20 Ιουλίου, 2017

ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

 

Να τερματίσει μυστικό πρόγραμμα της CIA για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που μάχονται την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέληξε σε αυτή την απόφαση πριν από περίπου ένα μήνα, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τη συμμετοχή του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέιο και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Μακμάστερ.

Η σύσκεψη εντασσόταν στην προετοιμασία του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20, στο Αμβούργο.

Καρπός της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν υπήρξε η συμφωνία ανακωχής μεταξύ συριακού στρατού και αντικαθεστωτικών ανταρτών στη νοτιοδυτική Συρία. Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στη Washington Post επέμειναν ότι η απόφαση για τερματισμό του προγράμματος της CIA δεν σχετιζόταν με την ανακωχή.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τη Μόσχα, ενώ υπογραμμίζει τη διάθεση του Αμερικανού προέδρου να συνεργαστεί με τη Ρωσία στο Συριακό, χωρίς να θέτει την απομάκρυνση του Μπασάρ Ασαντ ως προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος.

Το εν λόγω πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2013, επί προεδρίας Ομπάμα, αλλά η αποτελεσματικότητά του αμφισβητούνταν και από στελέχη της προηγούμενης διοίκησης ύστερα από τη ρωσική παρέμβαση στη Συρία, το 2015.

Σύμφωνα με τη Washington Post, η απόφαση για τερματισμό του προγράμματος έχει την έγκριση και της Ιορδανίας, στο έδαφος της οποίας εκπαιδεύονταν Σύροι αντικαθεστωτικοί. Η απόφαση δεν αφορά άλλο πρόγραμμα του Πενταγώνου για την ενίσχυση Σύρων (Αράβων και Κούρδων) ανταρτών που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: