Η χρονιά που πέρασε, μια έντονη κινητικότητα στον τομέα των εξαγορών και των στρατηγικών συνεργασιών των εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας, η οποία διαρκεί σχεδόν μια τριετία έχει να επιδείξει και τα πρώτα βήματα επέκτασης των εταιρειών του κλάδου στο εξωτερικό.
Η κινητικότητα στον κλάδο που κορυφώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, περίπου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια να δημιουργηθούν ισχυρά εταιρικάσχήματα, κυρίως στον τομέα software και υπηρεσιών που θα μπορούν να διεκδικήσουν έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το ΕΣΠΑ, ως το 2027.
Η Epsilon Net μέσα στο 2024 μετά από συμφωνία που επιτέυχθηκε τον Απρίλιο, τέθηκε κάτω από την «ομπρέλα» του αμερικανικού fund General Atlantic. Η οποία διαχειρίζεται ένα ενεργητικό της τάξεως των 84 δισ.δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι για το 2023 κατέγραψε αύξηση 24,13% του κύκλου εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 93,23 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να ανέρχονται στα 31,08 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 24,06%.
Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εξαγορές στοχεύοντας τους τομείς κυβερνοασφάλειας και Τεχνητής Νοημοσύνης, και παράλληλα αναζητά ευκαιρίες για νέες επενδύσει στο εξωτερικό. Η άλλη μεγάλη εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Entersoft, ανήκει, πλέον, στον όμιλο Olympia Group του Πάνου Γερμανού. Η Entersoft για το 2023 σημείωσε 28% αύξηση του τζίρου της που διαμορφώθηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 33% στα 12,7 εκατ. ευρώ.Η Entersoft συνεχίζει επίσης τις εξαγορές που θα της επιτρέψουν να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει διεθνείς συνεργασίες.
Ακόμη, στα μεγάλα deals καταγράφεται η εξαγορά της Byte από τον όμιλο Ideal έναντι 60 εκατ.ευρώ. Ενισχυμένα μεγέθη κατέγραψε και ο όμιλος Real Consulting με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνετα στα 30,26 εκατ. ευρώ, με την κύρια πηγή εσόδων να προέρχεται από Υπηρεσίες, και ακολουθούν οι τομείς των Αδειών Λογισμικού και Συντήρησης.
Ακόμη, την ίδια χρονιά καταγράφεται και η συνεργασία της νέας Nova με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, με στόχο την ανάληψη έργων τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ. Η Q&R στοχεύει να ολοκληρώσει τουλάχιστον μια μεγάλη συμφωνία στο εξωτερικό, καθως διαθέτει ένα επενδυτικό πακέτο ύψους 19,1 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο που έλαβε, να στοχεύει στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Cyber Security, του enterprise management software καθώς και του Fintech.
Η Perfomance Technologies ανακοίνωσε την εξαγορά του 5% της ιρλανδικής Continuous Software με ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, με τον CEO της εταιρείας, Διονύση Χιντζίδη να χαρακτηρίζει αυτή την επένδυση ως στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της καινοτομίας. Η Perfomance απέκτησε το ποσοστό μέσα από έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. ευρώ όπου συμμετείχαν επίσης ένας System Integrator και επιχειρηματικά κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία.
Η Continuous Software με γραφεία σε Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Ριάντ και Τορόντο, εξειδικεύεται στην τεχνολογία Project Portfolio Management (PPM). Με την πλατφόρμα aangine, η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, προσφέρει προηγμένες δυνατότητες για τη διαχείριση σύνθετων έργων. Ευθυγραμμίζει ομάδες, προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα με τους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού, ενώ παράλληλα εντοπίζει και επιλύει conflicts στη ζήτηση πόρων και προτείνει βέλτιστο χρονοπρογραμματισμό που μεγιστοποιεί την επιχειρηματική αξία.
Η Profile επίσης έχει στοχεύσει στο εξωτερικό για εξαγορές, που διαθέτουν σύγχρονες τεχνολογίες, δυνατότητες ανάπτυξης και να έχουν καλή αποτίμηση, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να χτυπήσει και εταιρείες μεγάλου μεγέθους, με τον όμιλο να στοχεύει να δαπανήσει έως και 50 εκατ. ευρώ. Εξάλλου η υγιής χρηματοοικονομική θέση που διαθέτει δίνει την ευχέρεια στη Profile να μπορεί να σηκώσει το ποσό που απαιτείται για να πραγματοποιήσει μια εξαγορά υψηλής αξίας.
Η Unisystems του ομίλου Quest που έχει ενταχθεί στη λίστα των εγκεκριμένων προμηθευτών του ΝΑΤΟ και στοχεύει σε αμυντικά έργα, διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με το οικοσύστημα των startups, ενώ πρόσφατα προχώρησε και σε εξαγορά που ενισχύει την παρουσία της στον τομέα του Asset Tokenization . Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, κοιτάει για μειοψηφικές συμμετοχές σε startups, αλλά και για εξαγορές μεγαλύτερων εταιρειών που έχουν το δικό τους λογισμικό και μπορούν να αυξήσουν της κερδοφορίας της, με στόχο την εξασφάλιση συνεργειών.
Ενδιαφέρον για εξαγορές στο εξωτερικό έχει επιδείξει και η Space Hellas και ειδικά στους τομείς Τεχνητής Νοημοσύνης και Κυβερνοασφάλειας, ενώ μπορεί να κάνει και κίνηση μέσα από την SingularLogic. Η Real Consulting από την πλευρά της, εξετάζει και αυτή νέες κινήσεις σε εταιρείες του εξωτερικού με στόχο την γεωγραφική της ανάπτυξη.
Στην Ινδία έχει στραφεί η PeopleCert μετά την εξαγορά της DP Cube Learning & Skills, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του διεθνούς αποτυπώματός της στη Νότια Ασία με επαγγελματικές πιστοποιήσεις στους τομείς IT & Digital Transformation, Project Management και Business.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου