22 Απριλίου, 2019

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΨΑΧΝΑΝ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΗ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΠΟΥΤΙΝ

 

Στις 9:34 ένα πρωί του Νοεμβρίου μετά που ο Τραμπ είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2016, ο Κίριλ Ντμιτριέφ (Kirill Dmitriev), επικεφαλής κρατικού ταμείου επενδύσεων και ανεπίσημος απεσταλμένος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νew York Times», έστειλε ένα γραπτό μήνυμα σε έναν φίλο Αμερικανο-Λιβανέζο που διατηρούσε σχέσεις με την εκστρατεία Τραμπ.

Ο κ. Ντμιτριέφ ήθελε να συνδεθεί γρήγορα με κάποιον από τον εσωτερικό κύκλο του Τραμπ, με προτίμηση τον Ντόναλντ Τραμπ τον νεότερο ή τον γαμπρό του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ. Αλλά στο τέλος του μήνα, ήρθε σε επαφή με τον Ρικ Γκέρσον (Rick Gerson), φίλο του κ. Κούσνερ που διευθύνει ένα επενδυτικό ταμείο στη Νέα Υόρκη.

Οι δυο τους συζήτησαν μία πιθανή επενδυτική επιχείρηση. Αλλά το πόρισμα Μόλερ υπαινίχθηκε ότι το πραγματικό ενδιαφέρον του Κίριλ Ντμιτριέφ, βρισκόταν αλλού: είχε καθοδηγηθεί από τον πρόεδρο Πούτιν να πει στον κ. Γκέρσον να βρει ένα σχέδιο συμφιλίωσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο κ. Γκέρσον και ο κ. Ντμιτριέφ εργάστηκαν από κοινού για μία πρόταση δυο σελίδων προς τα δύο έθνη, πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε μία σειρά θεμάτων. 

Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με το πόρισμα Μόλερ, αργότερα βρέθηκε στα χέρια του Κούσνερ, του Ρεξ Τίλερσον, του εισερχόμενου υπουργού Εξωτερικών και του Στίβεν Μπάνον, του συμβούλου στρατηγικής του Τραμπ. Δεν προέκυψε πάντως αποτέλεσμα από την ιδέα ότι το ρωσικό επενδυτικό ταμείο θα επένδυε με τον κ. Γκέρσον.

Οι ρωσικές προσπάθειες να έρθουν σε επαφή με τον κ. Τραμπ γινόντουσαν κυρίως μέσω επιχειρηματιών και στις δύο χώρες και μετά τις εκλογές, οδήγησαν σε σύγκρουση συμφερόντων που συνιστούσαν απόλυτη απόκλιση από τις προσεκτικά μελετημένες επαφές που συνήθως διαχειρίζεται μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: