15 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (15/5/2017)

 

Ελλάδα:Σχολικό λεωφορείο, στο οποίο δεν επέβαιναν παιδιά, συγκρούστηκε το πρωί με ΙΧ αυτοκίνητο, στη συμβολή των οδών Θερμοπυλών και Μπακογιάννη, στα Βριλήσσια, και στη συνέχεια ανατράπηκε.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Δευτέρας η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Πανόραμα Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας. Η φωτιά κόστισε τη ζωή σε ένα άτομο, ενώ ζευγάρι ηλικιωμένων διακομίστηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Την πεποίθησή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με την αξιοκρατία στο Δημόσιο και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την υγεία και τη δικαιοσύνη θα φέρουν πίσω στη χώρα τους ταλαντούχους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο Λονδίνο.

Τον ζωντανό Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα, μπορεί να αποτελέσει η κινεζική πρωτοβουλία «Belt and Road» με την Ελλάδα σε στρατηγικό ρόλο, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του Belt and Road Forum for International Cooperation. 

«Υπάρχουν όλες οι εκδοχές στο τραπέζι» για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος του Σαββάτου με τρεις νεκρούς έξω από τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κωνσταντίνος Πετράκης.

Κόσμος:Ανήμπορη να θέσει υπό έλεγχο τα νέα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν από τις αρχές του χρόνου στις ιταλικές ακτές εμφανίζεται η ΕΕ. Στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. 

O 30χρονος νυν υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξελέγη πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος της Αυστρίας, ζητώντας ζήτησε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της χώρας από την Κυριακή. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για την πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. 

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τη νέα του κατοικία για τα επόμενα πέντε χρόνια έφτασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

Στην είσοδο του Μεγάρου τον υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είναι οι νικητές των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, δείχνουν τα exit poll.

Οικονομία:Για «δημοσιονομικά ουδέτερη σχέση μέτρων-αντίμετρων» και «για ισορροπημένα μέτρα – αντίμετρα» έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Με διαφορετικό τρόπο «διαβάζουν» κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ τη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία εισέρχεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή. Η κυβέρνηση τονίζει τα αντίμετρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ αναφέρονται στα επώδυνα μέτρα 4,9 δισ. ευρώ.

Νέο ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντικατάσταση της ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας με μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για τα στελέχη που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές και διατήρηση των επιδομάτων αναπηρίας και κινδύνου στα σημερινά επίπεδα για ένα χρόνο, είναι μερικές από τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την προστασία των δημόσιων υπάλληλων και των στελεχών των τραπεζών που θα προχωρούν τις αναδιαρθρώσεις χρεών επιχειρήσεων και ενδέχεται να αποφασίζουν ακόμα και διαγραφές χρεών, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. 

Τι θα γίνεται σε περιπτώσεις διώξεων. Αλλαγές και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα μεταφέρεται στο Υπερταμείο η συμμετοχή του Δημοσίου σε πολλές κρατικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, 

Ο ΟΑΣΑ, 

ΟΣΕ, 

ΟΑΚΑ, 

ΕΛΤΑ, 

ΔΕΗ, 

ΕΥΑΘ, 

ΕΥΔΑΠ. 

Αττικό Μετρό.

Αθλητισμός:Τη λύση της συνεργασίας της με τον Στέφανο Πιόλι ανακοίνωσε η Ιντερ την περασμένη εβδομάδα. Η απομάκρυνση του Ιταλού προπονητή και των άμεσων συνεργατών του, άνοιξε τη συζήτηση για τον νέο τεχνικό και ήδη το όνομα του Λουτσιάνο Σπαλέτι προβάλει ως φαβορί. 

Τη φημολογία αυτή ενίσχυσε η πρόσληψη του Βάλτερ Σαμπατίνι στη θέση του τεχνικού διευθυντή των «νερατζούρι». Καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στη La Liga μετά το 4-1 επί της Σεβίλης στο «Μπερναμπέου». 

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τα δύο γκολ που πέτυχε έφτασε τα 401, ενισχύοντας περισσότερο τον μύθο του. Η Σεβίλη μάλιστα είναι το αγαπημένο του «θύμα» , αφού έχει σκοράρει εναντίον της 25 γκολ σε 17 αναμετρήσεις (σε όλες τις διοργανώσεις). 

Επιπλέον, στο θρυλικό γήπεδο της ομάδας του έχει πετύχει 12 από τα 14 τελευταία του γκολ, μεταξύ των οποίων δύο χατ-τρικ εναντίον της Μπάγερν και Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League.

Με γκολ του Ντίντακ στο 10ο λεπτό, η ΑΕΚ πήρε σπουδαία νίκη με 1-0 επί του ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο της Τούμπας, στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ και ταυτόχρονα πήρε και μια ρεβάνς για την απώλεια του Κυπέλλου στον τελικό των «Δικεφάλων» πριν από μια εβδομάδα. Με τη νίκη αυτή η Ένωση ανέβηκε στην πρώτη θέση της ειδικής βαθμολογίας.

Εστω και αν δεν έχει την ίδια σημασία, η ΑΕΚ πήρε μια μίνι «εκδίκηση» για την ήττα της στον τελικό του Κυπέλλου στο Βόλο, κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ (ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-1) στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Η «Ενωση» προηγήθηκε στο 10' με τον Ντίντακ και στη συνέχεια ακολούθησε ένα παιχνίδι που είχε περισσότερο νεύρα παρά καλό ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, οι «κιτρινόμαυροι» κρατούν το αποτέλεσμα και μαζί την κορυφή της βαθμολογίας, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν χωρίς βαθμό. Στη Νέα Σμύρνη, o Πανιώνιος εκμεταλλεύτηκε τη γρήγορη αποβολή του Ζέκα και απέσπασε την ισοπαλία από τον Παναθηναϊκό που προηγήθηκε (Πανιώνιος - ΠΑΟ 1-1).

Δεν υπάρχουν σχόλια: