16 Μαρτίου, 2017

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΚΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ YAHOO ΔΥΟ ΡΩΣΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

 

Διώξεις σε βάρος δύο Ρώσων αξιωματούχων και δύο χάκερ για παραβίαση 500 εκατομμυρίων λογαριασμών χρηστών του Yahoo το 2014, άσκησαν την Τετάρτη οι αμερικανικές αρχές.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγγείλει επίσημα κατηγορίες σε Ρώσους αξιωματούχους για αδικήματα στον κυβερνοχώρο. 

Πρόκειται για τους πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) Dmitry Dokuchaev και τον προϊστάμενο του Igor Sushchin και τους χάκερ Alexsey Belan – ο οποίος βρίσκεται στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες του διαδικτύου και Karim Baratov, γεννημένος στο Καζακστάν με καναδική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι Ρώσοι κατάσκοποι "προσέλαβαν" τους χάκερ για να επιτεθούν σε διάφορους παρόχους το 2014. Κατάφεραν έτσι να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Yahoo!, της Google και άλλων εταιρειών.

Οι δύο Ρώσοι "προστάτευαν, κατεύθυναν, διευκόλυναν και πλήρωναν" τους χάκερ για να εξαπολύουν τις επιθέσεις στους στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς Ρώσων δημοσιογράφων, Ρώσων και Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων. 

Αλλά και υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών διαφόρων χωρών, εξηγεί η ανακοίνωση του υπουργείου.Εκτιμάται ότι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών σε όλον τον κόσμο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: