15 Μαρτίου, 2017

ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Στη Γαλλία, όπως και αλλού στην Ευρώπη, το brexit είναι μακριά από τα πρωτοσέλιδα. Η προεκλογική εκστρατεία εντείνεται και, πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας, το μέλλον της Ευρώπης έχει μεγαλύτερη σημασία από το μέλλον της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρώπης.

Εάν ο Μάρτιος είναι τελεσίγραφο για την Ευρώπη, είναι εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη, η οποία το Παρίσι εκτιμά πως θα ανοίξει τον δρόμο για μια ανάκαμψη της ευρωπαϊκής προσπάθειας (εάν χρειαστεί μέσω μεγαλύτερης ευελιξίας), παρά λόγω του ότι το υπουργικό συμβούλιο της May θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.

Ορισμένα μέλη του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου φαίνονται πεπεισμένα ότι η Γαλλία είναι σε μια νοοτροπία "τιμωρίας”. Αλλά η προσέγγιση της τρέχουσας γαλλικής κυβέρνησης είναι περισσότερο ρεαλιστική από ό,τι αφήνουν να πιστεύει κανείς, τα βρετανικά ΜΜΕ.

Στην πρόσφατη συνάντησή του με την Theresa May, το καθησυχαστικό μήνυμα του πρωθυπουργού Cazeneuve βρήκε μια ισορροπία μεταξύ του "σεβασμού" του για την επιλογή του βρετανικού λαού και τη σημασία της "υπεράσπισης της ενότητας και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως τις μεθόδους των διαπραγματευτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της αλληλουχίας, η οποία τοποθετεί τις διαπραγματεύσεις εξόδου πριν από τη μελλοντική σχέση. Το Παρίσι ήταν επίσης ξεκάθαρο στην αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επιλεκτική στάση μεταξύ των "τεσσάρων ελευθεριών”.

Παρόλα αυτά, η Γαλλία έχει επίσης επίγνωση της ανάγκη να μετακινηθεί πέρα από το διαζύγιο για να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας νέας σχέσης. Και σε ό,τι αφορά ζητήματα που κυμαίνονται από το status των πολιτών που εκπατρίστηκαν σε οποιαδήποτε πλευρά της Μάγχης στην συνεργασία στην ασφάλεια (τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο), το Παρίσι έχει επίγνωση του γεγονότος ότι και οι δύο πλευρές θα χάσουν σε περίπτωση μιας κακής συμφωνίας.

Ωστόσο το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον Μάιο πιθανώς θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα θέματα που βρίσκονται στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή, η προεδρική κούρσα είναι σε μεγάλο βαθμό ανοιχτή και το τελικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. 

Το Brexit δεν αποτελεί θέμα στην εκστρατεία, αλλά το μέλλον της ΕΕ είναι ασφαλώς στην ατζέντα. Εξετάζοντας τις βασικές θέσεις στη συζήτηση, μπορεί κανείς να προβλέψει πολύ διακριτές επιλογές για τη μελλοντική πολιτική της Γαλλίας σε σχέση με το Brexit.

Ο κεντρώος Emmanuel Macron, υποσχέθηκε να είναι ένας δύσκολος συνομιλητής για τη Βρετανία, αναφέροντας μία "καναδικού τύπου” εμπορική συμφωνία, αυστηρούς όρους για τα οικονομικά διαβατήρια ή την διατήρηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπό οποιαδήποτε μεταβατική ρύθμιση σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο Λονδίνο.

Αλλά οι άλλοι υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικές ατζέντες.Η ακροδεξιά Marine Le Pen και η πλατφόρμα της του Frexit, θα κατανοούσε την επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα περιέπλεκε τα πράγματα για την May θέτοντας υπό πίεση το μέλλον της ΕΕ και προκαλώντας σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες.

Ο συντηρητικός Francois Fillon είναι υπέρ μιας αδιάλλακτης συμφωνίας, και επιμένει για επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς συμφωνίας για τη μετανάστευση. Αλλά η φιλελεύθερη (οικονομικά) ατζέντα του, η συντηρητική του προσέγγιση στη μετανάστευση ή η προτίμησή του για μια πιο διακυβερνητική ΕΕ, θα μπορούσε ενδεχομένως να γείρει τις θεσεις της Γαλλίας περισσότερο υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σοσιαλιστής Benoit Hamon στο μεταξύ, με την αντί-νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα του, θα είναι επίσης υπέρ μιας αδιάλλακτης διαπραγματευτικής θέσης για το Brexit, αλλά θα είναι επίσης απρόθυμος για την νέα εμπορική συμφωνία που περιμένει με ανυπομονησία η Βρετανία,

Υπό αυτή την έννοια, η γαλλική θέση για το Brexit θα είναι λιγότερο μια αντανάκλαση των γαλλικών εθνικών συμφερόντων παρά ένα υπό-προϊόν της ευρωπαϊκής πολιτικής του επόμενου προέδρου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: