25 Μαΐου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Την πληροφορία πως η αστυνομία που ερευνά την αιματηρή επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα σταμάτησε να διοχετεύει πληροφορίες προς τις ΗΠΑ, μετά τις διαρροές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει το BBC.

Βρετανοί αξιωματούχοι εξοργίστηκαν όταν είδαν φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης στο Μάντσεστερ στην εφημερίδα New York Times.

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών έγινε μετά τη διαρροή του ονόματος του καμικάζι Σαλμάν Αμπέντι σε αμερικανικά μέσα, ένα 24ωρο μετά το χτύπημα.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, το θέμα αναμένεται να θέσει η Τερέζα Μέι που θα δει σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος είναι άμεσα υπεύθυνος για τις πιθανώς επικίνδυνες διαρροές αυτές. Αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον ίδιο κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας επέκρινε την «διασπορά άνευ εξουσιοδότησης» πληροφοριών, κυρίως προς τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Μάντσεστερ τονίζοντας ότι πλήττει την ίδια την έρευνα.

«Εκτιμούμε βαθιά τις στενές σχέσεις που διατηρούμε με τους εταίρους μας των υπηρεσιών Πληροφοριών και ασφαλείας σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους οποίους μοιραζόμαστε ευαίσθητες πληροφορίες. 

Όμως όταν αυτή η εμπιστοσύνη διαρρηγνύεται, αυτό υπονομεύει τις σχέσεις αυτές και πλήττει τις έρευνές μας», δήλωσε εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ελπίζει, σύμφωνα πάντα με το BBC,  να αποκατασταθούν σύντομα οι δίαυλοι παροχής πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες- από και προς την κάθε μία- αλλά αυτή τη στιγμή είναι «έξαλλη».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε:
«Αυτές οι εικόνες που προέρχονται από το εσωτερικό του αμερικανικού συστήματος είναι σαφώς οδυνηρές για τα θύματα, τις οικογένειές τους και το κοινό. Διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί σε κάθε επίπεδο ανάμεσα στις βρετανικές αρχές και τους Αμερικανούς ομολόγους μας. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ένταση της άποψής μας για το ζήτημα αυτό. Είναι απαράδεκτο». Συνολικά οκτώ άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση για την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε 22 ανθρώπινες ζωές, κυρίως παιδιών.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν σήμερα στην περιοχή του Μάντσεστερ «σε σχέση» με την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ μία γυναίκα που είχε συλληφθεί νωρίτερα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Έξι άνδρες είχαν ήδη συλληφθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο πλαίσιο της έρευνας. Εξάλλου ο πατέρας και ο αδελφός του Αμπέντι συνελήφθησαν στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο αδελφός, που έχει δηλώσει ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, «γνώριζε το σχέδιο επίθεσης» του Σάλμαν. Το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία παραμένει «κρίσιμο», το ανώτατο επίπεδο.

Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος επίθεσης. Χίλιοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε ευαίσθητα σημεία μεγάλων πόλεων προκειμένου να υποστηρίξουν την αστυνομία.

«Με δεδομένη την απειλή» η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφάσισε χθες να συντομεύσει την επίσκεψή της στην Ταορμίνα της Ιταλίας για τη σύνοδο των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), απ' όπου θα επιστρέψει την Παρασκευή το βράδυ αντί για το Σάββατο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου, δύο άνθρωποι που είχαν γνωρίσει τον Αμπέντι στο πανεπιστήμιο είχαν καλέσει στην ειδική τηλεφωνική γραμμή και είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία για τις εξτρεμιστικές απόψεις του.

Ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς δήλωσε ότι η έρευνα αφορά «ξεκάθαρα» ένα δίκτυο γύρω από τον βομβιστή αυτοκτονίας. Ο οποίος είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν φύγει από τη χώρα για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

Πριν τη σύλληψή του ο πατέρας του Σάλμαν είχε δηλώσει ότι είχε δει τον γιο του για τελευταία φορά όταν επισκέφθηκε το πατρικό του στην Τρίπολη την προηγούμενη εβδομάδα.

Τότε ο Σάλμαν είπε στη μητέρα του ότι σκοπεύει να πάει στη Μέκκα για προσκύνημα στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Σοκαρίστηκα όταν είδα τις ειδήσεις, ακόμη δεν το πιστεύω» δήλωσε ο Ραμαντάν Αμπέντι. «Ο γιος μου ήταν θρήσκος όπως ένα παιδί που ανοίγει τα μάτια του σε μια οικογένεια θρήσκων.

Όταν συζητούσαμε ειδήσεις που αφορούσαν άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, πάντα έλεγε ότι είναι εναντίον τέτοιων επιθέσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θρησκευτική δικαιολογία για αυτές» πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: