13 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Αναβρασμός επικρατεί σε Αθήνα και Άγκυρα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις, ως προεργασία για τη συνάντηση μεταξύ του τούρκου προέδρου και του έλληνα πρωθυπουργού (πριν από το τέλος του έτους), με στόχο μια «προσυμφωνία» σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των εγγυήσεων για το Κυπριακό.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι συζητήσεις θα επεκταθούν και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Την ψυχραιμία όλων των Ελλήνων απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και όχι μόνο συνέστησε ο Αρχιεπίσκοπος σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

Στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου θα αναφερθεί εκτενέστερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Νίσυρο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ακόμα, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και το ίδιο περιμένει και από τους θεσμούς.

Διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Κόσμος:Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταθέσουν τα σχέδιά τους αυτή την εβδομάδα για το Brexit, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters από την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Καθώς οι θέσεις των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι έχουν καταρρεύσει σχεδόν εξ ολοκλήρου, σύροι αξιωματικοί αναφέρουν πως οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ βρίσκονται «στις τελευταίες στιγμές πριν κηρύξουν τη νίκη» σε μία από τις πιο αιματηρές μάχες της σύρραξης. 

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος στον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία καθιστά «υπόλογες τις κυβερνήσεις Συρίας και Ρωσίας για κάθε ωμότητα που διαπράττουν οι προελαύνουσες δυνάμεις».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλει για τον Ιανουάριο τις ανακοινώσεις για το πώς θα αποχωρήσει από τη διαχείρηση της επιχειρηματικής του «αυτοκρατορίας» για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων ως πρόεδρος. 

Παράλληλα, η ομάδα του Τραμπ επιβεβαίωσε πως πρόκειται εντός της Τρίτης να ανακοινώσει την επιλογή του για το ΥΠΕΞ -και όλοι μιλούν για τον «πετρελαιά» Ρεξ Τίλερσον, στον οποίο επίσης έχει εκφράσει και τη «συμπάθειά» του το Κρεμλίνο.

Αεροσκάφος της Lufthansa που εκτελούσε πτήση από τη Γερμανία στο Τέξας προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, έπειτα από τηλεφώνημα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας για τοποθέτηση βόμβας.

Το VMRO-DPMNE, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, κέρδισε τις 51 από τις 120 κοινοβουλευτικές έδρες κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Οικονομία:Δύο Κυριακές και προαιρετικά θα μπορούν να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα εισοδήματα που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε αναζήτηση κεφαλαίων φέρεται ότι βρίσκεται η Σκλαβενίτης προκειμένου να καλύψει τη λειτουργία των καταστημάτων του δικτύου Μαρινόπουλος στο κρίσιμο διάστημα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης για το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106 βθ, που θα ανοίξει τον δρόμο στη νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ, να εκκρεμεί.

Παγίδα υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών κρατήσεων από 90% ως και 165% κρύβουν οι εισφορές στα μπλοκάκια από 1ης Iανουαρίου 2017 για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ποιοι και πώς γλιτώνουν.

Στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης ξεκινούν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Πρόθεση όλων είναι να κλείσει η β΄αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, λέει η Κομισιόν, όμως το χάσμα ΕΕ-Αθήνας με ΔΝΤ είναι ακόμα μεγάλο.

Η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρηματίες που πτωχεύουν λόγω πραγματικής αδυναμίας, το φρένο σε δόλιες πτωχεύσεις με συνοπτικές διαδικασίες αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών με παράλληλη ενίσχυση της εξυγιαντικής λειτουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων είναι οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Αθλητισμός: Μόνη στη δεύτερη θέση της Serie A βρίσκεται πλέον η Ρόμα που «ξεφορτώθηκε» την... παρέα της Μίλαν, νικώντας 1-0 στο «Ολύμπικο». Από μια κεφαλιά του Κώστα Μανωλά στο χώρο του κέντρου, ο Ράτζα Νάινγκολαν πήρε τη μπάλα και με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 62΄. Με νίκη συνέχισε και η Φιορεντίνα. Οι «βιόλα» επικράτησαν 2-1 της Σαουσόλο στη Φλορεντίνα με σκόρερ τον Νίκολα Κάλινιτς.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης βρίσκεται σε κακό «φεγγάρι» κι αυτό φαίνεται πλέον κάθε εβδομάδα. Οι «ροχιμπλάνκος» ηττήθηκαν 3-0 από τη Βιγιαρεάλ στο «Μαδριγάλ» και όλα δείχνουν ότι θα κλείσουν το 2016 εκτός τετράδας αφού προς το παρόν έχουν κατρακυλήσει στην 6η θέση. Τριγκέρος και Τζόναθαν Ντος Σάντος στο πρώτο ημίχρονο τα γκολ για το «Κίτρινο Υποβρύχιο», ενώ ο Σοριάνο «υπέγραψε» τον θρίαμβο στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Με τον Όσκαρ Καρντόσο να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στη σεζόν (68') και τον Σεμπά να κάνει το 2-0 στο 92', ο Ολυμπιακός πέρασε από την δύσκολη και λασπωμένη έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα, στο ματς που ολοκλήρωσε την 14η αγωνιστική της Super League και πήρε μια νίκη, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στη συνέχεια, καθώς διατήρησε τη διαφορά στη βαθμολογία από τους διώκτες του. Οι γηπεδούχοι αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 41΄, λόγω αποβολής του Λίλα με 2η κίτρινη κάρτα.

Την τέταρτη Χρυσή Μπάλα πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη για το 2016 από το France Football. Δίκαιη ανταμοιβή για τον Πορτογάλο σούπερ σταρ που οδήγησε τη χώρα του στη «Γη της Επαγγελίας» με την κατάκτηση του EURO 2016, έστω κι αν ο ίδιος αποχώρησε νωρίς από τον τελικό με τη Γαλλία λόγω τραυματισμού. 

Ομως σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά ήταν φύσει και θέση ηγέτης της Πορτογαλίας, ενώ μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε πανηγυρίσει με τη Ρεάλ Μαδρίτης την κατάκτηση του Champions League. Την πρώτη της μεταγραφή αναμένεται να ολοκληρώσει την Τρίτη η ΑΕΚ, υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Άστριτ Ατζντάρεβιτς. Ο Σουηδός μεσοεπιθετικός βρίσκεται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν ενταχθεί στους «κιτρινόμαυρους».

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: