21 Φεβρουαρίου, 2013

ΑΝΕΡΓΙΑ. ΚΑΝ' ΤΟ ΟΠΩΣ Η ΔΑΝΙΑ

Είναι εξόχως σημαντικές οι αποφάσεις που πήραν χθες οι αρχηγοί για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς, κοινωνικής ευαισθησίας ή αλληλεγγύης, αλλά και για λόγους καθαρά οικονομικούς. Η οικονομική ενίσχυση και η περαιτέρω κάλυψη των ανέργων θα δράσουν ευεργετικά, θα αποτελέσουν βάλσαμο στην κοινωνική συνοχή, ενώ θα ενισχύσουν και την αγορά, αφού θα αποκτήσουν εισόδημα συμπολίτες μας που σήμερα το στερούνται.

Όμως, δεν αρκεί αυτό. Το οικονομικό παιχνίδι παίζεται πλέον με διαφορετικούς όρους. Το κλειδί είναι η παραγωγικότητα και όχι οι χαμηλοί μισθοί και επομένως πρέπει να μπει φραγμός στην περαιτέρω μείωση μισθών. Η παραγωγικότητα, η τεχνολογία και ο ευέλικτος δημόσιος τομέας είναι η λύση και όχι η γραφειοκρατία. Οι επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου, η γνώση είναι το μέλλον και όχι η εργατική δύναμη, με την κλασική έννοια του όρου. Μόνο έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη και όχι μικρότερη απασχόληση, υψηλές και όχι χαμηλές αμοιβές.

Αλλά γι΄ αυτό απαιτούνται βαθιές, ριζικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκινούν από την παιδεία και φτάνουν έως τα συστήματα επιμόρφωσης και της διαρκούς και διά βίου επανειδίκευσης. Αν θέλουμε διαρκή και σταθερά αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της ανεργίας, ας υιοθετήσουμε το μότο «Καν΄ το όπως η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία», που έχουν χαμηλή ανεργία, υψηλά ποσοστά απασχόλησης και μεγάλες αμοιβές.

Αν και μικρές, βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής εξέλιξης, όπως δείχνουν για τις ευρεσιτεχνίες. Το μυστικό βρίσκεται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Δανία και η Σουηδία διαθέτουν πάνω από το 8% του ΑΕΠ για την παιδεία και στη Φινλανδία το ποσοστό ξεπερνά το 6%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: