13 Δεκεμβρίου, 2024

ΠΩΣ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΑΠΕ ΤΟ 2024;

Πρωτοκαθεδρία των ΑΠΕ για το 2024, καθώς τη χρονιά αυτή σημειώθηκε σημαντική πρόοδο στην αύξηση του ποσοστού τους στην Ελλάδα. Η χώρα μας κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα τη φετινή χρονιά, με τις ΑΠΕ να καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το ποσοστό τους να κυριαρχεί πολλές φορές στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Τα ποσοστά συμμετοχής των ΑΠΕ αποδεικνύουν πως η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας προχωράει με ταχείς ρυθμούς στη χώρα.

Τη δεύτερη υψηλότερη ιστορικά μηνιαία παραγωγή είχαν οι ΑΠΕ τον Ιανουάριο του 2024 ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το α’ εξάμηνο του έτους ήταν το πιο «πράσινο» στην ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος. Η συμμετοχή των καθαρών πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2024, πλησίασε το 60%. Ειδικότερα, οι ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) κάλυψαν το 58,1 % της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου (35,6 %) και το λιγνίτη (6,2 %).

Αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες του έτους, το φυσικό αέριο κυριαρχεί στο μείγμα συγκριτικά με τις ΑΠΕ (λόγω κυρίως καιρικών συνθηκών και αύξησης της ζήτησης). Ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι ο Σεπτέμβριος του 2024 ήταν ο μήνας με τις περισσότερες ιστορικά ώρες χωρίς καμία λιγνιτική μονάδα σε λειτουργία (463 ώρες ή το 64,3% του συνόλου).

Κύρια Στοιχεία

Πάνω από 50%: Για μεγάλο μέρος του 2024, το ποσοστό κάλυψης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ξεπέρασε το 50%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το μισό του ρεύματος που καταναλώνουμε προέρχεται από καθαρές και ανανεώσιμες πηγές, όπως ο ήλιος, ο άνεμος και το νερό. Ρεκόρ στην Ευρώπη: Η Ελλάδα ξεχώρισε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Σταθερή αύξηση: Η τάση αύξησης του ποσοστού των ΑΠΕ είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση.

Παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση:

Επενδύσεις: Οι σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, τόσο από ιδιώτες όσο και από τον δημόσιο τομέα, οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων έργων.

Κίνητρα: Τα κίνητρα που παρέχονται από την πολιτεία, όπως τα προγράμματα επιδοτήσεων και οι ευνοϊκοί όροι σύνδεσης στο δίκτυο, ενθάρρυναν τις επενδύσεις.

Κλιματική αλλαγή: Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ώθησαν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ηλεκτροπαραγωγή, με πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία.

Οι ΑΠΕ, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια, μειώνουν την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων. Η αξιοποίηση αυτών των καθαρών μορφών ενέργειας συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.

Επιπλέον, οι ΑΠΕ ενισχύουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές καυσίμων και προστατεύοντας τις οικονομίες από τις διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας. Η ολοένα μεγαλύτερη αξιοποίησή τους στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα αποτελεί ένα θετικό νέο για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: