04 Ιουλίου, 2017

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ-ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

 

Η επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 είναι η πιο αναμενόμενη πολιτική στιγμή της χρονιάς.

Η χειραψία, τα χαμόγελα, η γλώσσα του σώματος και οι λέξεις θα εξεταστούν με προσοχή προκειμένου να αναλυθεί η σημασία τους στη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων του κόσμου. Είναι η πρώτη τους συνάντηση, αν και οι δύο ηγέτες έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές συνομιλίες τους τελευταίους έξι μήνες.

Επιβεβαιώνοντας ότι η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν είναι προγραμματισμένη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Αμβούργου, ο ρωσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι θα «διευκρινιστεί» η κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

«Αναμένουμε τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων μας για να διευκρινίσουμε τις προοπτικές συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας στη Μόσχα την περασμένη Παρασκευή.

Όπως επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός, η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η σχέση αυτή έχει καταλήξει σε ένα «μη ομαλό επίπεδο,  επειδή «κρατείται ‘όμηρος’ από εγχώριες πολιτικές δυσκολίες στις ΗΠΑ».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο ίδιος δήλωνε ότι η ομαλοποίηση στις σχέσεις των δύο χωρών είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με την αντίπαλη Δημοκρατική, Χίλαρι Κλίντον, η οποία υποσχέθηκε να πάρει μια σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα για διεθνή θέματα όπως η Ουκρανία και η Συρία.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ο Τραμπ εισήλθε στο Λευκό Οίκο, η υποσχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας δεν έχει υλοποιηθεί. με την επιβολή νέων γύρων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον και την ενισχυμένη στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι σχέσεις επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο.

Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο έχουν βυθιστεί σε ανησυχητικό επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσαν ανοιχτά τί συμβαίνει κατά την πρώτη διμερή συνάντησή τους στη Μόσχα τον Απρίλιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον Αμερικανό σκηνοθέτη ταινιών Όλιβερ Στόουν, ότι δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τότε που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο εξέφρασαν την επιθυμία τους να αναζητήσουν λύση για τη βελτίωση των σχέσεων.

Ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσίας είναι εκτός ελέγχου του Αμερικανού προέδρου. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές κυριάρχησαν στο Κογκρέσο, προωθώντας πιο εχθρικές αντι-Ρωσικές κυρώσεις, ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις του Tραμπ.

Το τελευταίο νομοσχέδιο για την αύξηση των κυρώσεων κατατέθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζει την ικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί την εκτελεστική του εξουσία για την ανάκληση κυρώσεων.

Επίσης, αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο λαός μπορεί να έχει ψηφίσει έναν πρόεδρο που θέλει να επιδιώξει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο και οι ισχυρές οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης αρνούνται να δεχτούν αυτή τη δημοκρατική έκφραση.

Μεγάλα τμήματα της στρατιωτικής και αστυνομικής υπηρεσίας ήθελαν την Κλίντον και την εξωτερική πολιτική της στο Ψυχρό Πόλεμο να κερδίσουν τις εκλογές, ωστόσο, αυτή έχασε. Ο Τραμπ κρατείται «όμηρος» από το αμερικανικό «βαθύ κράτος» και την επιρροή που ασκούν τα ΜΜΕ. Η συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν στο Αμβούργο θα είναι μια  λαμπρή στιγμή της αλήθειας.

Εάν το Τραμπ υιοθετήσει μια σκληρή στάση, τότε θα φανεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι όντως όμηρος αντιδραστικών αντι-Ρωσικών κύκλων στην Ουάσινγκτον. Με ένα αξιολύπητο τρόπο, θα δει κανείς ότι έχει υποστεί βία από την ψυχαναγκαστική ρωσοφοβία. Ωστόσο, τα στοιχήματα είναι υπέρ μιας εγκάρδιας ατμόσφαιρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: