17 Μαΐου, 2017

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

 

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999, διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Μάρτιο. Η αύξηση των εξαγωγών της ευρωζώνης σε επίπεδα ρεκόρ αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη.

Πως η ζώνη του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται σε τροχιά προς ένα δυναμικό τέταρτο έτος ανάκαμψης, ενώ παράλληλα εγείρει ανησυχίες στις ΗΠΑ σχετικά με την αξία του ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εξαγωγές αγαθών από την ευρωζώνη διαμορφώθηκαν σε 202,3 δις. ευρώ τον Μάρτιο του 2017 καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Ενώ ο ελαφρώς ταχύτερος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών δεν στάθηκε ικανός να αποτρέψει την διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στα 30,9 δισ. δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Σημειώνεται πως το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης με τις ΗΠΑ έχει διευρυνθεί τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την Eurostat, η ΕΕ εξήγαγε 30,6 δισ. ευρώ περισσότερα αγαθά προς τις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αξία των αγαθών που εισήγαγε κατά την ίδια περίοδο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή η Eurostat αναφέρει πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ξένα μέσα ενημέρωσης να αποδίδουν μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης στην σημαντική αύξηση των εξαγωγών.

Δημοσίευση σχολίου