07 Ιουλίου, 2017

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΕΛΟΣ


Περισσότερες από 120 χώρες ενέκριναν την πρώτη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, σε σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών. 

Υπό τον ήχο έντονων χειροκροτημάτων, ο Elayne Whyte Gomez, πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ που διαπραγματεύεται τη νομικά δεσμευτική συνθήκη, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της «ιστορικής ψηφοφορίας» - 122 έθνη υπέρ, η Ολλανδία κατά και αποχή από τη Σιγκαπούρη. 

«Ο κόσμος έχει περίμενε αυτόν τον νομικό κανόνα εδώ και 70 χρόνια, από τη χρήση των πρώτων ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945, στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου», υπογράμμισε. 

Η συνθήκη είναι «η πρώτη πολυμερής σύμβαση πυρηνικού αφοπλισμού που θα ολοκληρωθεί σε περισσότερα από 20 χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε πως θα είναι ανοιχτή για υπογραφές τον Σεπτέμβριο και θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από 50 χώρες.

Ο Whyte Gomez είπε ότι 129 χώρες έχουν προσυπογράψει για να λάβουν μέρος στη σύνταξη της Συνθήκης, η οποία αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των 193 κρατών μελών. 

Ωστόσο,  όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά και τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μποϊκοτάρει τις διαπραγματεύσεις εκτός από την Ολλανδία, η οποία έχει στην επικράτεια της πυρηνική από τις ΗΠΑ και κλήθηκε από το κοινοβούλιο της να αποστείλει αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις.

Η συνθήκη απαιτεί από όλες τις χώρες που την επικυρώνουν «να μην αναπτύξουν, δοκιμάσουν,  παράγουν, αποκτήσουν, κατέχουν ή αποθηκεύουν πυρηνικά όπλα ή άλλες πυρηνικές εκρηκτικές συσκευές».Απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε μεταφορά ή χρήση πυρηνικών όπλων ή πυρηνικών εκρηκτικών συσκευών – όπως και η χρήση τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: