22 Απριλίου, 2019

Ο ΜΠΟΜΠ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΛΕΕΙ «S-400» ΚΑΙ «F-35» ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ

 

Συνέντευξη στην «Καθημερινή» και στον Αλέξη Παπαχελά, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα (μετά την Κύπρο), παραχώρησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Ροbert Menendez), στην οποία έκανε αναφορά στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Ιερσέη ανέφερε ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία τους», ενώ σχετικά με την Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι:

Η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400» από την Άγκυρα θα σημάνει ταυτόχρονα και την αναστολή πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35 αλλά και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Όπως είναι γνωστό, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο, κατέθεσαν νομοσχέδιο στο Κογκρέσο το οποίο στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία και τη Ρωσία για τους S-400 και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Το νομοσχέδιο, που ονομάζεται «Νόμος για την προώθηση της εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναμένει απάντηση από την κυβέρνηση Τραμπ μέσα σε 90 ημέρες 

Όπου έχει ως στόχο να ενισχυθεί η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που γίνονται από την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για την εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προειδοποιεί, μάλιστα, για κυρώσεις εναντίον των δύο χωρών και καλεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίξει ενεργά τη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Ο κ. Μενέντεζ, μιλώντας στην «Καθημερινή», είπε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι σε «πλήρη» αρμονία με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: