15 Μαρτίου, 2017

ΖΗΤΗΣΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400 Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Μια εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη έκανε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, σχετικά με τους S-400 Triumph που έχει παραγγείλει η Άγκυρα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24, ανέφερε ότι η Τουρκία ζήτησε πίστωση από τη Ρωσία για την προμήθεια του προηγμένου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος.

«Ακόμα δεν βρέθηκε λύση για το θέμα. Οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά. Στα μέσα Φεβρουαρίου είχε ανακοινωθεί  ότι η Τουρκία έδωσε την παραγγελία στην Rostec, και το μόνο που έμενε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ήταν το ζήτημα της αποπληρωμής.

Πολύ κοντά φαίνεται πως είναι η Τουρκία στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών, αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400 Triumf από τη Ρωσία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec, της εταιρείας που κατασκευάζει το οπλικό σύστημα, Σεργκέι Τζεμεζόφ αποκάλυψε, τη Δευτέρα, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι στο τελικό στάδιο και ότι συζητείται μόνο η αποπληρωμή.

Η επιλογή της χρονικής στιγμής για τη δημοσιοποίηση από τη Ρωσία της επικείμενης συμφωνίας, ίσως δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα βέβαια αναλυτές επισημαίνουν το ότι συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι ένα πραγματικό υπερόπλο, που θα ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική θέση της Τουρκίας, σε μια χρονική στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, πάντως, εξήγησε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία και ληφθεί απόφαση για τη σχετική πίστωση, «τότε θα υπογραφεί και η συμφωνία για την παράδοση των οπλικών συστημάτων, ανάμεσα στα οποία και οι S-400».

Αναλυτές επισημαίνουν το ότι συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι ένα πραγματικό υπερόπλο, που θα ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική θέση της Τουρκίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: