21 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΖΩ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εξερχόμενος του Συνοδικού Μεγάρου ο νέος Μητροπολίτης είπε τα ακόλουθα:

«Δε βλέπω την ώρα να με αξιώσει ο θεός να πατήσω ως ποιμένας το χώμα της μητρόπολης και εκεί να ζήσω και να συνεργαστώ με όλους τους άρχοντες, τους φορείς, τον κλήρο, τον απλό λαό για τα έργα της ειρήνης και της προόδου». Με τα λόγια αυτά ο νέος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνας απευθύνθηκε στο λαό της Κομοτηνής, στον τόπο της αρμονικής συνύπαρξης, όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος κάνοντας την πρώτη δήλωση λίγη ώρα μετά την εκλογή του:

«Δοξάζω και ευχαριστώ τον Κύριο και Θεό μας δια την ευκαιρία αυτή διότι έχουμε την δυνατότητα να ανανεώσουμε τους δεσμούς αγάπης και ενότητας μεταξύ μας, γεγονός το οποίο αντανακλά εντός και εκτός εκκλησίας και χωρίς αμφιβολία νοηματοδοτεί  την ήδη τεταμένη από τους ποικίλους διχασμούς κοινωνία μας. Υπογραμμίζω εκ νέου την ανάγκη της διατηρήσεως αυτής της ενότητας μέσα στο ιερό σώμα της Ιεραρχίας, απαντώντας πρωτίστως στην εντολή του Κυρίου κατά την αρχιερατική προσευχή του "ίνα πάντες εν ώσιν" (Ιω. 17, 22) δίδοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πιστούς μας να παραμείνουν και εκείνοι ενωμένοι παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουμε γύρω μας. 

Πολλά είναι τα προβλήματα που κυκλώνουν τον καθένα από εμάς. Η ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας μας, οι εξωγενείς οικονομικές πιέσεις, η ανεργία και η φτώχεια πιέζουν αφόρητα την πρόοδο της Ελλάδος, τόσον σε πνευματικό όσον και σε κοινωνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίζεται με καχυποψία και συντηρητισμό. Οι σχέσεις συνεργασίας από την άλλη με την πολιτεία και τα επό μέρους αρμόδια υπουργεία έχουν ωφελήσει εν πολλοίς την Εκκλησία μας.  Υπολείπονται βεβαίως πολλά ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί για τα οποία γίνεται και πολύς αγώνας. Η λειτουργία όμως της Επιτροπής Εκκλησίας – Κράτους, έχει να δείξει πολλούς καρπούς».

ΕΥΘΥΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Χαρακτήρισε την ανάληψη της θέσης στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής «μεγάλη ευθύνη έναντι του θεού και των ανθρώπων. Υπηρέτησα στη Θράκη, εκεί έγινα κληρικός δίπλα στον Παντελεήμωνα από τον οποίο έμαθα τι θα πει κληρικός, τι θα πει εκκλησία και έμαθα να ζω για την Εκκλησία, στην Εκκλησία και όχι από την Εκκλησία. Έμαθα τις ομορφιές της Θράκης, μία περιοχή όμορφη για την πολυπολιτισμικότητά της εκεί όπου συμβιώνουμε με τους Έλληνες μουσουλμάνους με ένα ιδανικό τρόπο. Η Θράκη αποτελεί εκείνον τον χώρο στον οποίο μπορούν να έρθουν και να μαθητεύσουν από όλο τον κόσμο για το πώς άνθρωποι με διαφορετική πίστη και παράδοση συμβιώνουν με έναν αρμονικό τρόπο, 

Αυτή τη διακονία κοντά στο γέροντά μου και στη μητρόπολη Ξάνθης πιστεύω ότι συνεκτίμησε η σεπτή ιεραρχία και με στέλνει για να συνεχίσω εκεί με τον ίδιο ζήλο να δουλεύω για την Εκκλησία και τον πιστό λαό. Θα είναι η μοναδική μου πατρίδα στη οποία θα πάω, θα ζήσω και θα πεθάνω. Δε βλέπω την ώρα να με αξιώσει ο θεός να πατήσω ως ποιμένας το χώμα της μητρόπολης και εκεί να ζήσω και να συνεργαστώ με όλους τους άρχοντες, τους φορείς, τον κλήρο, τον απλό λαό για τα έργα της ειρήνης και της προόδου», κατέληξε στο μήνυμά του ο νέος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: