25 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (25/5/2017)

 

Ελλάδα:Η αποχή ήταν ο νικητής των φοιτητικών-σπουδαστικών εκλογών του 2017, σε μια διαδικασία που αμαυρώθηκε από επεισόδια στα οποία πρωταγωνίστησαν κουκουλοφόροι. Η ΔΑΠ της ΝΔ ήταν και πάλι πρώτη δύναμη, βάσει όλων των ξεχωριστών αποτελεσμάτων.

Εκρηκτικές ύλες, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χρησιμοποιούνται σε εξορύξεις σε λατομεία, εντοπίστηκαν έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος σε φορτηγό πλοίο που είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό το Σουδάν.

Την έναρξη του δεύτερου Διεθνούς Συνεδρίου που αφορά την εκστρατεία κατά του καπνίσματος, κήρυξε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η μεταρρύθμιση στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει με όρους ενότητας του λαού» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης.

«Με τη λήξη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα έρχεται το τέλος των μύθων και των παραμυθιών. Των δράκων και των σωτήρων. Το τέλος του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής το βιβλίο της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη με τίτλο: «Το τέλος της Μεταπολίτευσης».

Κόσμος:Την έντονη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι απανωτές δημοσιεύσεις-αποκαλύψεις αμερικανικών ΜΜΕ ή αξιωματούχων, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και την ταυτότητα του δράστη. Το θέμα αναμένεται να θέσει η πρωθυπουργός στον Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Χωρίς να έχουν ξεχαστεί οι παλαιότερες -διόλου κολακευτικές- αναφορές του για τα κράτη-μέλη, ο Τραμπ φτάνει στην έδρα του ΝΑΤΟ για «δύσκολες» συνομιλίες σχετικά με το ρόλο και την αποστολή της Συμμαχίας. Τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες είναι δρακόντεια.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προσχώρησε εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων τεχνητού νησιού της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Είναι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης Τραμπ στην πορεία αμφισβήτησης του Πεκίνου στον στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο.

Σε έξι συλλήψεις έχει προχωρήσει τις τελευταίες 48 ώρες η βρετανική αστυνομία καθώς ερευνά «το δίκτυο», όπως αναφέρει, που βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Manchester Arena. Παράλληλα, στη Λιβύη, από όπου κατάγονταν ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας, Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, συνελήφθησαν ο πατέρας και ο ένας του αδελφός.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στη χώρα του επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ και την ανακοίνωση μιας τεράστιας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, η οποία προκάλεσε ανησυχία στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Οικονομία:Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές, από τίτλους τραπεζών μέχρι μετοχές εταιριών τυχερών παιχνιδιών, αναμένοντας μεγάλες αποδόσεις, καθώς τα σύννεφα στις συνομιλίες Αθήνας-πιστωτών σταδιακά ξεκαθαρίζουν, αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία τον Μάιο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ενίσχυσε τις ελπίδες για πιθανή ελάφρυνση του χρέους. «Με την Ελλάδα, μάθαμε να είμαστε υπομονετικοί… αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη», λέει διαχειριστής.

Στην ιδιωτικοποίηση τεσσάρων μαρινών ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδίου της για κεφαλαιοποίηση των προοπτικών του θαλάσσιου τουρισμού, μέσω συμβάσεων παραχώρησης και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Να κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες στον τομέα της κοινής άμυνας και ασφάλειας και να συνεργαστούν στο πεδίο των αμυντικών δαπανών, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ η Κομισιόν. Η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, επενδύοντας περισσότερους πόρους, εδραιώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και προωθώντας στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις επισκέψεις στα υπουργεία. Η ενέργεια είναι η αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής, τόνισε, αναφερόμενος στη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους εάν διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% του ΑΕΠ για 20 χρόνια, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ESM, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Το έγγραφο προετοιμάστηκε για τις διαπραγματεύσεις του Eurogroup με το ΔΝΤ, που κατέληξαν όμως σε αδιέξοδο αφού καμιά από τις πλευρές δεν έπεισε για την ορθότητα των προβλέψεων της. Τα σενάρια και οι προτάσεις των Ευρωπαίων, που διαφωνεί το ΔΝΤ και το σχέδιο συμβιβασμού...

Αθλητισμός:Στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που κατέχουν όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια ανήκει από σήμερα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οκτώ χρόνια μετά τον τελευταίο της ευρωπαϊκό τίτλο (Champions League) και έξι από την παρουσία της σε τελικό, η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο επικράτησε 2-0 του Αγιαξ στην «Friends Arena» της Στοκχόλμης και πανηγύρισε την κατάκτηση του Europa League για πρώτη φορά στην Ιστορία της.

Ετσι, η «θρυλική» ομάδα των «μπέμπηδων» θα βρεθεί την επόμενη σεζόν στους ομίλους του Champions League (5η αγγλική ομάδα μετά τις Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ). Το ντέρμπι στη Λεωφόρο μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα στη βαθμολογία των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ.

Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε της ΑΕΚ (ΠΑΟ - ΑΕΚ 1-0) χάρη σε εύστοχο πέναλτι του Λέτο και ουσιαστικά... χάρισε μεγάλο αβαντάζ στον ΠΑΟΚ για να κατακτήσει το εισιτήριο που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.

Και αυτό γιατί στο άλλο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής, ο «Δικέφαλος» κατάφερε έστω και δύσκολα να νικήσει τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (Πανιώνιος - ΠΑΟΚ 0-1) και δύο στροφές πριν το τέλος έχει ξεκάθαρη θέση οδηγού. 

Βαθιά «ανάσα» πήρε ο Παναθηναϊκός που νίκησε 1-0 την ΑΕΚ στο «Απόστολος Νικολαϊδης» για την 4η αγωνιστική των play off. Το μοναδικό γκολ πέτυχε με πέναλτι ο Λέτο στο 62ο λεπτό και οι «πράσινοι» πήραν τους πρώτους τρεις βαθμούς στο «μίνι» πρωτάθλημα.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε το εμπόδιο του Πανιωνίου (1-0) και στον «τελικό» της Κυριακής με την ΑΕΚ θα παίξει σε μεγάλο βαθμό την πρωτιά στα play off. Το αυτογκόλ του Ρισβάνη στο 14΄ χάρισε στους Θεσσαλονικείς τη νίκη στη Νέα Σμύρνη στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του μίνι πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ.

Από την ερχόμενη Παρασκευή (26/5) και ύστερα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του αθλητικού δικαστή της Σούπερ Λιγκ επί της πειθαρχικής δίωξης για βία που ασκήθηκε εις βάρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Μετά τις καταγγελίες ποδοσφαιριστών του Πλατανιά για γεγονότα που ισχυρίζονται ότι έλαβαν χώρα στη διάρκεια του ημιχρόνου στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» με την ομάδα των Χανίων στο «Γ. Καραϊσκάκης» την 1η Απριλίου, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: