10 Ιουλίου, 2017

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η ΜΟΣΟΥΛΗ

 

Κατατρόπωσαν τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη, απελευθερώθηκε η πόλη. Ο Αλ Αμπάντι συνεχάρη τους μαχητές και τους πολίτες του Ιράκ. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε σήμερα τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη της Μοσούλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έφτασε στην απελευθερωμένη πόλη της Μοσούλης και συνεχάρη τους ηρωικούς μαχητές, αλλά και τους πολίτες του Ιράκ για την μεγάλη νίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ματωμένη νίκη στη Μοσούλη.
Περικυκλωμένοι οι τζιχαντιστές
Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, γιορτάζει την απελευθέρωσή της μετά τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός ότι παραμένουν κάποιοι θύλακες αντίστασης. 

Ωστόσο το ΙΚ εξακολουθεί να ελέγχει αρκετές περιοχές του ιρακινού εδάφους. Το γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι συνεχάρη «τους ηρωικούς μαχητές για τη νίκη αυτή» στην «απελευθερωμένη» πόλη.

Ωστόσο ο Ιρακινός πρωθυπουργός επεσήμανε αργότερα ότι θα κηρύξει επισήμως τη νίκη του κυβερνητικού στρατού μόλις έχουν εκκαθαριστεί και οι τελευταίοι θύλακες αντίστασης, με πυροβολισμούς και αεροπορικές επιδρομές να ακούγονται ακόμη αργά το απόγευμα χθες στη Μοσούλη.

«Δεν μένουν παρά ένας με δύο θύλακες των τζιχαντιστών του Νταές» (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Αμπάντι. «Η νίκη είναι βέβαιη και οι τελευταίοι τζιχαντιστές είναι περικυκλωμένοι είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσουμε τη μεγάλη νίκη στον λαό μας», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια μιας σύσκεψης στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη δυτική Μοσούλη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός ζήτησε «να εξαλειφθούν οι τελευταίοι ηττημένοι (τζιχαντιστές) (…), να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην απελευθερωμένη πόλη και να καθαρίσει από τις νάρκες και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς», σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αρκετός κόσμος βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει την ελευθερία του. Όχι πολύς. Οι περισσότεροι άμαχοι δεν έχουν πολλούς λόγους για να χαίρονται. Έχασαν συγγενείς, οικογένειες, παιδιά, γονείς και όλα τους τα υπάρχοντα. 

Είναι κουρασμένοι. «Κάποια παιδιά ούτε καν κατάλαβαν ότι σίγησαν τα όπλα. Κάποια λίγα μωρά έχουν ένα κενό βλέμμα, μοιάζουν σαν να κάποιος να τους έχει ρουφήξει κάθε ίχνος ζωής», λέει ο δημοσιογράφος του BBC, Τζόναθαν Μπιλ.

Νίκη με τίμημα χιλιάδες νεκρούς
Η ανακατάληψη της Μοσούλης, του κύριου προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ, είναι η πιο σημαντική νίκη της Βαγδάτης αφού οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το καλοκαίρι του 2014 μεγάλες περιοχές της χώρας.

Όμως η νίκη, που επετεύχθη με τίμημα χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, την τεράστια έξοδο του πληθυσμού και τεράστιες καταστροφές, δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

«Δεν είναι το τελικό χτύπημα στο ΙΚ», προειδοποίησε ο Πάτρικ Μάρτιν αναλυτής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μελέτης των Πολέμων, καθώς το ΙΚ μπορεί ακόμη «να επανεμφανιστεί και να καταλάβει πόλεις».

Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν κάποιες περιοχές στο Ιράκ, κυρίως τις πόλεις Ταλ Άφαρ και Χαουίτζα βόρεια της Βαγδάτης και κάποιες περιοχές της ερήμου στην επαρχία αλ Άνμπαρ, στα σύνορα με τη Συρία.

Η εξτρεμιστική οργάνωση έχει επίσης υπό τον έλεγχό της μεγάλες περιοχές στη Συρία, αν και έχασε έδαφος και το προπύργιό της η Ράκα πολιορκείται από δυνάμεις των ανταρτών που στηρίζονται από την Ουάσινγκτον. Στη Μοσούλη μέλη των ιρακινών δυνάμεων ύψωσαν ιρακινές σημαίες και σχημάτισαν με τα δάκτυλά τους το σήμα της νίκης.

«Αυτή η νίκη είναι για όλους τους Ιρακινούς, όχι μόνο για εμάς», δήλωσε ο Μοχάνετ Τζάσεμ μέλος της αντιτρομοκρατικής μονάδας του ιρακινού στρατού που ηγήθηκε της επιχείρησης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου είναι ενεργό μέλος του συνασπισμού, δήλωσε ότι η Γαλλία «αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που με τα στρατεύματά τους συνέβαλαν» στην απελευθέρωση της Μοσούλης.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον συνεχάρη τη Βαγδάτη, όμως εκτίμησε ότι «μένουν πολλά να γίνουν» στην περιοχή.

H νίκη στη Μοσούλη ως εκδίκηση για τις ιρακινές δυνάμεις
Η πτώση της πόλης στις 10 Ιουνίου 2014 συμβόλισε την κατάρρευση του ιρακινού κράτους και την αποτυχία των δυνάμεών του να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που έθεταν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές στο δυτικό και βόρειο τμήμα της χώρας.

Κατά την υποχώρησή του τότε ο ιρακινός στρατός άφηνε πίσω του εξοπλισμό και στρατιωτικά οχήματα, σημαντικά λάφυρα για τους τζιχαντιστές.

Οι εννέα μήνες της στρατιωτικής επιχείρησης προκάλεσαν μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με τον εκτοπισμό 920.000 αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων οι 700.000 δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στις εστίες τους.

Όσοι άμαχοι παρέμειναν παγιδευμένοι στην πόλη έζησαν σε φρικτές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε βασικά αγαθά και νερό, βομβαρδισμούς και σφοδρές μάχες, ενώ οι τζιχαντιστές τους χρησιμοποιούσαν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Οι μάχες ίσως τελείωσαν, όμως όχι η ανθρωπιστική κρίση», προειδοποίησε χθες Κυριακή η Λίζε Γκράντε συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: