16 Δεκεμβρίου, 2024

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ 32,6% ΣΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Νέα σημαντική αύξηση των κενών θέσεων εργασίας, αν και με βραδύτερους ρυθμούς πλέον, έδειξε η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον Πρωτογενή Τομέα και τις Δραστηριότητες των Νοικοκυριών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των Κενών Θέσεων Εργασίας κατά το Γ΄ τρίμηνο 2024 παρουσιάζει αύξηση κατά 32,6% σε σύγκριση με το Γ΄ τρίμηνο 2023 έναντι αύξησης 51,3% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 προς το 2022. Σε απόλυτο αριθμό, η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε στο Γ΄ τρίμηνο φέτος 48.813 κενές θέσεις εργασίας, από τις 36.801 πέρυσι.

Εξέλιξη Κενών Θέσεων Εργασίας:

Α΄ τρίμηνο 2009 - Γ΄ τρίμηνο 2024

Το ζήτημα είχε εξετάσει πρόσφατα η ομάδα οικονομικής ανάλυσης της Alpha Bank, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι χώρες όπως η Ελλάδα παρουσιάζουν μεν υψηλή ανεργία αλλά ταυτόχρονα και υψηλό ποσοστό κενών θέσεων εργασίας, γεγονός που υποδηλώνει αναντιστοιχία ανάμεσα στις θέσεις εργασίας που ζητούνται από τις επιχειρήσεις και τις δεξιότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα παρουσίαζε, το 2023, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ισπανία στην ΕΕ σε πλεόνασμα δεξιοτήτων, μεταξύ των απασχολουμένων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις ηλικίες 15-64 ετών, φθάνοντας στο 31,4%, έναντι του 22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πρόσφατα άλλωστε, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, είχε αναφέρει στην εισήγησή του στο πλαίσιο του Emerging Tech Forum ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση πάνω από 300.000 ελλείψεις σε τεχνικές ειδικότητες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει πλέον να αποτελέσει απαραίτητη βάση για την επιλογή επαγγέλματος, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.

Στο ίδιο κλίμα, στις αρχές του 2024 ο ΣΒΕ είχε αναφέρει την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική βιομηχανία, μεγαλύτερο από το κόστος της ενέργειας, τα υψηλά επιτόκια και τις προκλήσεις της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης.

Όπως τόνιζε τότε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη, σε συνδυασμό και με το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο ειδικά στην περιφέρεια είναι πολύ έντονο, δεν υπάρχει η δεξαμενή των ανθρώπων για να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο, σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας και ειδικότητας. "Οι θέσεις εργασίας είναι πολύ περισσότερες από τον κόσμο που μπορεί να τις καλύψει”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: