13 Δεκεμβρίου, 2016

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ

  

Από το 1979 επί Τζίμι Κάρτερ, πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος επικοινωνεί με ηγέτη της Ταϊβάν και συγκεκριμένα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε λίγες ημέρες νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν.

Υπενθυμίζουμε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος "μίας Κίνας" και το τηλεφώνημα αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την Κίνα, αφού ο Τραμπ δήλωσε: "Καταλαβαίνω πλήρως την πολιτική για τη 'μία Κίνα', αλλά δε βλέπω το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να μας δεσμεύει, εκτός κι αν καταλήξουμε σε συμφωνία για άλλα θέματα, μεταξύ αυτών και το εμπόριο".

Κινέζοι αξιωματούχοι άμεσα επικοινώνησαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, ώστε να επιβεβαιωθεί αν μετά τη δήλωση του Τράμπ, συνεχίζει η πολιτική της "μίας Κίνας", την ίδια ώρα που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη του, άσκησε κριτική στη συναλλαγματική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα, στις δραστηριότητες που έχει στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ τόνισε ότι το Πεκίνο δεν πρέπει να ανακατεύεται με ποιον θα συνομιλεί ή όχι: 

“Δεν επιθυμώ η Κίνα να μου υπαγορεύει τι θα κάνω κι αυτό ήταν ένα τηλεφώνημα για μένα. Ήταν μια ευγενική τηλεφωνική συνομιλία. Σύντομο. Και γιατί κάποια άλλη χώρα να έχει λόγο στα ποια τηλεφωνήματα θα δέχομαι; Η άρνησή μου να μιλήσω στο τηλέφωνο, νομίζω ότι θα ήταν αγένεια".





Δεν υπάρχουν σχόλια: