20 Δεκεμβρίου, 2016

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

 

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού παραμένει η γερμανική πρωτεύουσα, καθώς ένα φορτηγό παρέσυρε κατοίκους και επισκέπτες που βρίσκονταν σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου, σκορπώντας τον θάνατο.

Σε κεντρικό της δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ανέφερε ότι ο συλληφθείς είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν. Το αιματηρό συμβάν εκτυλίχθηκε στις 20.00 το βράδυ τοπική ώρα, στην τοποθεσία Breitscheidplatz, με αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 48. 

Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για 9 νεκρούς. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, από τους τραυματίες υπάρχουν τέσσερις οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μετά από ώρα η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος και ανακρίνεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των νεκρών είναι και ο συνοδηγός του οχήματος. 
 
Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια με στόχο τους πολίτες -κάτι το οποίο παραδέχτηκε το πρωί της Τρίτης και η γερμανική αστυνομία επισημαίνοντας ότι ο οδηγός έριξε επίτηδες το φορτηγό στο συγκεντρωμένο πλήθος- σ' ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θυμίζει την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, τον περασμένο Ιούλιο. Βάσει πληροφοριών που ελέγχονται, την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

O Ραλφ Τζάγκερ

Τα ξημερώματα ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ραλφ Τζάγκερ παραδέχτηκε πως πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια», προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας στο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο αυξήθηκαν. 

Από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση στην υπαίθρια αγορά, οι γερμανικές αρχές ήταν επιφυλακτικές, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα και αποφεύγοντας να συνδέσουν το τραγικό συμβάν με τη δράση εξτρεμιστών. «Δεν έχουμε καθαρές ενδείξεις αν πρόκειται τελικά για ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση» είχε αναφέρει τα ξημερώματα της Τρίτης εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.

Επαναλαμβάνοντας ότι «για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βερολίνου δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος». Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF: «Δεν θέλω αυτήν τη στιγμή να ψελίσω τη λέξη επίθεση».

Το RT μετέδωσε ότι ο χώρος της επίθεσης έχει αποκλειστεί από πάνοπλους αστυνομικούς, με εμπειρογνώμονες να συλλέγουν στοιχεία.
Γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι αρχές της χώρας είχαν λάβει πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επίθεση σε δημόσιο χώρο εν όψει Χριστουγέννων.
Συνελήφθη ο δράστης 
Σε κεντρικό της δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας, η «Die Welt» ανέφερε ότι ο συλληφθείς είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν. Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο δράστης επιχείρησε να κρυφτεί στο πάρκο Τίργκαρτεν, ωστόσο έγινε αντιληπτός από αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος τον καταδίωξε για δύο χιλιόμετρα περίπου πριν τον συλλάβουν τελικά οι αστυνομικοί.
«Ο ISIS (Ισλαμικό Χαλιφάτο) και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες σφάζουν συνεχώς χριστιανούς στις κοινότητές τους και σε χώρους λατρείας τους ως μέρος της παγκόσμιας τζιχάντ τους (του ιερού πολέμου τους)» ανέφερε ο ΤραμπΤο φορτηγό, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, έχει πολωνικές πινακίδες και είχε κλαπεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία. 
Το βαρύ όχημα ερχόταν από την Ιταλία και θα ξεφόρτωνε στο Βερολίνο, πριν επιστρέψει στην Πολωνία, ωστόσο η εταιρεία στην οποία ανήκει, δεν είχε νέα από το οδηγό της μετά το απόγευμα της Δευτέρας. 
Ορατό παραμένει το ενδεχόμενο το άτομο που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού και εντοπίστηκε νεκρό να πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος φέρεται να κρατήθηκε όμηρος από τον δράστη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί και η τοποθέτηση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης Ariel Zurawski, ο οποίος έκανε λόγο σε δηλώσεις του σε πολωνικά ΜΜΕ πως «το πρόσωπο που βγήκε από το φορτηγό δεν είναι οδηγός μου».  Με μήνυμά της στο Twitter τα ξημερώματα της Τρίτης, η γερμανική αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο νεκρός συνοδηγός είναι Πολωνός.

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους
 
«Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την επίθεση η οποία διαπράχθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι» δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Μέρκελ «πενθεί» για τα θύματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Λίγο νωρίτερα η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους Βερολινέζους να «παραμείνουν στα σπίτια τους» με ανάρτησή της στο Twitter.
Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος της πόλης Michael Müller, ο οποίος δήλωσε: «Είναι συγκλονιστικό, γιατί είχαμε πάντα την ελπίδα ότι το Βερολίνο δεν θα ζούσε αυτήν την κατάσταση».
Σκηνές πανικού 
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν ήταν «ένα απλό ατύχημα και το φορτηγό δεν φάνηκε να επιβραδύνει προτού πέσει στο πλήθος».  Ένας αυτόπτης μάρτυρας μίλησε για το όχημα που... «όργωσε το πλήθος», λέγοντας πως «περνούσε πάνω από τους ανθρώπους, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά του, όπως τραπέζια και ξύλινα περίπτερα».

«Το φορτηγό περνούσε πάνω από τους ανθρώπους τραβώντας τα πάντα στο πέρασμά του, όπως τραπέζια, μέχρι και ξύλινα περίπτερα»«Καθόμασταν και πίναμε το ποτό μας και τότε ακούσαμε έναν πραγματικά δυνατό κρότο και η χριστουγεννιάτικη αγορά σκοτείνιασε. 
Το φορτηγό πατούσε πάνω σε ανθρώπους. Στη συνέχεια... σκοτάδι» ανέφερε άλλος αυτόπτης μάρτυρας για τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα. Κάποιος άλλος τόνισε: «Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ούρλιαζαν. Είδα σκισμένα σώματα πάνω σε ξύλινες πλάκες. Ευτυχώς φύγαμε εγκαίρως. Δεν ξέρεις τι άλλο μπορεί να συμβεί». 
«Έγινε σίγουρα σκόπιμα» υποστήριξε ένας τουρίστας από το Μπέρμιγχαμ, προσθέτοντας ότι βοήθησε ανθρώπους που φαίνεται να είχαν σπασμένα άκρα, την ώρα που άλλοι είχαν παγιδευτεί κάτω από κατεστραμμένα περίπτερα της αγοράς. Σύμφωνα με το Sky News, όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν κλειδώσει την κεντρική είσοδο και έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση στο Βερολίνο 

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το αποκρουστικό εγκληματικό χτύπημα στο Βερολίνο. Οι σκέψεις μας είναι τώρα με τους συγγενείς των θυμάτων» ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter.

Τραμπ: Οι Ισλαμιστές σφάζουν χριστιανούς στις κοινότητές τους

Για «τρομοκρατικό χτύπημα» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο. «Ο ISIS (Ισλαμικό Χαλιφάτο) και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες σφάζουν συνεχώς χριστιανούς στις κοινότητές τους και σε χώρους λατρείας τους ως μέρος της παγκόσμιας τζιχάντ τους (του ιερού πολέμου τους)» ανέφερε.

Σε ξεχωριστό του μήνυμα στο Twitter υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή, μαζί με άλλες στη Τουρκία και την Ελβετία δείχνουν ότι «τα πράγματα απλώς χειροτερεύουν». «Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης» συμπλήρωσε στο μήνυμά του.
Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Λευκός Οίκος καταδίκασε το «τρομοκρατικό χτύπημα», εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις γερμανικές αρχές.

Συλληπητήρια από Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε σε δηλώσεις του πως «οι Γάλλοι συμμετέχουν στο πένθος των Γερμανών και αντιμετωπίζουν το γεγονός ώς τραγωδία για όλη την Ευρώπη». Από τη μεριά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Bruno Le Roux γνωστοποίησε ότι τα μέτρα ασφαλείας στις χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας έχουν ενισχυθεί.

Ο οδηγός ήθελε αίμα

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, μεταδίδει πως ο δράστης, ο οποίος έκλεψε το φορτηγό, συνελήφθη έπειτα από προσπάθεια μάρτυρα που τον κυνήγησε για περισσότερα από 2χλμ μετά το τραγικό περιστατικό και ειδοποίησε την αστυνομία.

Άγνωστη ακόμη η ταυτότητα του δράστη

Η εθνικότητα του φερόμενου ως οδηγού του φορτηγού, ο οποίος εγκατέλειψε τον τόπο της επίθεσης και συνελήφθη αργότερα, παραμένει αδιευκρίνιστη, δήλωσε η αστυνομία. 

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τοπικές πηγές ασφάλειας σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύποπτος που συνέλαβαν ήταν από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και μπήκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ως πρόσφυγας.

Αντίθετα, το πτώμα ενός άλλου άνδρα που βρέθηκε εντός του οχήματος είναι πιθανότατα εκείνο του Πολωνού οδηγού του, από τον οποίο και εκλάπη για να γίνει η επίθεση και όχι του συνεργού του δράστη. Η αστυνομία ξεκαθαρίζει από το πρωί πως ο άνδρας αυτός δεν είχε τον έλεγχο του φορτηγού, όταν εκείνο έπεσε στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Οι δραματικές στιγμές της επίθεσης

"Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο", είπε η Έμα Ράστον, τουρίστρια, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. "Αρχίσαμε να βλέπουμε το επάνω μέρος ενός φορτηγού, που άρχισε να διακρίνεται (...) ενώ έπεφτε πάνω στα κιόσκια και τους ανθρώπους", πρόσθεσε. 

Το φορτηγό της φάνηκε να προχωρά με ταχύτητα περίπου 65 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Βερολίνου 48 τραυματίες. Εικόνες από τον τόπο του συμβάντος έδειχναν χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις να βγαίνουν από το σπασμένο παρμπρίζ του μαύρου φορτηγού. Μετά την επίθεση, έγερνε σταματημένο στο πεζοδρόμιο με ένα τσακισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο κάτω από τις ρόδες του.

Κλεμμένο από την Πολωνία

Η αστυνομία του Βερολίνου είπε στο Twitter ότι ερευνούσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το φορτηγό είχε κλαπεί από οικοδομή στην Πολωνία. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες, προσθέτοντας, "Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη 'επίθεση' ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν".

Το επεισόδιο ανέσυρε μνήμες από την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούλιο, όταν ένας άντρας τυνησιακής καταγωγής σάρωσε με ένα φορτηγό 19 τόνων πεζούς στην προκυμαία, σκοτώνοντας 86 άτομα μεταξύ ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα κατά την εθνική εορτή της Γαλλίας. 

Την ευθύνη για το μακελειό την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.Την επίθεση καταδίκασαν ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος, μεταξύ άλλων.

Η πρώτη μεγάλη επίθεση σε γερμανικό έδαφος.

Η Γερμανία δεν έχει βιώσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τζιχαντιστές τα τελευταία χρόνια, όπως οι γειτονικές της χώρες Βέλγιο και Γαλλία. Υπήρξαν όμως δύο μικρότερες επιθέσεις στη Βαυαρία το καλοκαίρι, μία σε τραίνο κοντά στο Βίρτσμπουργκ και άλλη μία σε μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ, όπου τραυματίστηκαν 20 άτομα. 

Την ευθύνη και τις δύο επιθέσεις την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη έχουν πει ότι η χώρα, η οποία άνοιξε τις πόρτες πέρσι σε σχεδόν 900.000 μετανάστες, πολλοί από αυτούς από τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται "στο στόχαστρο τρομοκρατών".

Στα μέσα Οκτωβρίου, η αστυνομία συνέλαβε έναν Σύρο μετανάστη ο οποίος ήταν ύποπτος για τοποθέτηση βόμβας σε αεροδρόμιο του Βερολίνου. Ο 22χρονος αυτοκτόνησε σε φυλακή λίγο μετά τη σύλληψή του.

Είμαι συγκλονισμένος από τις απαίσιες ειδήσεις του τί συνέβη στην εκκλησία στο Βερολίνο.Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελας Μέρκελ είχε ενημερωθεί για την κατάσταση από τον ντε Μεζιέρ και τον δήμαρχο του Βερολίνου. 

Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή και προέτρεψε τον κόσμο να απομακρυνθεί από εκεί. "Είμαι συγκλονισμένος από τις απαίσιες ειδήσεις του τί συνέβη στην εκκλησία στο Βερολίνο", είπε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Το φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), μια ώρα όπου συνωστίζονται ενήλικες και παιδιά γύρω από τα παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια που πουλούν φαγητά και χριστουγεννιάτικα πράγματα, σε μια ετήσια παράδοση που γιορτάζεται σε όλη τη Γερμανία και ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης.

Δεν ήταν ο οδηγός μου

Ο Άριελ Ζουράβσκι, ιδιοκτήτης πολωνικής εταιρείας με νταλίκες στην οποία ανήκε το φορτηγό, είπε ότι ο οδηγός του φορτηγού δεν εργαζόταν για αυτόν. "Δεν ήταν ο οδηγός μου", είπε ο Ζουράβσκι στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN 24. "Το επιβεβαιώνω, γιατί είναι ξάδερφός μου", πρόσθεσε.

Το επεισόδιο συνέβη κοντά σε ένα πολύ γνωστό μνημείο του Βερολίνου, την εκκλησία Gedaechtniskirche, η οποία οικοδομήθηκε το 1891-95, και η οποία αφέθηκε όπως ήταν, κατεστραμμένη μετά από βομβιστικές επιθέσεις κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: