10 Μαΐου, 2017

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑΤΑ

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην έχουν πόλεμο με την Τουρκία όμως οι ηγέτες της Τουρκίας έχουν δηλώσει ότι θα χτυπήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ που παλεύουν με τον ISIS αν δεν είναι προσεκτικοί.

Ζήτησαν επίσης από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει κάθε βοήθεια στους κουρδικούς συμμάχους στη μάχη κατά της ISIS. Έτσι ο Αμερικανός ηγέτης θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα μείνει με τους Κουρδικούς συμμάχους ή θα τα βρει τον Τούρκο ισχυρό ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία μισεί το YPG και το κατηγορεί ότι βοήθησε το PKK. Αφού το κουρδικό πολιτικό κόμμα (HDP) κέρδισε αρκετές ψήφους στην Τουρκία και αρνήθηκε την πλειοψηφία στον πρόεδρο Ερντογάν τον Ιούνιο του 2015, ο «σουλτάνος» ξεκίνησε επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στη χώρα του, προσπαθώντας να κερδίσει τους εθνικιστές πριν από νέες εκλογές. 

Η Αμερική επιμένει ότι οι μαχητές του YPG χρειάζονται για να ηττηθεί ο ISIS, καθώς οι μαχητές Κουρδικής Peshmerga αποκομίζουν κέρδη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, παίρνοντας τη θέση πολλών Αμερικανών στρατιωτών.

Οι Η.Π.Α. απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι το YPG είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε τέτοια βομβιστική επίθεση. Στην πραγματικότητα, ο ISIS έχει ξεκινήσει επιθέσεις στο αεροδρόμιο, τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, τα τουριστικά αξιοθέατα και τα συλλαλητήρια της αντιπολιτεύσεως.

Φοβούμενοι την επιτυχία αυτών των μαχητών του YPG και τους στενούς δεσμούς που αποκτούν με τους Αμερικανούς, η κυβέρνηση του Ερντογάν απείλησε να βομβαρδίζει τους μαχητές της Peshmerga υπονοώντας ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να σκοτωθούν στη διάρκεια των επιθέσεων αυτών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία βομβάρδισε μονάδες του YPG παρόλο που η αμερικανική σημαία βρισκόταν δίπλα στη σημαία του YPG. Ευτυχώς, δεν έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής Αμερικανοί.

Για τις ΗΠΑ υπάρχουν δύο επιλογές: Από τη μία πλευρά, θα μπορούσε να συνεχίσει την υποστήριξη προς το YPG, την ομάδα που σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στο έδαφος ενάντια στο ISIS και που υποστήριξε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο συγκρούσεις εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Ή θα μπορούσε να τα ξαναβρεί με τον Ερντογάν και να «κλωτσήσει» τους Κούρδους. Μπορεί να σταματήσει την αυξανόμενη τάση για μια νέα συμμαχία του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ τη βάση του ΝΑΤΟ στην Incirlik. Οι Τούρκοι είναι άλλωστε και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Στην Ουάσιγκτον, όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στον Τούρκο ηγέτη. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει αρνηθεί να παράσχει βοήθεια σε πολέμους στη Μέση Ανατολή (στο Ιράκ το 2003 και η τωρινή άρνηση για τη βάση στο Incirlik). Επιπλέον, συνεχώς κατηγορεί την Αμερική για συμμετοχή στην προσπάθεια για πραξικόπημα εναντίον του.

Οι ΗΠΑ λοιπόν πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν κάνουν το οτιδήποτε. Οι Κούρδοι έχουν δείξει ότι είναι άνθρωποι εμπιστοσύνης, σε αντίθεση με τον Ερντογάν. Από την άλλη, η τόσο σημαντική γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, δεν καθιστά και πολύ εύκολη την επιλογή να απομακρυνθεί η Αμερική από τη συμμαχία αυτή. Οπότε στο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί μια εύκολη απάντηση. Την απάντηση αυτή θα τη δώσουν οι εξελίξεις... 




Δεν υπάρχουν σχόλια: