18 Μαρτίου, 2017

Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΡΚΕΛ-ΤΡΑΜΠ

 

Περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι αβρότητες κατά τη χθεσινή υποδοχή της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου. 

Ηταν η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους πλέον, την Ευρώπη της ανεκτικότητας, των ανοικτών θυρών και της εξωστρέφειας και την Αμερική της μισαλλοδοξίας, της ισλαμοφοβίας και της εσωστρέφειας.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι Τραμπ και Μέρκελ χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Αυτό κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο υπήρξε κατά την προεκλογική εκστρατεία του πρώτου, στη διάρκεια της οποίας την κατηγόρησε επανειλημμένως ότι κατέστρεψε τη χώρα της επιτρέποντας την εισροή προσφύγων από τη Συρία. 

«Βλέπετε τι συμβαίνει στην Αγκελα Μέρκελ, την οποία εγώ θεωρούσα πάντα καλή ηγέτιδα μέχρι που έκανε αυτό. Δεν κατάλαβα τι συνέβη. Τι έφταιξε; Αγκελα, τι συνέβη;» είχε αναρωτηθεί σε προεκλογική του ομιλία στη Βιρτζίνια, τον Αύγουστο. 

Προφανώς, δεν ήταν αυτά τα ερωτήματα που της έθεσε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, αφού η ατζέντα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του ΝΑΤΟ, καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και το διεθνές εμπόριο.

Γερμανοί αναλυτές εκτιμούσαν, πάντως, ότι η Μέρκελ θα επέλεγε προσεκτικά τα λόγια της και τη γλώσσα του σώματος, αφού η Γερμανία διανύει προεκλογική περίοδο και ο Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Γερμανούς, ενώ οι πρώτες του κυβερνητικές επιλογές έχουν σοκάρει τους μετριοπαθείς Χριστιανοδημοκράτες ψηφοφόρους στη χώρα. 

Ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς έχει εξάλλου χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για τον Τραμπ, αποκαλώντας τον κίνδυνο για τη δημοκρατία. Ωστόσο, η Μέρκελ καλείται να βαδίσει σε λεπτές ισορροπίες, διότι η σχέση του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον υπερβαίνει κατά πολύ προεκλογικές σκοπιμότητες. 

Η καγκελάριος δεν είναι ασυνήθιστη σε τέτοιους είδους πολιτικούς ηγέτες, που έχουν οικοδομήσει την καριέρα τους πάνω στην τεστοστερόνη. Από τον Μπερλουσκόνι μέχρι τον Ερντογάν και τον Πούτιν, η Μέρκελ έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση τέτοιου είδους προσωπικοτήτων. 

Με τον Τραμπ, όμως, δεν αποκλείεται να δυσκολευθεί λίγο παραπάνω να βρει τη δοσολογία μεταξύ εγγύτητας και αποστασιοποίησης, αναφέρει σε χθεσινό του άρθρο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη, αλλά –σαν πρώτος οιωνός (;) για το μέλλον της σχέσης των δύο πολιτικών– αναβλήθηκε για χθες λόγω χιονοθύελλας στις ΗΠΑ. 

Η Μέρκελ είχε αναπτύξει πολύ στενή σχέση με τον προκάτοχο του Τραμπ και ήταν ίσως η τελευταία από τους σημαντικούς συμμάχους του όταν εκείνος ολοκλήρωσε τη θητεία του.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ζεύγος Ομπάμα επέλεξε να μιλήσει τηλεφωνικά με τη Μέρκελ πριν από την ορκωμοσία Τραμπ, προκειμένου να την ευχαριστήσει για μια «ισχυρή, θαρραλέα και σταθερή ηγεσία».



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: