25 Μαΐου, 2017

«ΚΑΙΕΙ» ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Έρευνα της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις κρυφές off shore στη Μάλτα καίει τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφορικά με την «σκοτεινή» περιουσία του!

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες theblacksea.eu και mediapart.fr οι οποίες επικαλούνται τα «Malta Files» η περιουσία της οικογένειας του Τούρκου Πρωθυπουργού ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ!

Στην οικογενειακή επιχείρηση του ενός από τους στενότερους συνεργάτες του Ερντογάν, ανήκουν 11 πλοία με ξένη σημαία, εντεταγμένα σε ένα δίκτυο μυστικών εταιρειών στη Μάλτα, την Ολλανδία και τις Ολλανδικές Αντίλλες – συγκεκριμένα στο Κουρακάο.

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο γιος του Γιλντιρίμ, η κόρη του, ο θείος του και οι ανιψιές του, φέρονται να αγόρασαν επτά ακίνητα αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων – όλα πληρωμένα σε μετρητά ενώ κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και συναλλαγές.

Παράλληλα, φαίνεται από την έρευνα, πως η οικογένεια Γιλντιρίμ δώρισε ανώνυμα περίπου 600.000 ευρώ στον δήμο Πεντίκ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, για την ανέγερση ενός νέου τζαμιού, από μία ολλανδική εταιρεία.

Μάλιστα, υπάρχουν υποψίες ότι στις Νήσους Μάρσαλ αλλά και τον Παναμά εδρεύουν και άλλες εταιρίες. Τουλάχιστον τέσσερα από αυτά τα πλοία χρηματοδοτούνται με τεράστια δάνεια από ελβετικές και τουρκικές τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης μιας κρατικής!

Η ιστοσελίδα theblacksea.eu αναφέρει ότι παρότι οι δραστηριότητες σε φορολογικούς παραδείσους είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν πλήρως, κατάφερε να ανακαλύψει ότι ο γιος, η κόρη, ο θείος και οι ανιψιοί του Γιλντιρίμ έχουν αγοράσει επτά ακίνητα στην Ολλανδία, συνολικής αξίας 2,5 
εκατομμυρίων δολαρίων! Μάλιστα, οι αγορές αυτές έγιναν με… μετρητά!

Η έρευνα έδειξε, παράλληλα, πως η οικογένεια Γιλντιρίμ χρησιμοποίησε αυτές τις ολλανδικές εταιρίες για να δωρίσει 600.000 ευρώ σε τέμενος κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τον τρόπο, με τον οποίο η ναυτιλιακή offshore της οικογένειας αναπτύχθηκε ταχύτατα και σε συνάρτηση με την επαγγελματική ανέλιξη του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έφτασε να γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μπήκε στο χώρο της ναυτιλίας το 1994 όταν διοικούσε τη δημοτική εταιρία Istanbul Fast Ferries. Απολύθηκε, όμως, το 2000 όταν αποκαλύφθηκε ότι έδωσε το συμβόλαιο για τις καντίνες  του στον  Γιλμάν Ερένς, χωρίς διαγωνισμό.

Το εν λόγω σκάνδαλο, όμως, δεν φαίνεται να έκανε κακό στην καριέρα του Γιλντιρίμ. Μόλις ένα χρόνο αργότερα μπαίνει για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο και εντάσσεται στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ιδρύθηκε από τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για περίπου 12 χρόνια – με κάποιες μικρές διακοπές- ο Γιλντιρίμ ηγήθηκε του υπουργείου Μεταφορών. Και παρότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις για τις οικογενειακές του επιχειρήσεις, ο πολιτικός αρνήθηκε πεισματικά να απαντήσει.

Το μόνο δημόσιο σχόλιο που έχει κάνει επίσημα για τις επιχειρήσεις του ήταν τον Μάρτιο του 2013 όταν είπε σε δημοσιογράφο του CNN Τurk ότι μεταβίβασε την ναυτιλιακή εταιρία στα παιδιά του. Δεν έδωσε, όμως, περισσότερες πληροφορίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: