17 Μαΐου, 2017

ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

 

Αν και οι Ιταλοί αντιτίθενται στη στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στη χώρα λόγω των μεγάλων κινδύνων που θέτει, η Ρώμη είναι απίθανο να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο δημοσιογράφος Φαμπρίσιο Ντι Ερνέστο στην Sputnik Italia.

«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Ιταλία αποθηκεύει πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ στις βάσεις Aviano και Ghedi παρά το γεγονός ότι η χώρα υπέγραψε τη Συνθήκη για τη «Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων» (NPT)*, η οποία όμως δεν τηρείται πρακτικά. Ο Μπιλ Κλίντον το ανέφερε σε συνέντευξή του το 2005.

«Οι ειδήσεις δεν προκαλούν ανησυχία, υπάρχουν περίπου 70 πυρηνικές βόμβες στην Ιταλία, μια χώρα που ψήφισε κατά δημοψηφίσματος κατά της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο δημοσιογράφος. 

*(Η NPT προσπαθεί να αποτρέψει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και της τεχνολογίας όπλων, να προωθήσει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και να συμβάλει στον πυρηνικό αφοπλισμό. Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ από τον Μάρτιο του 1970.)

Η Ιταλία έχει αποθηκεύσει τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην επικράτειά της, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατανομής πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ. Το Aviano, βάση του ΝΑΤΟ στην ιταλική περιοχή Friuli-Venezia Giulia, φιλοξενεί περίπου 50 βόμβες Β61, ενώ το Ghedi, βάση της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Λομβαρδίας, εκτιμάται ότι φιλοξενεί 20-40 βόμβες Β61.

Επιπλέον, αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα αποθηκεύονται στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Τουρκία. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ιταλία θέτει και άλλους κινδύνους για τη μεσογειακή χώρα. 

Η μεγαλύτερη είναι τα ραδιοκύματα που εκπέμπεται από το «Σύστημα Σκοπιμότητας Χρήσης Κινητού Χρήστη» (MUOS) του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάστηκε στην κοινότητα Niscemi της Σικελίας.

Πρόκειται για ένα δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών που λειτουργεί χάρη σε πέντε δορυφόρους και τέσσερις κεραίες. Έτσι όλα τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να επικοινωνούν. Αφού υπάρχουν μόνο τέσσερις κεραίες, μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο ισχυρές είναι για να μπορούν να μεταδίδουν και να λαμβάνουν μηνύματα.

Πολλά πανεπιστήμια έχουν προειδοποιήσει ότι τα ραδιοκύματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο.   Ο Di Ernesto εξέφρασε την αμφιβολία ότι οι Ιταλοί πολιτικοί θα ανάγκαζαν ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, τα όπλα και τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις από τη χώρα.

«Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας εξαρτώνται πλήρως από την Ουάσιγκτον», είπε. «Δεν νομίζω ότι οι Ιταλοί πολιτικοί θα μπορούσαν να αντιταχθούν σε αυτές τις βάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι χρηματοδοτούνται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα κονδύλια που διαθέτει η Ιταλία στις βάσεις αυτές προέρχονται από το ΝΑΤΟ.

Όσο περισσότερα δίνετε σε αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, τόσο περισσότερο μπορείτε να υπολογίζετε στη βοήθειά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν θέλει να αλλάξει τίποτα».

Να τονίσουμε τέλος ότι τα προβλήματα από την αποθήκευσης όπλων μαζικής καταστροφής, δηλαδή πυρηνικών όπλων, αφορούν άμεσα και την Ελλάδα η οποία συνορεύει με την Ιταλία. Σε περίπτωση ατυχήματος θα πληγούμε το ίδιο με την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: