15 Μαΐου, 2017

Η ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΚΑΘΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Σε συναγερμό η Αθήνα καθώς η Τουρκία έστειλε τον στόλο της στο Αιγαίο για τον «θαλασσόλυκο». Σμήνη ελικοπτέρων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας της Τουρκίας στο FIR Αθηνών.

Σε συναγερμό η Αθήνα καθώς η Τουρκία έστειλε τον στόλο της στο Αιγαίο για τον «θαλασσόλυκο» Ξεκίνησε σήμερα και επίσημα η τουρκική άσκηση «DENİZ KURDU-2017» που στα ελληνικά σημαίνει «θαλασσόλυκος».

Σύμφωνα με την NAVTEX 474/17 που είχε εκδώσει η Τουρκία «κλείνει» όλα τα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου βορείως του της Νάξου. Καλεί δε τα αλιευτικά και εμπορικά πλοία που θα διέλθουν από την περιοχή το διάστημα 15 με 19 Απριλίου να συνεργαστούν με τα τουρκικό κέντρο ναυτικού ελέγχου στην Σμύρνη!

Η Τουρκία για αυτό τον σκοπό έχει στείλει από χθες το απόγευμα στο κεντρικό Αιγαίο σχεδόν οτιδήποτε διαθέτει ο στόλος της. Έτσι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο newsbeast.gr, φρεγάτες, κορβέτες, ναρκαλιευτικά, πυραυλάκατοι και υποβρύχια έχουν βγει στο Αιγαίο.

Παράλληλα και στον αέρα η «κίνηση» είναι ιδιαίτερα αυξημένη αφού ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 πετούν χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης, παραβιάζοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας.

Η άσκηση σύμφωνα με την ίδια navtex έχει «κλείσει» το Αιγαίο μέχρι και τις 19 Μαΐου. Παράλληλα μέσω του σταθμού της Σμύρνης, η Άγκυρα εξέδωσε μια ακόμα Navtex και συγκεκριμένα την 492/17 με την οποία δεσμεύει συγκεκριμένο κομμάτι στο βόρειο Αιγαίο για ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή της Σαμοθράκης.

Η Αθήνα μέσω του σταθμού της Λήμνου με την navtex 116/17 επισημαίνει πως η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην Ελληνική περιοχή ευθύνης navtex και ως εκ τούτου η 492/17 των Τούρκων μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό. Επιπρόσθετα τονίζουν οι ελληνικές Αρχές η περιοχή εμπίπτει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και για αυτό είναι άκυρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: