04 Ιουλίου, 2017

ΣΚΑΚΙΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ

  

Υπέγραψαν λοιπόν Ελλάδα και Κίνα τριετές πρόγραμμα δράσης για σιδηροδρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια καθιστώντας τη χώρα μας αιχμή του δόρατος του Δρόμου του Μεταξιού.

Παράλληλα υπάρχει πρόσκληση προς τις ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των  υποδομών , της ναυτιλίας και των τηλεπικοινωνιών.

Αυτό το γεγονός εξοργίζει ΗΠΑ και Γερμανία που παρά τον μεταξύ τους πόλεμο, απειλούνται από την Κίνα. Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping είναι φιλόδοξος και θέλει να αναβιώσει  την σύγχρονη εκδοχή του πανάρχαιου «Δρόμου του Μεταξιού», ενός  δικτύου  εμπορικών δρόμων που συνέδεε τους  πολιτισμούς  από την Νοτιοανατολική Ασία προς την Μεσόγειο.

Ο  Xi Jinping   αποκάλυψε τα δύο κύρια συστατικά αυτής της διαδρομής  το 2017. Πρόκειται για τον χερσαίο δρόμο του Μεταξιού και την θαλάσσια εκδοχή του , που τώρα συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.

Η κινεζική κυβέρνηση προορίζει  το λιμάνι του Πειραιά ως το κύριο σημείο εισόδου των  κινεζικών  εξαγωγών  σε Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, λόγω της στρατηγικής θέσης  του και της εγγύτητας του  προς την διώρυγα του Σουέζ.

Είναι ένα  από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια του κόσμου (χάρη, εν μέρει, στην παραγωγικότητα της COSCO), με  περισσότερο από το 80 τοις εκατό των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι μέσω  θαλάσσης .

Αυτό που παραμένει άγνωστο, και γι αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί σε όλες τις μεγαλοστομίες των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι ποια τα ελληνικά ανταλλάγματα στην πράξη. Όλοι έχουν κατά καιρούς ισχυριστεί πως η «Ελλάδα αναβαθμίζεται» ή το κλασικό «η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: