19 Μαρτίου, 2017

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΑΠΩΝ Ο ΣΩΡΡΑΣ

 

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα, ενώ κατά την ολιγόλεπτη συζήτηση έγινε αναφορά στη σχετική εισήγηση σύμφωνα με την οποία η απόφαση με την οποία αθωώθηκε το 2013 ο Αρτ. Σώρρας για διασπορά ψευδών ειδήσεων, έχει ελλειπή αιτιολογία. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι:

-Το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν διέλαβε στην απόφασή του ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία αφού δεν εκτίθενται σε αυτή με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

-Δεν προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης κατά τρόπο αναμφίβολο ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του και εξετίμησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και όχι μόνο μερικά εξ αυτών κατ’ επιλογή, διαλαμβάνοντας ελλιπή, ασαφή και αντιφατική αιτιολογία. 

Ειδικότερα, δεν παρατίθενται στην απόφαση τα αποδεικτικά μέσα από τα οποία συνήχθησαν τα πραγματικά περιστατικά.Δεν διέλαβε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς την ύπαρξη του υπέρογκου ποσού των 600 δις δολαρίων ενώ αναφέρει αορίστως και δεν προσδιορίζει δυνάμει ποιου πληρεξουσίου ο Αρτ.Σώρρας είναι διαχειριστής του αμύθητου ποσού. 

Επίσης δεν προσδιορίζει τα ακριβή στοιχεία των 6 διεθνών γραμματίων, ούτε πού ακριβώς φυλάσσονται αλλά αόριστα ότι «βρίσκονται κατατεθειμένα σε κεντρική τράπεζα του Καναδά.

-Είναι ασαφής και αντιφατική η αιτιολογία καθόσον ενώ αρχικά δέχεται ότι τα 600 δις φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ακολούθως η απόφαση αναφέρει ότι «το ποσό ο Σώρρας προτίθεται να το χορηγήσει στο ελληνικό κράτος.

-Αντιφατικά και εσφαλμένα η απόφαση ερμηνεύει ότι δεν δημιουργήθηκε καμία ανησυχία στους πολίτες ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος από τους ισχυρισμούς Σώρρα για την αμύθητη περιουσία του.

Εξάλλου η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευγενία Αυλίδου, ήδη έχει καλέσει συνολικά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και τον Αρτ. Σώρρα, προκειμένου με την ιδιότητα των υπόπτων, να καταθέσουν τις γραπτές εξηγήσεις τους γύρω από σωρεία κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Μεταξύ των πράξεων που ερευνόνται από την εισαγγελική λειτουργό, είναι αυτές της απάτης, της διεύθυνσης, σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και τα πλημμελήματα της διέγερσης πολιτών σε βιαιοπραγίες και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγγελική λειτουργός έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία που έχουν φτάσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με την "Ελλήνων Συνέλευσις". 

Ανάμεσά τους είναι η μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου, Αλέξανδρου Στεφανόπουλου, την οποία είχε υποβάλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.Σε αυτή, υποστήριζε πως "πρόκειται για φαινόμενο κραυγαλέας εξαπάτησης των πολιτών, χωρίς να αναπτύσσεται η στοιχειώδης αυτοάμυνα της οργανωμένης Πολιτείας".

Αντίστοιχα, έχουν συσχετιστεί και άλλες δικογραφίες που ήδη εκκρεμούσαν, όπως εκείνη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πελοποννήσου σχετικά με τη μη καταβολή οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες συνοδεύονταν από εξουσιοδοτήσεις της οργάνωσης.

Ειδικότερα η μηνυτήρια αναφορά
του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου αναφέρει ότι:

«Το χρεόγραφο Σώρρα είναι πλαστό και δεν έχει την παραμικρή αξία. Το έχει επιβεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η απόδειξη κατάθεσης, που συνοδεύει το χρεόγραφο, αφορά ανύπαρκτη εταιρεία-φάντασμα στον Καναδά, πίσω από την οποία κρύβονται οι πλαστοί τίτλοι για να μην μπορούν να ελεγχθούν».

«Αποτελεί την πρώτη παγκόσμια απόπειρα απάτης, κατά την οποία γίνεται κοινοποίηση πλαστού χρεογράφου σε όλες τις δικαστικές, ελεγκτικές και τραπεζικές αρχές της χώρας, ενώ η αντίδραση εκ μέρους της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπολείπεται της έκτασης των διαπραχθέντων αδικημάτων».

Μάλιστα, στη μηνυτήρια αναφορά σχολιάζεται και η δικαστική απόφαση 67650/13 που αθώωσε τους Αρτέμη Σώρρα και Εμμανουήλ Λαμπράκη, για την οποία ο δημοσιογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πέραν του ότι υιοθέτησε το δικαστήριο αβασάνιστα τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων (...) δεν έλαβε και όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνταν για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, όπως π.χ. τη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης.Αντίθετα, η αθωωτική απόφαση έχει αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη και συγκρότηση μιας εγκληματικής οργάνωσης, της ΜΚΟ “Ελλήνων Συνέλευσις”».

Όπως σημειώνεται από την Τατιάνα Μπόλαρη (CNN.gr) η εν λόγω πρωτόδικη απόφαση -η οποία έχει προκαλέσει και την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, μετά από δημοσιεύματα του Τύπου- αποτέλεσε επί σειρά ετών, τον ισχυρισμό του Αρτέμη Σώρρα, ότι με τα ομόλογα αυτά (6 διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας 100 δισ. το καθένα) μπορεί ο ίδιος αλλά και το κράτος να διαγράψουν ιδιωτικά και κρατικά χρέη.

H αναίρεση υπέρ του νόμου επί της εν λόγω απόφασης του Πλημμελειοδικείο Αθηνών ασκήθηκε μετά την αίτηση που είχε καταθέσει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο δικηγόρος Πέτρος Πανταζής, ενώ η δικαστική απόφασή που θα εκδοθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν έχει έννομες συνέπειες.

Δηλαδή, δεν ακυρώνει ή δεν μεταβάλει το «δια ταύτα» της υπ’ αριθμ. 67650/2013 αθωωτικής απόφασης του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αλλά έχει απλώς νομολογιακό χαρακτήρα.

Ποινή κάθειρξης 8 ετών χωρίς αναστολή για τον Αρτέμη Σώρρα
Η ποινή βαρύνει και την συζυγό του.

Στη φυλακή αναμένεται να οδηγηθεί ο Αρτέμης Σώρρας και η σύζυγός του μετά την ποινή κάθειρξης οκτώ ετών που επεβλήθη χθες και στους δύο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας, αφού κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Μάλιστα, η ποινή που επεβλήθη από το δικαστήριο, η οποία περιλαμβάνει και πενταετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύλληψή τους, αφού πρώτα διαβιβαστεί στις διωκτικές αρχές απόσπασμα της δικαστικής απόφασης.

Εκείνο που ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι το δικαστήριο επέβαλε την συγκεκριμένη ποινή, συνεκτιμώντας τις δύο ήδη υπάρχουσες δικογραφίες, για τις οποίες η προακακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορούν την μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου και τα στοιχεία (δημοσιεύματα) που έστειλε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Η συγκεκριμένη διευκρίνιση γίνεται καθώς κυκλοφόρησαν σχόλια επικριτικά για την απόφαση που την θεωρούσαν πάρα πολύ αυστηρή, συγκρίνοντας την με άλλες γνωστές και μη εξαιρεταίες υποθέσεις που προσβάλλουν και το δημόσιο αίσθημα και επιβουλεύονται το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, υπήρξαν ελάχιστα σχόλια -ωστόσο υπήρξαν- που προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν και να καρπωθούν το αποτέλεσμα της απόφασης ως "προσωπικής νίκης" από άλλες νομικές προσπάθειες, οι οποίες είχαν πέσει στο κενό.

Καθώς μερικές εξ αυτών ήταν νομικά αβάσιμες και άρα δεν προχωρούσαν, -με εξαίρεση την μήνυση του γιατρού και ερευνητή Ελευθέριου Ρήνου-δικογραφία η οποία συσχετίστηκε αμέσως με την μηνυτήρια αναφορά που δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλο- ήδη από το 2010.   

Αναφορικά με την απόφαση-ποινή για τον Σώρρα, σύμφωνα με νομικούς, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Στην ακροαματική διαδικασία οι δύο κατηγορούμενοι δεν ήσαν παρόντες, αλλά μέσω συνηγόρου ζήτησαν αναβολή από το δικαστήριο. Όμως το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα, διότι ήδη είχαν πάρει στο παρελθόν τρεις αναβολές για την ίδια υπόθεση.

Η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκαν ο Αρτέμης Σώρρας και η σύζυγός του αφορούσε, σύμφωνα με τον μηνυτή και δικηγόρο Φώτη Λεπίδα, ένα αυτοκίνητο πολυτελείας, το οποίο πήραν και στη συνέχεια το πούλησαν τρεις φορές με εξουσιοδοτήσεις, χωρίς να αποδώσουν τα χρήματα.

Όπως δήλωσε μετά το τέλος της δίκης ο Φώτης Λεπίδας, «νιώθω λίγο άσχημα, γιατί διέκοψα την πορεία της Ελλάδας προς τη σωτηρία και καταδίκασα τον σωτήρα, ο οποίος πλέον θα εκτίσει ποινή».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρτέμης Σώρρας έπρεπε να είχε παρουσιαστεί την Παρασκευή που μας πέρασε, στην Εισαγγελία της Αθήνας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού, ως ύποπτος για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, ανάμεσα στα οποία η σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο ίδιος ούτε ο δικηγόρος του έκαναν την εμφάνισή τους.

Ο Αρτέμης Σώρρας, που διατείνεται ότι μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της χώρας και των πολιτών της, ελέγχεται για απάτες και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης έπειτα από καταγγελίες πολιτών που έπεσαν θύματα της δράσης του, αλλά και τη διαβίβαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, σχετικών δημοσιευμάτων στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Εκτός από τον Αρτέμη Σώρρα έχουν κληθεί σε εξηγήσεις για κακουργηματικές πράξεις και άλλοι επτά συνεργάτες του, που αποτελούν κατά τις καταγγελίες τον «σκληρό» πυρήνα της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις».

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: