25 Μαΐου, 2017

ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

 

Εικοσιπέντε λεπτά περίπου, διήρκεσε  η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό. Ο Αμερικανός πρόεδρος οδηγήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Γκέοργκ Γκανσουέιν στον τρίτο όροφο του Αποστολικού Παλατιού, την επίσημη κατοικία του πάπα.

Μαζί με τον Τραμπ ήταν η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Ο πάπας δεν χαμογέλασε όταν χαιρέτησε τον Τραμπ έξω από το γραφείο του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μόνο: «Είναι μεγάλη τιμή».
  
Οι δύο άνδρες πόζαραν για φωτογραφίες, με τον πάπα να παραμένει σοβαρός την ώρα που ο Τραμπ χαμογελούσε στους δημοσιογράφους.Ο πάπας δεν ήταν ιδιαίτερα γελαστός όταν χαιρέτησε τον Τραμπ έξω από το γραφείο του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μόνο: «Είναι μεγάλη τιμή».

Χαιρετώντας την Μελάνια Τραμπ, ο Πάπας είπε γελώντας και δείχνοντας τον Τραμπ: «Τι τον ταΐζεις, πίτσα;» και εκείνη απάντησε επίσης γελώντας: «Πίτσα, ναι»!

Κατά την συνάντησή τους, ο Πάπας δώρισε στον Τραμπ τρία βιβλία, ένα για την οικογένεια, ένα για την χαρά του Ευαγγελίου, και ένα με θέμα το περιβάλλον - ακόμα ένα σημείο που διαφωνούν οι δύο άντρες:

«Είναι για την φροντίδα του κοινού μας σπιτιού, του περιβάλλοντος», του είπε χαρακτηριστικά. Στο παρελθόν Πάπας και Τραμπ είχαν  ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις. Πέρυσι, ο Πάπας σχολίαζε τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ.

Υποστηρίζοντας πως ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη και όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», αναφερόμενος στη πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Τραμπ είχε τότε απαντήσει ότι είναι «αισχρό» να αμφισβητεί την πίστη του ο Πάπας, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί όλους τους καθολικούς.«Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το απόλυτο τρόπαιο του ΙΚ.

Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είναι πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ», είχε επισημάνει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρώμη κατά την περιοδεία του, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από αρκετούς στο Βατικανό.

Όταν άλλαξε γνώμη, το Βατικανό δέχθηκε να συναντηθεί με τον πάπα στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, μια ασυνήθιστη ημέρα και ώρα για επισκέψεις, καθώς ο ποντίφικας κάθε Τετάρτη στις 10:00 συναντάται με το κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: