21 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Κλίμα τρομοκρατίας καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Ιερισσού, μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η αστυνομία προσάγει δεκάδες κατοίκους καθημερινά και υπό την απειλή ότι θα κατηγορηθούν για απείθεια τους εξαναγκάζει να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού. Σε μια περίπτωση, δε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δύο άτομα «εξαφανίστηκαν» για πέντε ώρες από τα σπίτια τους, καθώς η αστυνομία δεν επιβεβαίωνε ότι είχαν προσαχθεί.
  • Τη στάση που θα κρατήσουν καθορίζουν στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες σε σύσκεψη εκπροσώπων και από τα 34 «μπλόκα» της χώρας στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους κομμάτων και υπουργείων. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων αυτών, οι αγρότες πρόκειται να συνεδριάσουν στα κατά τόπους μπλόκα, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.
  • Από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται την Παρασκευή ο αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Καρανίκας, ο οποίος διώκεται εδώ και 17 χρόνια και συνελήφθη την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο σπίτι του. Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατοδικείο.
  • Συνεχίζεται ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με υπουργούς εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα. Το πρωί συναντάται με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλη. Το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλο και το απόγευμα με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Βρούτση.
  • Το πρώτο ελληνικό περιοδικό δρόμου που θα πωλείται από άστεγους και άνεργους θα κυκλοφορήσει στην Αθήνα από την ερχόμενη Τετάρτη. Το περιοδικό «Σχεδία» θα πωλείται αποκλειστικά στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Τα άτομα αυτά προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού που ανέρχεται στα 3 ευρώ, το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.
Κόσμος
  • Την παραίτηση του Μπόικο Μπορίσοφ και της κυβέρνησής του καλείται να κρίνει η Βουλή της χώρας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του βούλγαρου πρωθυπουργού υπό το βάρος των πολυήμερων διαδηλώσεων. Η ισχυρή πλειοψηφία του κυβερνώνοντος κόμματος και η αντιπολίτευση αναμένεται να υπερψηφίσουν την αποχώρηση του πρωθυπουργού.
  • Για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν επανεκλογή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία της χώρας προειδοποιεί τους Ιταλούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Με ανεύθυνες κυβερνητικές επιλογές και προσωπικά ατοπήματα» ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει φέρει την Ιταλία σε δύσκολη θέση, αναφέρει ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη Bild, θυμίζοντας στους ψηφοφόρους ότι ένα από τα ζητούμενα λοιπόν στις επικείμενες εκλογές είναι «να μην χαθεί η εμπιστοσύνη που κέρδισε η χώρα χάρη στον νυν πρωθυπουργό Μάριο Μόντι».
  • Να προσπαθήσουν φέρουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ και τους σύρους αντικαθεστωτικούς στο τραπέζι του διαλόγου πρότειναν η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τονίζοντας πως μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η συμφωνία για μία μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό. Παρά την χλιαρή υποδοχή που βρήκε η πρόταση στη συριακή αντιπολίτευση, η ρωσική της προέλευση θεωρείται ένδειξη ότι ο Άσαντ είναι ίσως διατεθειμένος για συνομιλίες.
  • Την ενοχή του στις κατηγορίες που τον βαρύνουν για κατάχρηση κονδυλίων προεκλογικής εκστρατείας παραδέκτηκε, δακρυσμένος, ο Τζέσε Τζάκσον ο νεότερος, πρώην βουλευτής και γιος του αιδεσιμότατου που πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένοχη δήλωσε και η σύζυγός του για απόκρυψη εισοδημάτων από την εφορία. Ο Τζ.Τζάκσον, που κατηγορείται ότι ξόδεψε 750.000 δολάρια από το ταμείο για αγορά προσωπικών αντικειμένων (όπως χρυσά ρολόγια και γούνες) απειλείται με φυλάκιση μέχρι και 4,5 ετών ενώ η σύζυγός του κάθειρξη για μέχρι δύο χρόνια.
  • Ο επικεφαλής αξιωματικός της αστυνομίας στην υπόθεση Πιστόριους, ο Χίλτον Μπόθα, βαρύνεται με επτά κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας σε παλιότερο αιματηρό περιστατικό, όπως επιβεβαιώθηκε. Οι κατηγορίες είχαν αποσυρθεί προσωρινά αλλά η αστυνομία ανέφερε πως ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι οι κατηγορίες επαναφέρθηκαν και ο αστυνομικός θα σταθεί στο εδώλιο το Μάιο. Παράλληλα, την Πέμπτη συνεχίζεται η ακρόαση για το εάν ο Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τη δίκη του για τη δολοφονία της Στέενκαμπ.
Οικονομία
  • Η Ελλάδα θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να βγει από την κρίση, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και τονίζει ότι αυτό που φοβάται περισσότερο είναι ενδεχόμενη «διακοπή των μεταρρυθμίσεων» στη χώρα «όπου ο πληθυσμός υποφέρει τα μέγιστα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής».
  • Εγκύκλιο για τις αποδοχές του προσωπικού των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν είναι δυνατή η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού των παραπάνω φορέων εάν δεν προηγηθεί υπουργική απόφαση.
  • Στην παράλληλη σύνταξη δύο φορολογικών νομοσχεδίων προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό τα τελικά κείμενα να είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα Μαρτίου και πριν αποχωρήσει από την Αθήνα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.
Αθλητισμός
  • Με σύμμαχο τους οπαδούς του αλλά και την πίστη των παικτών του για την πρόκριση ο Ολυμπιακός θα παλέψει σήμερα (21/2, 22:05, ΑΝΤ1) για να ανατρέψει το εις βάρος του 3-0 κόντρα στη Λεβάντε για να πάρουν το εισιτήριο για τους «16» του Europa League. Γροίφος η 11άδα των «ερυθρολέυκων», καθώς ο Μίτσελ δεν αποκάλυψε τα πλάνα του, πιθανότατα στην 11άδα της ισπανικής ομάδας ο Καράμπελας. Live από το sports.sansimera.gr
  • Η Μίλαν επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 2-0 στο Σαν Σίρο και πήρε σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στου «8» του Champions League. Ο Μπόατενγκ στο 57' και ο Μουντάρι στο 87' τα γκολ για τους Ιταλούς που «κλείδωσαν» τους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι θα προσπαθήσουν για την ανατροπή στο Καμπ Νου. Η Σάλκε απέσπασε την ισοπαλία με 1-1 στην Τουρκία από την Γαλατάσαραϊ, που προηγήθηκε με τον Γιλμάζ στο 12' αλλά ισοφαρίστηκε από τον Τζόουνς στο 45', τέρμα που δίνει προβάδισμα στους Γερμανούς αφού έχουν τη ρεβάνς στην έδρα τους.
  • Την ήττα με 1-0 από την Δόξα στη Δράμα γνώρισε ο πρωτοπόρος της Football League, Εργοτέλης, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής. Ωστόσο, οι Κρητικοί θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την μοναξιά της κορυφής, αφού ο δεύτερος της βαθμολογίας Ηρακλής Ψαχνών είχε ρεπό. Σε άλλα ματς της ημέρας, ο Πανσερραϊκός επικράτησε με 1-0 της Καλλιθέας και η Καλλονή έμεινε στο 0-0 με τον Εθνικό Γαζώρου. Η Λάρισα πέρασε με 1-0 από την έδρα της Αναγέννησης Επανομής, ενώ Παναιτωλικός και Καβάλα ήρθαν ισόπαλοι 0-0. Το ίδιο σκορ είχαμε και στο Αναγέννηση Γιαννιτσών - Φωκικός, ενώ ο Πιερικός επικράτησε με 1-0 του Θρασύβουλου. Εύκολη νίκη του Ολυμπιακού Βόλου με 3-0 επί του Βύζαντα Μεγάρων, ισόπαλο 1-1 το ντέρμπι Απόλλων Σμύρνης - Νίκη Βόλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: