15 Μαρτίου, 2017

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

 

Περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες καλούνται σήμερα στις ολλανδικές εκλογές να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο εθνικό κοινοβούλιο της χώρας. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.30 (8.30 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδος). 

Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου όπου κάποια εκλογική διαδικασία στις Κάτω Χώρες κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των υπολοίπων χωρών. Η πρώτη φορά ήταν πριν από 212 χρόνια, με το δημοψήφισμα της τότε Δημοκρατίας της Μπατάβια. Η δεύτερη φορά το 2005, με αφορμή το δημοψήφισμα για το «Σύνταγμα της Ε.Ε.».

Σήμερα η Ολλανδία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο. Εκεί λαμβάνουν χώρα οι πρώτες εκ των τριών – ή τεσσάρων- εκλογικών αναμετρήσεων (σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές και στην Ιταλία) οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, εντός του 2017, το μέλλον τόσο της Ευρωζώνης, όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ώρα που οι σχέσεις της Ολλανδίας και της Ε.Ε. με την Τουρκία, βρίσκονται στο «κόκκινο».

Χέιρτ Βιλντερς-Μαρκ Ρούτε. 
Δύο τελείως διαφορετικοί πολιτικοί που χρησιμοποιούν σχεδόν την ίδια ρητορική θα αναμετρηθούν για την επικράτηση στην ολλανδική Βουλή, με τον ανθυποψήφιο των Πρασίνων Γέσε Κλάβερ να εμφανίζεται ως πολλά υποσχόμενο αουτσάιντερ. 

Πώς λειτουργεί το ολλανδικό σύστημα.
Στο ολλανδικό κοινοβούλιο εκλέγονται 150 βουλευτές. Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτούνται 76 έδρες - κάτι που όμως δεν έχει συμβεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα. Από τα 28 κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές, τουλάχιστον 15 αναμένεται να λάβουν το ποσοστό που απαιτείται για να εξασφαλίσουν μια θέση στο Κοινοβούλιο, εκ των οποίων τουλάχιστον οκτώ αναμένεται να κερδίσουν 8-10 έδρες.

Ο λόγος που το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας λειτουργεί με αυτόν τον τόπο είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως των πλέον συγκεντρωτικών εξ αυτών, όπως της Γαλλίας, ή της Ελλάδας.

Παρά ταύτα, μέσα σε αυτόν τον πολιτικό κατακερματισμό, το  Κόμμα για την Ελευθερία "PVV" του «Ολλανδού Τραμπ», του ευρωφοβικού, ακροδεξιού και ξενοφοβικού Χέιρτ Βίλντερς θα ελάμβανε άνετα την πρώτη θέση, αν δεν είχε προηγηθεί η τουρκική «επίθεση» στην Ολλανδία, η οποία ενίσχυσε τον νυν πρωθυπουργό και ηγέτη του Κόμματος για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD), Μάρκ Ρούτε.

Η ρητορική του κ. Βίλντερς για απαγόρευση της λειτουργίας τζαμιών στην χώρα, την πρόθεσή του να απαγορέψει την πώληση του Κορανιού και της υπόσχεσής του να απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωζώνη, του είχε χαρίσει τον τίτλο του «φαβορί». 

Αμφιλεγόμενος τίτλος, καθώς περισσότεροι από 6 στους 10 Ολλανδούς πολίτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει το κόμμα που θα ψηφίσουν, ενώ οι λεονταρισμοί του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχουν αποδυναμώσει τον κ. Βίλντερς και έχουν ενισχύσει κατά τι τον κ. Ρούτε.

Τα εσωτερικά ζητήματα της Ολλανδίας.
Οι εκλογές αφορούν κυρίως εσωτερικά ζητήματα της Ολλανδίας. Θα ήταν απλοϊκή η προσέγγιση ότι για ότι συμβαίνει στη χώρα φταίει η Ε.Ε.. Η Ολλανδία αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η οικονομία της θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2017, ενώ η ανεργία βρίσκεται λίγο πάνω από το 5%. 

Το προσφυγικό είναι στην κορυφή της ατζέντας, την ίδια ώρα όμως που η χώρα έχει δεχθεί λίγους περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες από τους 90.000 που είχε υποσχεθεί να δεχθεί με βάση το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασικότατο ζήτημα στη χώρα αποτελεί η παράνομη μετανάστευση από τρίτες χώρες. 

Ήτοι από κράτη που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο «Χενκ και η Ίνγκριντ», ένα φανταστικό ζευγάρι Ολλανδών που υποφέρουν από μια «δεσποτική Ευρωπαϊκή Ένωση» και από ξένους ισλαμιστές, ήταν ένα βασικό προεκλογικό σλόγκαν του κ. Βίλντερς. Αντιμεταναστευτική ρητορική έχει υιοθετήσει και ο κ. Ρούτε. Μόνο που ο ίδιος προτάσσει τις καλές επιδόσεις της ολλανδικής οικονομίας. 

Τα πρώτα αποτελέσματα.
Τα πρώτα exit polls στην Ολλανδία αναμένονται με το πού κλείσουν οι κάλπες. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα από τις μικρότερες κοινότητες της χώρας θα είναι διαθέσιμα περίπου 40 λεπτά μετά. Το νησί Schiermonnikoog των 900 περίπου κατοίκων θα ανακοινώσει πρώτο την προτίμησή του για το εθνικό κοινοβούλιο.

Μετά τις εκλογές...η Γαλλία.
Το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας προωθεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ακόμα και αν το κόμμα του Χέιρτ Βιλντερς κερδίσει τις περισσότερες έδρες είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς θα χρειάζεται τουλάχιστον τρία έως πέντε άλλα κόμματα. 

Κανένα κόμμα προς το παρόν δεν δείχνει πρόθυμο να συγκυβερνήσει μαζί του. Αν ο κ. Ρούτε βρεθεί στην πρώτη θέση, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία μπορεί πάντως να χρειαστεί έως και τρεις μήνες μέχρι να αναλάβει επισήμως καθήκοντα.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ανεξαρτήτως πρωτιάς, ο κ. Βίλντερς θα αρκεστεί στη σιγουριά της αντιπολίτευσης. Μιας αντιπολίτευσης που θα φαντάζει λιγότερο τρομακτική για τους ψηφοφόρους της Γαλλίας οι οποίοι θα λάβουν τη σκυτάλη των  κρίσιμων εκλογών στην Ε.Ε. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: