02 Ιουλίου, 2018

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ


Σήμερα, σε ακόμη ένα γύρο επαφών με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο «υπό παραίτηση» υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, παίζει το τελευταίο του χαρτί που θα κρίνει την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η πολιτική της Μέρκελ απέναντι στους αιτούντες άσυλο, την οποία οι Βαυαροί σύμμαχοί της της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) θέλουν να σκληρύνουν.

Η διαφωνία αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία αλλά έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Ο Ζεεχόφερ θέλει να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στο γερμανικό έδαφος, κάτι που αρνείται η Μέρκελ ώστε να μη δημιουργηθεί «ντόμινο» στην Ευρώπη.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Πρόσφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες μέρες.

Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο Ζεεχόφερ ύστερα από τη 12ωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

Ο ίδιος τόνισε κατ' επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Όπως σημειώνει το Spiegel, σε αντίθεση με τη Μέρκελ, το κόμμα της οποίας είναι συσπειρωμένο, ο Ζεεχόφερ συνάντησε αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, πολλά μέλη του οποίου χαρακτηρίζουν επαρκή τη συμφωνία της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

«Φανερά εκνευρισμένος, ο Ζεεχόφερ υπερασπίστηκε τον εαυτό του ξανά και ξανά και στο τέλος ακούστηκε να χαρακτηρίζει τις απόψεις των διαφωνούντων ηλίθιες, υποστηρίζοντας ότι μόνο ενωμένοι μπορούν να κάνουν τη Μέρκελ να αλλάξει γνώμη», σχολιάζει το Spiegel.

Ο πρόεδρος του CSU πρόσφερε τρεις εναλλακτικές στα στελέχη του κόμματος:

α).να πληρώσουν το τίμημα της αξιοπιστίας αν υποχωρήσουν,

β).να πληρώσουν το τίμημα του διαζυγίου αν αποχωρήσουν,

γ).να παραιτηθεί -προς το παρόν προκρίνεται η τρίτη λύση.

Ωστόσο, το Spiegel χαρακτηρίζει σκωπτικά τον Ζεεχόφερ «σχεδόν παραιτημένο» και απαντάει λακωνικά στο ερώτημα αν θα παραιτηθεί από όλα τα πόστα σε περίπτωση που δεν καταφέρει σε τρεις μέρες να συνεννοηθεί με τη Μέρκελ: «Είναι αυτό βέβαιο; Όχι»

Πάντως, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί» την παραίτηση Ζεεχόφερ.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο του Spiegel: «Ήταν κάποτε μια ισχυρή χώρα».Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις και στο Βερολίνο, με τη Μέρκελ να αναμένει «καθαρή» τοποθέτηση από τον Ζεεχόφερ.

«Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και έμπιστος συνεργάτης της καγκελαρίου, Πέτερ Άλτμαιερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: