20 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (20/7/2017)

 

Ελλάδα:Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) για τον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο υπουργείο Εργασίας.

Μια ημέρα μετά την εισβολή στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας επιτέθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο δημαρχείο Ζωγράφου. Προκάλεσαν φθορές με βαριοπούλες στη τζαμαρία του, πέταξαν μπογιές και φυλλάδια, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο της 62χρονης καθαρίστριας του δήμου, εν ώρα εργασίας.

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 10:15 το πρωί της Πέμπτης στην Πάτρα, τη Ναύπακτο και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στρατιωτική παρέλαση θα γίνει και φέτος στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας για τα 43 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα» και την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. Παρών ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Μουσταφά Ακιντζί.

«Ορισμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης προκαλούν το κοινό αίσθημα, δημιουργούν εντάσεις και σχολιασμούς» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Κόσμος:Η γενική απεργία της 20ής Ιουλίου είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η οποία βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την προσπάθεια να γίνουν εκλογές για την πτώση του Μαδούρο. Ο πρόεδρος από την πλευρά του έχει το δικό του στοίχημα.

Μετά το γεύμα, αλλά και το τελεσίγραφο του Τραμπ προς τους γερουσιαστές, συνεχίζονται οι ζυμώσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων για να πέσουν οι αντιστάσεις και να ψηφιστεί η κατάργηση του Obamacare. Την ίδια ώρα, έκθεση προειδοποιεί: 32 εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι.

Σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές νέα δημοσκόπηση δείχνει την Α.Μέρκελ να διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Μ.Σουλτς. Όλα δείχνουν προς μια συγκυβέρνηση Χριστιανικής Ένωσης και Φιλελευθέρων.

Απαράδεκτα χαρακτηρίζει η τουρκική κυβέρνηση τα σχόλια του Βερολίνου σχετικά με τη σύλληψη έξι ακτιβιστών, μεταξύ αυτών και Γερμανός πολίτης. Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για παρέμβαση στην τουρκική δικαιοσύνη.

Ενώπιον διαφορετικών επιτροπών της Γερουσίας θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες ο υιός Τραμπ, ο γαμπρός του προέδρου και ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας. Επί τάπητος το γνωστό θέμα της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές με αιχμή το ραντεβού με τη Ρωσίδα δικηγόρο.

Οικονομία:Περισσότεροι από 400.000 επαγγελματίες από 85 επαγγελματικές κατηγορίες υποχρεούνται να έχουν στις επιχειρήσεις τους τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου. Τραπεζικές πηγές απαντούν σε μία σειρά ζητήματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες.

Ασθενείς ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα κινηθεί σταθεροποιητικά ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 855,83 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,27%.

Πόσο ακόμη θα διαρκέσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ; Κάποιες πρώτες ενδείξεις αναμένονται από τη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της.

Βέβαιος ότι η ΔΕΗ θα επιβιώσει, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. «Θέλουμε τη ΔΕΗ πυλώνα του συστήματος, θα έχει το 50% του ενεργειακού μας συστήματος, θα επιβιώσει» σημείωσε, για να προσθέσει: «έχουμε συμφωνήσει για παραχώρηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ».

Καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα β' τριμήνου 2017 στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι τις 30 Ιουνίου και πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.

Την ίδια ημέρα πληρώνονται εκκρεμείς αιτήσεις παλαιότερων ετών. Αυτή η πληρωμή αφορά συνολικά 574.505 δικαιούχους και η δαπάνη ξεπερνά τα 190 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός:Ισόπαλος 1-1 έληξε ο φιλικός αγώνας του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης στο «Γ. Καραϊσκάκης», στα «αποκαλυπτήρια» του πρωταθλητή Ελλάδας ενώπιον του κοινού του για την εφετινή περίοδο.

Μία εβδομάδα πριν από την πρώτη συνάντηση με την Παρτιζάν Βελιγραδίου για τον γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League, η αρκαδική ομάδα ήταν ο ιδανικός αντίπαλος για την πρόβα τζενεράλε κι έδειξε τις αδυναμίες των «ερυθρόλευκων», τις οποίες ο Μπεσνίκ Χάσι καλείται να διορθώσει ως το πρώτο παιχνίδι με τους Σέρβους.

Στο φιλικό αγώνα που αποτέλεσε την πρόβα τζενεράλε πριν από τους αγώνες με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για το Champions League, η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 της Γάνδης στο ΟΑΚΑ. Απέναντι σε έναν αντίπαλο αρκετά δυνατό και ανταγωνιστικό, η Ένωση έδειξε αδυναμίες ενόψει των επικείμενων συναντήσεων με τους Μοσχοβίτες και είναι βέβαιο ότι ο Χιμένεθ προβληματίστηκε.

Ο ΑΠΟΕΛ προκρίθηκε στο 3ο προκριματικό γύρο του Champions League με δύο νίκες επί της Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο. Μετά το ΓΣΠ οι πρωταθλητές Κύπρου νίκησαν κι εκτός έδρας, επίσης 1-0, και τώρα θα βρουν μπροστά τους τη ρουμανική Βιτορούλ. Το μοναδικό γκολ του αγώνα σημείωσε στο 40ό λεπτό με πέναλτι ο Ντε Καμάργκο.

Καμία πρόθεση να κάνει πίσω στη διαπραγμάτευση με τη διοργανώτρια του πρωταθλήματος για τα τηλεοπτικά και τη μείωση κατά 18% στο σχετικό συμβόλαιο δεν δείχνει η Nova. 

Η συνδρομητική πλατφόρμα παραμένει αμετακίνητη στο αίτημά της, την ώρα που οι άνθρωποί της φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το να δοθεί στους συλλόγους μέρος του ποσού που είχε παρακρατηθεί πέρυσι από τις ρήτρες, εξαιτίας της αναβολής κάποιων αγωνιστικών.

Τη δική τους… επανάσταση κάνουν οι 12 «μικρομεσαίες» ομάδες της Σούπερ Λιγκ, καθώς μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τους, αποφάσισαν να πιέσουν τους τέσσερις μεγάλους (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) να επωμιστούν τη μείωση των εσόδων που πρότεινε η NOVA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος. 

Ο πρόεδρος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός, μετέφερε τις θέσεις και τις αποφάσεις των «12» που ουσιαστικά πέταξαν το… μπαλάκι «μεγάλους» καλώντας τους να βάλουν «πλάτη» για να κλείσει η συμφωνία με τη συνδρομητική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: