευτής και γιος του αιδεσιμότατου που πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένοχη δήλωσε και η σύζυγός του για απόκρυψη εισοδημάτων από την εφορία. Ο Τζ.Τζάκσον, που κατηγορείται ότι ξόδεψε 750.000 δολάρια από το ταμείο για αγορά προσωπικών αντικειμένων (όπως χρυσά ρολόγια και γούνες) απειλείται με φυλάκιση μέχρι και 4,5 ετών ενώ η σύζυγός του κάθειρξη για μέχρι δύο χρόνια.
  • Ο επικεφαλής αξιωματικός της αστυνομίας στην υπόθεση Πιστόριους, ο Χίλτον Μπόθα, βαρύνεται με επτά κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας σε παλιότερο αιματηρό περιστατικό, όπως επιβεβαιώθηκε. Οι κατηγορίες είχαν αποσυρθεί προσωρινά αλλά η αστυνομία ανέφερε πως ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι οι κατηγορίες επαναφέρθηκαν και ο αστυνομικός θα σταθεί στο εδώλιο το Μάιο. Παράλληλα, την Πέμπτη συνεχίζεται η ακρόαση για το εάν ο Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τη δίκη του για τη δολοφονία της Στέενκαμπ.
Οικονομία
  • Η Ελλάδα θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να βγει από την κρίση, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και τονίζει ότι αυτό που φοβάται περισσότερο είναι ενδεχόμενη «διακοπή των μεταρρυθμίσεων» στη χώρα «όπου ο πληθυσμός υποφέρει τα μέγιστα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής».
  • Εγκύκλιο για τις αποδοχές του προσωπικού των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν είναι δυνατή η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού των παραπάνω φορέων εάν δεν προηγηθεί υπουργική απόφαση.
  • Στην παράλληλη σύνταξη δύο φορολογικών νομοσχεδίων προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό τα τελικά κείμενα να είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα Μαρτίου και πριν αποχωρήσει από την Αθήνα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.
Αθλητισμός
  • Με σύμμαχο τους οπαδούς του αλλά και την πίστη των παικτών του για την πρόκριση ο Ολυμπιακός θα παλέψει σήμερα (21/2, 22:05, ΑΝΤ1) για να ανατρέψει το εις βάρος του 3-0 κόντρα στη Λεβάντε για να πάρουν το εισιτήριο για τους «16» του Europa League. Γροίφος η 11άδα των «ερυθρολέυκων», καθώς ο Μίτσελ δεν αποκάλυψε τα πλάνα του, πιθανότατα στην 11άδα της ισπανικής ομάδας ο Καράμπελας. Live από το sports.sansimera.gr
  • Η Μίλαν επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 2-0 στο Σαν Σίρο και πήρε σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στου «8» του Champions League. Ο Μπόατενγκ στο 57' και ο Μουντάρι στο 87' τα γκολ για τους Ιταλούς που «κλείδωσαν» τους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι θα προσπαθήσουν για την ανατροπή στο Καμπ Νου. Η Σάλκε απέσπασε την ισοπαλία με 1-1 στην Τουρκία από την Γαλατάσαραϊ, που προηγήθηκε με τον Γιλμάζ στο 12' αλλά ισοφαρίστηκε από τον Τζόουνς στο 45', τέρμα που δίνει προβάδισμα στους Γερμανούς αφού έχουν τη ρεβάνς στην έδρα τους.
  • Την ήττα με 1-0 από την Δόξα στη Δράμα γνώρισε ο πρωτοπόρος της Football League, Εργοτέλης, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής. Ωστόσο, οι Κρητικοί θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την μοναξιά της κορυφής, αφού ο δεύτερος της βαθμολογίας Ηρακλής Ψαχνών είχε ρεπό. Σε άλλα ματς της ημέρας, ο Πανσερραϊκός επικράτησε με 1-0 της Καλλιθέας και η Καλλονή έμεινε στο 0-0 με τον Εθνικό Γαζώρου. Η Λάρισα πέρασε με 1-0 από την έδρα της Αναγέννησης Επανομής, ενώ Παναιτωλικός και Καβάλα ήρθαν ισόπαλοι 0-0. Το ίδιο σκορ είχαμε και στο Αναγέννηση Γιαννιτσών - Φωκικός, ενώ ο Πιερικός επικράτησε με 1-0 του Θρασύβουλου. Εύκολη νίκη του Ολυμπιακού Βόλου με 3-0 επί του Βύζαντα Μεγάρων, ισόπαλο 1-1 το ντέρμπι Απόλλων Σμύρνης - Νίκη Βόλου.



ΗΓΕΤΕΣ

Πολύπειρος τραπεζίτης είχε πει πριν από χρόνια ότι «στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για δυόμισι τράπεζες». Για τη σημερινή πολιτική σκηνή το αντίστοιχο ερώτημα είναι: πόσα κόμματα χωράει; Ισχύει εδώ η απάντηση «αφήστε χίλια λουλούδια να ανθίσουν»; Χλωμό! Όποιος πιστεύει ότι θα σταθεί κυβέρνηση συνασπισμού με πέντε, έξι, οκτώ κόμματα, μάλλον δεν λαμβάνει υπόψη για ποια χώρα μιλάμε.

Σήμερα στην Ελλάδα αν πετάξεις μια πέτρα ή σκύλο ή πρόεδρο κόμματος και πολιτικής κίνησης θα χτυπήσεις. Εκτός από τα οκτώ κόμματα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, υπάρχουν ακόμη 3-4 που λίγο έλειψε να μπουν και καμιά δεκαριά «πολιτικές πρωτοβουλίες», ήτοι πρόσωπα που προσπαθούν να ηγηθούν νέου κόμματος για να μπουν.

 Με εκλογικό σύστημα «απλής και άδολης» αναλογικής - όπως προτείνουν αβασάνιστα ορισμένοι - μπορεί να φτάσουμε και σε Βουλή με μια ντουζίνα κόμματα. Συν όσα θα προέκυπταν από τις διασπάσεις που θα ακολουθούσαν. Νέα κόμματα όμως δεν σημαίνει απαραιτήτως νέοι τίτλοι κομμάτων. Και κυρίως δεν σημαίνει «κάθε κορφή και φλάμπουρο, κάθε κλαρί και κλέφτης». Οποιος έκανε υπουργός κάποτε, θέλει να γίνει αρχηγός κόμματος σήμερα.

Σημαίνει κατ' αρχάς αυτό που επισήμανε στα χθεσινά «ΝΕΑ» ο Ηλίας Μόσιαλος, εμπνευστής και συντονιστής της υπαρκτής πολιτικής κίνησης Δυναμική Ελλάδα, για το σύγχρονο κεντροαριστερό κόμμα: «Πρέπει να διαφέρει από ό,τι έφερε τη χώρα στο σημείο όπου βρέθηκε, τόσο στις κατευθύνσεις όσο και στα πρόσωπα». Σε απλή μετάφραση: ένα νέο κόμμα πρέπει να έχει κυρίως νέα πρώτη ύλη.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι να βρεθούν κοινωνικές δυνάμεις που θα στηρίξουν το εγχείρημα. Σε αυτό, δυστυχώς, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δίκιο: στην κοινωνία σήμερα σαλεύουν περισσότερο οι δυνάμεις που θέλουν να την ανατινάξουν, μετατρέποντας τον αντικοινοβουλευτισμό τους σε πνιγηρό αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς κομπανίας των «εγέρθητων».

Το άλλο ζητούμενο είναι ο επικεφαλής: ο αρχηγός, ο ηγέτης. Οι σαπουνόφουσκες περί «συλλογικής ηγεσίας» συνήθως σκάνε απότομα. Για να υπάρχει κόμμα πρέπει να υπάρχει ο ιδρυτής και αρχηγός του. Αυτός που θα κάνει τις πολιτικές θέσεις και τις ιδέες του κείμενο, λόγο, ύφος δημόσιας παρουσίας. Ενα χαρισματικό πρόσωπο που θα εμπνέει, θα πείθει, θα καθοδηγεί. Με κύρος και πρωτίστως με ισχυρή βούληση - γιατί τα πράγματα τα κινεί η βούληση των ανθρώπων.

Βλέπει κανείς αυτές τις τρεις προϋποθέσεις σήμερα; Οι περισσότεροι από όσους υπόσχονται καινούργια κόμματα παραπέμπουν σε αυτό που έλεγε ο άγγλος εκδότης Μαξ Μπίβερμπρουκ: «Δεν δίνουν σημασία προς τα πού πάνε, τους αρκεί να κάθονται στη θέση του οδηγού».

ΑΝΕΡΓΙΑ. ΚΑΝ' ΤΟ ΟΠΩΣ Η ΔΑΝΙΑ

Είναι εξόχως σημαντικές οι αποφάσεις που πήραν χθες οι αρχηγοί για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς, κοινωνικής ευαισθησίας ή αλληλεγγύης, αλλά και για λόγους καθαρά οικονομικούς. Η οικονομική ενίσχυση και η περαιτέρω κάλυψη των ανέργων θα δράσουν ευεργετικά, θα αποτελέσουν βάλσαμο στην κοινωνική συνοχή, ενώ θα ενισχύσουν και την αγορά, αφού θα αποκτήσουν εισόδημα συμπολίτες μας που σήμερα το στερούνται.

Όμως, δεν αρκεί αυτό. Το οικονομικό παιχνίδι παίζεται πλέον με διαφορετικούς όρους. Το κλειδί είναι η παραγωγικότητα και όχι οι χαμηλοί μισθοί και επομένως πρέπει να μπει φραγμός στην περαιτέρω μείωση μισθών. Η παραγωγικότητα, η τεχνολογία και ο ευέλικτος δημόσιος τομέας είναι η λύση και όχι η γραφειοκρατία. Οι επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου, η γνώση είναι το μέλλον και όχι η εργατική δύναμη, με την κλασική έννοια του όρου. Μόνο έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη και όχι μικρότερη απασχόληση, υψηλές και όχι χαμηλές αμοιβές.

Αλλά γι΄ αυτό απαιτούνται βαθιές, ριζικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκινούν από την παιδεία και φτάνουν έως τα συστήματα επιμόρφωσης και της διαρκούς και διά βίου επανειδίκευσης. Αν θέλουμε διαρκή και σταθερά αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της ανεργίας, ας υιοθετήσουμε το μότο «Καν΄ το όπως η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία», που έχουν χαμηλή ανεργία, υψηλά ποσοστά απασχόλησης και μεγάλες αμοιβές.

Αν και μικρές, βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής εξέλιξης, όπως δείχνουν για τις ευρεσιτεχνίες. Το μυστικό βρίσκεται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Δανία και η Σουηδία διαθέτουν πάνω από το 8% του ΑΕΠ για την παιδεία και στη Φινλανδία το ποσοστό ξεπερνά το 6%.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1848: Οι Μαρξ και Ένγκελς δημοσιεύουν το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», την βίβλο του κομμουνισμού.

1913: Έπειτα από διαπραγματεύσεις αντιπροσώπων του Εσάτ Πασά και του Ελληνικού Στρατηγείου Ηπείρου, υπογράφεται συμφωνία, με την οποία παραδίδονται άνευ όρων στον Ελληνικό Στρατό 1.000 Τούρκοι αξιωματικοί, 32.000 άνδρες και 108 πυροβόλα. Έτσι, ο Ελληνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων.

Γεννήσεις

1927: Hubert de Givenchy, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

1933: Nina Simone, jazz και soul τραγουδίστρια αμερικανικής καταγωγής.

Θάνατοι

1677: Baruch Spinoza, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος.