25 Μαΐου, 2017

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟΝ «ΝΑΥΑΓΙΟ» ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι ψήφοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «έσωσαν» την κυβέρνηση από ένα κοινοβουλευτικό ναυάγιο, στο οποίο οδηγούσε η άρνηση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να υποστηρίξουν διάταξη νομοσχεδίου και συγκεκριμένα, εκείνη η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην πρωτεύουσα.

Στην ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, οι ΑΝΕΛ διά του κ. Κ. Κατσίκη επικαλούμενοι θέματα «αρχής» και παγίων θέσεων του κόμματος, δήλωσαν πως καταψηφίζουν τη σχετική διάταξη. Ανάλογη στάση κράτησε – όπως ήταν αναμενόμενο – και η Χρυσή Αυγή.

Την ίδια στιγμή, προβάλλοντας ενστάσεις τους επί συγκεκριμένων πτυχών της επίμαχης διάταξης, Ν.Δ., ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων δήλωναν πως «επιφυλάσσονταν» να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια – επιλογή την οποία υιοθέτησε τελικώς και το Ποτάμι.

Ωστόσο, αν και η ΔΗΣΥ δήλωνε «επιφύλαξη», η συγκεκριμένη διάταξη για το τέμενος δεν θα μπορούσε να τεθεί ούτε προς συζήτηση ούτε –πολύ περισσότερο– προς ψήφιση στην Ολομέλεια, καθώς οι ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν μειοψηφία.

«Αν πει και το Ποτάμι ότι “επιφυλάσσεται”, τότε το άρθρο 5 δεν θα πάει στην Ολομέλεια και θα εκτεθεί η χώρα διεθνώς. Οι συγκυβερνήτες “αδειάζουν” την κυβέρνηση και μάλιστα όχι για πρώτη φορά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ποτάμι και το κάθε Ποτάμι θα έρχεται να σας “ξελασπώνει” διαρκώς;», αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Γ. Μαυρωτάς.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ψήφοι των βουλευτών του Ποταμιού δεν αρκούσαν από μόνες τους για να συγκροτηθεί πλειοψηφία στήριξης της διάταξης (οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι 144 και του Ποταμιού μόλις έξι).

Ετσι, τη λύση έδωσε ο κ. Δημ. Κωνσταντόπουλος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή: με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, στην ψηφοφορία, εκπροσωπώντας τους συνολικά 19 βουλευτές της ΔΗΣΥ ανέφερε –προς ανακούφιση της κυβέρνησης– πως ψηφίζει θετικά τη διάταξη.

«Εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις ως προς τις συγκεκριμένες διατάξεις που φέρνετε προς ψήφιση και συγκεκριμένα τον επανακαθορισμό της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου» που θα διοικεί το ΝΠΙΔ ισλαμικού τεμένους, σημείωσε στην τοποθέτησή της εκ μέρους της Ν.Δ. η κ. Νίκη Κεραμέως και μεταξύ άλλων πρόσθεσε:

«Διαφωνούμε με την απομάκρυνση εμπειρογνώμονα οριζόμενου από την Ακαδημία Αθηνών ή μέλους ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο σχετικά με το Ισλάμ και την αντικατάστασή του από δικηγόρο. Επίσης, με τη νέα ρύθμιση, οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων επιλέγονται απευθείας από την κυβέρνηση – και όχι κατόπιν υπόδειξης από τις κοινότητες, όπως προβλεπόταν έως τώρα.

Εκφράζουμε κατά συνέπεια τον σοβαρό μας προβληματισμό για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένταση με τις εν λόγω κοινότητες και μεταξύ των κοινοτήτων αυτών λόγω της αλλαγής αυτής της ρύθμισης».Στη συνεδρίαση παρέστη και ο γ.γ. Θρησκευμάτων του υπουργείου Γ. Καλαντζής και έδωσε κάποιες εξηγήσεις επί των ενστάσεων, οι οποίες αν τελικώς αρθούν, αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι συνολικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, επί της αρχής, ψηφίστηκε μόνο από τη δικομματική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: