10 Μαΐου, 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ SPD ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΜΕΡΚΕΛ

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν το 50% και μπορούν να αποκτήσουν πλειοψηφία στην κάτω Βουλή.

Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών και σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας που δεν θα περιλαμβάνει του Σοσιαλδημοκράτες δίνει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία, τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των βαυαρών συμμάχων αποσπά το 36% στην πρόθεση ψήφου. Το SPD του Μάρτιν Σουλτς ακολουθεί με 29%, κερδίζοντας έναν πόντο σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη μέτρηση.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 8%, ενώ ποσοστό 7% κερδίζουν αμφότεροι οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP). Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ένα τρικομματικό σχήμα που θα περιλαμβάνει τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP κερδίζει το 50% και μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφία στην κάτω Βουλή.

Αυτό του είδους ο τριμερής συνασπισμός – γνωστός ως «Τζαμάικα» λόγω των χρωμάτων των τριών παρατάξεων – βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, όπου την Κυριακή οι Χριστιανοδημοκράτες πέτυχαν μεγάλη νίκη επί των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές κάλπες.

Το FDP έχει υπηρετήσει ως μικρός εταίρος σε σειρά μεταπολεμικών κυβερνήσεων στη Γερμανία, ειδικά σε συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες. Στις τελευταίες εκλογές ωστόσο δεν απέσπασε το 5% που απαιτείται για είσοδο στη Μπούντεσταγκ.

Η δημοσκόπηση του Forsa επιβεβαιώνει επίσης τη σταδιακή αποδυνάμωση του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο αποσπά το 7%, χάνοντας μία μονάδα. Στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται ο καταλληλότερος καγκελάριος, η κ. Μέρκελ επικρατεί άνετα με 48%, απολαμβάνοντας προβάδισμα 21 μονάδων έναντι του κ. Σουλτς, ο οποίος αποσπά το 27%.








Δεν υπάρχουν σχόλια: