15 Μαΐου, 2017

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΔΥΟ HEDGE FUNDS ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ

 

Με εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης, οι Renaissance και Two Sigma καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση της αμερικανικής βιομηχανίας των hedge funds.

O Robert Mercer, ο co-CEO του hedge fund Renaissance Technologies, τράβηξε φέτος πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της στήριξης που πρόσφερε στον Donald Trump. Οι πολιτικές του δραστηριότητες τον έφεραν σε διαμάχη με ένα πρώην υπάλληλό του ο οποίος ισχυρίζεται ότι απολύθηκε επειδή επέκρινε τις απόψεις του αφεντικού του.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζει την επιχείρηση του Mercer. Η Renaissance Technologies, η οποία ιδρύθηκε από το δισεκατομμυριούχο πρόεδρό της, James Simons το 1982, είδε τα υπό διαχείρισή πάγιά της να διογκώνονται χάρη στην ισχυρή τους απόδοση και την εισροή επενδυτών.

Η Renaissance Technologies "εποπτεύει" σήμερα 45 δισ. δολάρια –μια εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με 27 δισ. δολάρια στις αρχές του 2016. Η Renaissance, που ήταν μια εταιρεία διαχείρισης hedge fund αξίας 36 δισ. δολαρίων προτού αντιμετωπίσει προβλήματα το 2007, είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στις ΗΠΑ.

Τα funds της Renaissance, τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνουν κεφάλαια εξωτερικών επενδυτών διατηρούν σταθερή απόδοση. Το Renaissance Institutional Equities fund, το μεγαλύτερο hedge fund της εταιρείας, σημείωσε αύξηση 6% στο 2016, αφαιρουμένων των προμηθειών, έπειτα από άνοδο 21,5% το 2016. 

Το Renaissance Institutional Diversified Alpha, ένα άλλο μεγάλο fund, πρόσφερε απόδοση 7,5% το 2017 μετά από κέρδη 10,7% πέρυσι. Το μικρότερο Renaissance Institutional Diversified Global Equities fund ενισχύθηκε κατά 8% το 2017.

Η πρόσφατη επιτυχία της Renaissance έρχεται σε μια εποχή στην οποία ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας των hedge fund δοκιμάζεται, πετυχαίνοντας εδώ και χρόνια απογοητευτικές αποδόσεις και προσπαθώντας απεγνωσμένα να πείσει τους επενδυτές να κρατήσουν τα χρήματά τους, μερικές φορές χωρίς επιτυχία.

Όμως, οι επενδυτές φαίνονται πιο ενθουσιώδεις από ποτέ για τα hedge funds όπως η Renaissance που χρησιμοποιούν υπολογιστές, μαθηματικά και big data για τη δημιουργία αποδόσεων.

Δείχνουν να έλκονται από την έκρηξη πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις τιμές των μετοχών και των τίτλων και να πιστεύουν ολοένα περισσότερο ότι στρατηγικές που στηρίζονται στην τεχνολογία και τις βάσεις δεδομένων είναι απαραίτητες για την επιτυχή διεξαγωγή των συναλλαγών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Two Sigma Investments είναι ένα άλλο hedge fund που εστιάζει σε ποσοτικές στρατηγικές, με μια εκρηκτική ανάπτυξη που δείχνει να μην πατάει φρένο. Το 2001, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, που ιδρύθηκε από τους δισεκατομμυριούχους John Overdeck και David Siegel, έφτασαν τα 45 δισ. δολάρια, από 32 δισ. δολάρια στις αρχές του 2016.

Αυτό τη φέρνει στην ίδια θέση με τη Renaissance ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης hedge fund των ΗΠΑ. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Two Sigma διαχειριζόταν μόλις 5 δισ. δολάρια το 2010. Με έδρα το SoHo του Μανχάταν, διαθέτει σήμερα 1.200 υπαλλήλους, τα δύο τρίτα των οποίων επικεντρώνονται στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Τους τελευταίους μήνες, η αύξηση των στοιχείων ενεργητικού της δεν προέρχεται κυρίως από τα δημοφιλέστερα hedge fund της. Αντ’ αυτού, έχουν εισρεύσει περιουσιακά στοιχεία σε ένα νέο fund UCITS που η Two Sigma ξεκίνησε με τον Schroders στην Ευρώπη, πηδώντας πάνω στο τρένο των επενδύσεων βάσει χαρακτηριστικών.

Οι θεσμικοί επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να τοποθετηθούν σε στρατηγικές του factor investing, δηλαδή σε χαρτοφυλάκια βασισμένα σε κανόνες και τείνουν προς τίτλους με ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως το momentum, ή η ποιότητα, που πιστεύεται ότι παράγουν ανώτερες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου.

Η Two Sigma άρχισε να καταπιάνεται με το factor-investing το 2015 και βρήκε μπροστά της ισχυρή ζήτηση. Οι προμήθειες που χρεώνει σε αυτά τα προϊόντα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα παραδοσιακά της hedge funds.

Ανταγωνίζεται σε αυτόν τον τομέα με εταιρείες όπως η AQR Capital Management του δισεκατομμυριούχου Cliff Asness και η BlackRock, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια παγίων των ΗΠΑ. Το μεγάλο hedge fund Compass της Two Sigma έχει υποχωρήσει 1,8% μέχρι στιγμής το 2017, έπειτα από κέρδη 10,3% το 2016. Η ναυαρχίδα της, το fund Spectrum, απέδωσε περίπου 3% πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: