10 Ιουλίου, 2017

7ος ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Με μικρές προσδοκίες ξεκινά ο 7ος γύρος διαπραγματεύσεων για τη Συρία.Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συναντώνται σήμερα στη Γενεύη για έναν έβδομο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αν και είναι μικρές οι προσδοκίες να βρεθεί λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου που σπαράσσει τη χώρα εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια. «Θα εργαστούμε πολύ σκληρά», διαβεβαίωσε κατά την άφιξή του ο Staffan de Mistura ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

Οι διαπραγματεύσεις, που θα διαρκέσουν ως τις 14 Ιουλίου, ξεκίνησαν το πρωί με τη συνάντηση του de Mistura με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις στη Συρία επισκιάζονται ολοένα και περισσότερο από αυτές που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Χθες Κυριακή μια εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιορδανία τέθηκε σε ισχύ στη νότια Συρία. Οι συζητήσεις στη Γενεύη θα επικεντρωθούν σε τέσσερις άξονες: τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, τη διακυβέρνηση, τη διεξαγωγή εκλογών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο προηγούμενος γύρος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ολοκληρώθηκε τον Μάιο με μικρές προόδους. Ο de Mistura είχε εξηγήσει ότι παραμένουν «σημαντικές διαφορές» σε «μεγάλα θέματα». Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική επίλυση της κρίσης. 

Για τη συριακή κυβέρνηση αυτό είναι εκτός συζήτησης. Με δεδομένες τις βαθιές διαφωνίες, ο Yahya Al-Aridi εκπρόσωπος της Ύπατης επιτροπής Διαπραγματεύσεων, στην οποία συμμετέχουν οι βασικές ομάδες της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έχει «μικρές προσδοκίες» για τον νέο γύρο.

Από τον Ιανουάριο υπάρχει ανταγωνισμός με τον άλλο κύκλο των διαπραγματεύσεων που διοργανώνονται στην Αστάνα. Εκεί τον Μάιο η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» με στόχο μια βιώσιμη εκεχειρία, όμως δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου.

Εξάλλου η Ουάσινγκτον, η Μόσχα και το Αμάν ανακοίνωσαν μια συμφωνία εκεχειρίας σε τρεις επαρχίες της νότιας Συρίας, η οποία τέθηκε χθες Κυριακή σε εφαρμογή. Ο Ράμζι Εζεντίν Ράμζι, αναπληρωτής του de Mistura, εκτίμησε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει «στη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας στις συζητήσεις».

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό για άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό συζήτηση και ότι αυτό θα προσφέρει σημαντική στήριξη στην πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε. Επί του πεδίου, ηρεμία επικρατούσε χθες στη νότια Συρία κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της εκεχειρίας, η οποία εφαρμόζεται στις επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Σουέιντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: