15 Μαρτίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (15/3/2017)

 

Ελλάδα: «Αυτό που νομίζω ότι έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, αντιστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, στην Ουάσιγκτον.

Στο λιμάνι του Πειραιά ρυμουλκείται το φορτηγό πλοίο «Moon STEP» σημαίας Μπελίζ, το οποίο παρέμενε ακυβέρνητο από το βράδυ -λόγω βλάβης- βορειοανατολικά της Άνδρου. Το πλήρωμά του είναι 11 Ουκρανοί και ένας Ρώσος.
Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε τα ξημερώματα στο βιβλιοπωλείο του 'Άδωνι Γεωργιάδη, αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στην Κηφισιά.

Μειωμένος κατά 495 θέσεις θα είναι για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός των εισακτέων. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ακριβή κατανομή των θέσεων εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία, ο συνολικός αριθμός θέσεων εισακτέων ανέρχεται στις 69.490.

Στην καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, στις 24 Μαρτίου, την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Κόσμος:Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει η Κομισιόν για τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, όπως αυτές παρουσιάζονται από τη λεγόμενη «Επιτροπή της Βενετίας», το εξειδικευμένο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα συνταγματικά θέματα.

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να είχε κατ' επανάληψη αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, ωστόσο, το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC αποκάλυψε τη δήλωση του 2005. Ο νέος πρόεδρος είχε πληρώσει τότε φόρο 38 εκατ. δολάρια επί εισοδήματος 150 εκατ. δολαρίων.

Στην Ολλανδία και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει η ακροδεξιά του Χέερτ Βίλντερς καρφώνεται το βλέμμα Ευρώπης και Βρυξελλών, καθώς ανοίγει ένας ιστορικής σημασίας εκλογικός κύκλος που αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην Ένωση. Μέχρι το τέλος του 2017 και μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, όλοι συμφωνούν, πως η Ευρώπη μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετική από σήμερα.

Εκατοντάδες ανήλικοι ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική της Βιέννης, η οποία ήταν γνωστή ως ένα από τα κέντρα όπου εφαρμοζόταν το πρόγραμμα ευθανασίας του Γ' Ράιχ, έπεφταν θύματα κακομεταχείρισης μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '80, κυρίως επειδή δεν υπήρξε κάποια επαρκής ρήξη «με την ιδεολογία και το προσωπικό» της ναζιστικής περιόδου, αποκαλύπτουν Αυστριακοί ερευνητές.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία δράσης στο Πεντάγωνο και την CIA όσον αφορά τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) εναντίον εξτρεμιστικών στόχων στη Μέση Ανατολή, αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Οικονομία:«Πρέπει να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τη διεθνή οικονομική συνεργασία απέναντι στον προστατευτισμό και τη μονομέρεια» είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με άρθρο του που δημοσιεύεται στο Βήμα την Τετάρτη, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας την Παρασκευή και το Σάββατο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να καλούνται σε ακρόαση και παροχή εξηγήσεων πριν από την επιβολή κυρώσεως από τις φορολογικές αρχές. Η 7μελής σύνθεσης του ΣτΕ καλείται, λόγω σπουδαιότητας, να αποφανθεί εάν ο φορολογούμενος θα καλείται να παρέχει εξηγήσεις χωριστά για κάθε μια από παραβάσεις που του αποδίδονται ή θα πρέπει να καλείται για όλες μαζί.

«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. Υπάρχει σημαντική πρόοδος για την τεχνική συμφωνία. Κανείς δεν θέλει ένα 4ο πρόγραμμα», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια» τονίζει η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί, η οποία εκφράζει την αισιοδοξία της για την αντιμετώπιση της «πρόκλησης» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τις συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο των ανησυχιών και των εντολών των πωλητών.

Αθλητισμός: Η Λέστερ στα προημιτελικά του Champions League! Οι «αλεπούδες» ολοκλήρωσαν την ανατροπή-έκπληξη αφήνοντας εκτός διοργάνωσης τη νικήτρια του Europa League την τελευταία τριετία, Σεβίλλη, της οποίας επιβλήθηκαν 2-0 στο «Κινγκ Πάουερ» (είχαν χάσει 2-1 στην Ισπανία) για να προκριθούν στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, στην παρθενική εμφάνισή τους στην Ευρώπη! 

Η Πόρτο είχε εξαρχής δύσκολη αποστολή στο Τορίνο απέναντι στη Γιουβέντους, καθώς είχε ηττηθεί από την πρωταθλήτρια Ιταλίας στο «Ντραγκάο» με 2-0. Παρόλα ταύτα οι «Δράκοι» κρατούσαν στη «Juventus Arena» ως το 40ό λεπτό, οπότε ο Ντιμπάλα έσβησε κάθε ελπίδα για τους Πορτογάλους γράφοντας το τελικό 1-0 με εκτέλεση πέναλτι.

Έλληνας πολίτης είναι από σήμερα με κάθε επισημότητα ο Κάρλος Ζέκα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού «σφράγισε» την τελευταία πράξη της ελληνοποίησης του με τη διαδικασία της ορκωμοσίας. Από την περασμένη εβδομάδα είχε ουσιαστικά κλείσει η υπόθεση, όταν ο Πορτογάλος μέσος του «τριφυλλιού» παρέλαβε στα χέρια του ελληνικό διαβατήριο. 

Σήμερα το πρωί βρέθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Ανατολικής Αττικής, όπου ορκίστηκε. Μπορεί να έδειχνε απίθανο, αλλά ο Σεμπά κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να τεθεί στη διάθεση του προπονητή του για το μεθαυριανό ματς με την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Europa League. 

Παρών στην αποστολή και ο Μποτία, ο οποίος ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα που αντιμετώπισε, όχι όμως και ο Καρντόσο. Ο Παραγουανός επιθετικός «κόπηκε» χωρίς να συντρέχει λόγος, πληρώνοντας την παρατεταμένη «αφλογιστία» του, καθώς από την αρχή της σεζόν έχει πετύχει μόνο ένα γκολ και στις τρεις διοργανώσεις και μοιραία έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του.

Ευχάριστα νέα για τον Μαρίνο Ουζουνίδη εν όψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό καθώς ο Βίκτωρας Κλωναρίδης, που ταλαιπωρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από ίωση προπονήθηκε σε φουλ ρυθμούς, όπως και ο Γιώργος Κουτρουμπής που χτύπησε το Σάββατο στο ματς με τον Ηρακλή και του έγιναν ράμματα στο κεφάλι.

Η Παρί Σ.Ζ δεν έμεινε τελικά αδρανής σε σχέση με την διαιτησία του Γερμανού, τουρκικής καταγωγής, Ντενίς Αϊτεκίν ,στην ήττα (6-1) από την Μπαρτσελόνα, αφού έκανε επίσημη καταγγελία στην UEFA, που περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα λάθη του, που έβλαψαν την γαλλική ομάδα. 

Τα σχετικά έγγραφα που αναφέρονται σε οκτώ λάθη, συνοδεύει και ένα βίντεο, όπως επίσης και γνώμες διεθνών διαιτητών αλλά και δημοσιεύματα από τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ισπανίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: