02 Ιουλίου, 2018

ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ


Θεοδωράκης: Δεν θα στηρίξουμε κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Ο χωρισμός με το ΚΙΝΑΛ ήταν η καλύτερη λύση. «Δεν θα στηρίξουμε κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο χωρισμός Ποταμιού – Κινήματος Αλλαγής ήταν η καλύτερη λύση και για τους δύο» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στη Φώφη Γεννηματά για τους διακριτούς δρόμους των δύο σχηματισμών.

«Υπήρχε διάσταση απόψεων για το πρωτεύον στη χώρα τι να κάνουμε τι να λέμε… Από το να χουμε καβγαδάκια, καλύτερα να χωρίσουμε.  Καλή επιλογή και για το Ποτάμι, αλλά και για το ΚΙΝΑΛ ώστε να μην έχουν οι δυο οργανισμοί φθορά» εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

«Δεν ρωτηθήκαμε για τις τελευταίες αποφάσεις όπως το Μακεδονικό και τις εκλογές ‘’εδώ και τώρα’’… Αυτά ήταν κόντρα σε όσους μετείχαν στο Πολιτικό Συμβούλιο αύτη ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έγιναν λάθη και από εμάς που δεν ώθησαν την ώθηση που θέλαμε σε αυτό το εγχείρημα» αποσαφήνισε.  

Σημείωσε ότι «είναι απλούστευση το αν θα στηρίξουμε τη ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά». Η νέα κυβέρνηση, διευκρίνισε, θα κάνει το πρώτο κόμμα με μπόνους 50 εδρών. «Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική» ξεκαθάρισε. 

Λυκούδης:Συγχρωτίστηκαν μακριά από τις επιδιώξεις που είχαμε όλοι.«Κυρίως αυτό που επηρέασε είναι το ότι συγχρωτίστηκαν μακριά από τις επιδιώξεις που είχαμε όλοι» δήλωσε ο βουλευτής Α′ Αθηνών με το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» για τους λόγους που οδήγησαν το Ποτάμι να αποχωρήσει από τους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής.

«Αυτή η προσπάθεια που έγινε και η επιδίωξη που υπήρξε να συγκροτηθεί στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης ένας νέος φορέας ενιαίος, ο οποίος θα υπερέβαινε τις παθογένειες του παρελθόντος δεν έβλεπε (το Ποτάμι) να επιτυγχάνεται. 

Αντίθετα, κατά την εκτίμηση του Ποταμιού και του κ. Θεοδωράκη υπήρξε μια ανασύσταση, ανασυγκρότηση κυρίως του χώρου του ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτή την προσπάθεια» επισήμανε ο κ. Λυκούδης.

Κληθείς να σχολιάσει αν η διαφωνία σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε: 

«Νομίζω όχι, ούτε ήταν αυτός ο λόγος που υπήρξε η κρίση που έφερε την αποχώρηση. Έχω την εντύπωση ότι ήταν μια διαφωνία αλλά διαφωνίες υπήρξαν και την προηγούμενη περίοδο για διάφορα ζητήματα που υπήρξαν στη Βουλή».

Ερωτηθείς αν το «διαζύγιο» με το ΚΙΝ.ΑΛ. σημαίνει και «γάμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λυκούδης απάντησε κατηγορηματικά πως «σε καμιά περίπτωση δεν καθορίζει η σημερινή κρίση και η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ. 

Νέες συμμαχίες και μάλιστα απολύτως προσδιορισμένες» και εκτίμησε ότι το Ποτάμι θα κινηθεί, «σε ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό περιβάλλον, όπως είναι το σημερινό» με βάση τις πολιτικές του αρχές.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κ. Λυκούδης υπογράμμισε πως «είναι μια συμφωνία σε θετική κατεύθυνση, υπάρχουν κάποια ”αγκάθια”, θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να προσέξει στη διαπραγμάτευση κάποια ζητήματα, 

Όπως είναι η γλώσσα και η ιθαγένεια, αλλά συνολικά, στη γενικότητά της, κινείται προς θετική κατεύθυνση διότι επιχειρεί να λύσει ένα χρόνιο ζήτημα και επιχειρεί να αλλάξει μια δυστυχώς εξαιρετικά άσχημη σημερινή πραγματικότητα, δηλαδή το σύνολο σχεδόν του πλανήτη να αποκαλεί τη γειτονική χώρα σκέτα ‘Μακεδονία’».

Το Ποτάμι αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ: 
Εγκρίθηκε η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη

«Η απόφασή μας, με συντριπτική πλειοψηφία, να απεμπλακούμε από το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτή τη στιγμή μια δύσκολη αλλά αναγκαία επιλογή. 

Για να μην απαξιωθεί το Ποτάμι, για να μη διαλυθεί μέσα στις έριδες του Κινήματος Αλλαγής» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την έγκριση της πρότασης του να αποχωρήσει το Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ,  με 97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά επί των παρόντων μελών της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων που απαριθμεί 250 μέλη.

Η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού προβλέπει συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων. «Αν δεχθούμε τα τελεσίγραφα του Κινήματος Αλλαγής, αυτό θα σημάνει την εγκατάλειψη των ριζοσπαστικών θέσεων του Ποταμιού όπως: 

Στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στη γεωργία, στα δικαιώματα, στην οικονομία» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσθέτοντας πως στο συνέδριο θα αποφασιστεί ποια ηγεσία θα συνεχίσει αυτή την πορεία. «Δεν αγκιστρώνομαι σε καμία καρέκλα και νομίζω ότι το έχω αποδείξει» τόνισε.

«Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ. Το Ποτάμι είναι Ποτάμι. Καθαρό, διαυγές και όχι θολό και υπόγειο» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως η «κυβέρνηση τσαλαβουτάει σε λασπόνερα που η ίδια δημιουργεί. Η πολιτική υπερχείλιση του κ.Καμμένου στο κυβερνητικό σχήμα αναδύει μια δυσάρεστη οσμή. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Δημόσιο, επιχειρηματικότητα, παιδεία και ασφάλεια έχουν παραδοθεί σε ιδεοληπτικούς και κομματάρχες», ενώ παράλληλα, αναφερόμενος στη ΝΔ, δήλωσε πως «μοιάζει στριμωγμένη στη δεξιά πλευρά του χάρτη. 

Περιμένει την πτώση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χωρίς να δίνει καμία καθαρή εικόνα για τις κυβερνητικές της προτεραιότητες.  Και κυρίως για τα πρόσωπα της επόμενης διακυβέρνησης. Εκτός αν συνεχίσουν με τους υπουργούς του παρελθόντος».

«Η παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής θα ήταν συνταγή αποτυχίας», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης στη δημόσια ομιλία του μετά την απόφαση αποχώρησης. Για τα επόμενα βήματα μίλησε για συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και ανέφερε ότι: 

Δεν τον ενδιαφέρει να είναι βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οποιουδήποτε άλλου κόμματος ούτε προτίθεται να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε λόγο για κατασκευασμένα σενάρια και ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

ΚΙΝΑΛ: Προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν
Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς «είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής. 
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:  

«Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο.

Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο συνέδριο του Μαρτίου, αποτυπώθηκε με σαφήνεια ότι το κίνημα αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Ενώσαμε και εκφράζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις.

Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό. 

Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας. 

Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη. Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης. Κάθε δυσκολία μας ενώνει ακόμη περισσότερο. 

Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την ισχυρή Κεντροαριστερά που θα εξασφαλίσει προοδευτικές λύσεις για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν». 

Παραμένει στο ΚΙΝΑΛ η πολιτική κίνηση «Μπροστά»
Η πολιτική κίνηση «Μπροστά» που για περίπου τρία χρόνια συνεργάστηκε με το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα όργανα του Ποταμιού. Σε κείμενο της εξηγεί τους λόγους:

«Η σημερινή απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, την οποία θεωρούμε ουσιαστική προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου, αλλά και βασική προϋπόθεση της συνεργασίας μας με το Ποτάμι από το 2015. 

Στα χιλιάδες στελέχη του Ποταμιού, που ήρθαν στις κάλπες του Νοεμβρίου, που πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι λόγος ρήξης και πιστεύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούν να επιβιώσουν οι ιδέες τους. 

Τα καλούμε να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα. Ευχαριστούμε το Σταύρο Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του, τους βουλευτές, τα πολιτικά στελέχη, τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και τους εθελοντές του Ποταμιού για τη συνεργασία. 

Ευχόμαστε στο Ποτάμι να συνεχίσει να υπάρχει χάριν της πολυφωνίας που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή».

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: