20 Δεκεμβρίου, 2016

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

 

Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον φωτογράφο της hurriyet ένας άνδρας που φορούσε κουστούμι ήταν ο δράστης της επίθεσης.

«Ένας άντρας φορούσε μαύρο κουστούμι και βρισκόταν πίσω από τον Πρέσβη και όλοι πιστεύαμε πως ήταν στην ασφάλεια του» και συμπληρώνει «στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί στον αέρα και μετά πυροβόλησε τον Πρέσβη από πίσω».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ακούστηκαν τουλάχιστον 15 πυροβολισμοί. Ο Αντρέι Καρλόφ υπέκυψε στα τραύματά του. Η δολοφονική επίθεση έγινε την ώρα που ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε ΄Εκθεση Τέχνης - Ο δολοφόνος ήταν πράγματι αστυνομικός.

Φονική επίθεση με θύμα τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, σημειώθηκε στα εγκαίνια έκθεσης στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης στην τουρκική πρωτεύουσα όταν ένοπλος άνοιξε πυρ τραυματίζοντας θανάσιμα τον διπλωμάτη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την έκθεση «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων», όταν ένας άνδρας που βρισκόταν πίσω του πυροβόλησε εναντίον του.

Ρώσοι αξιωματούχοι μιλώντας στην τουρκική Hurriyet δήλωσαν πως πίσω από τη φονική επίθεση βρίσκεται μέλος εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης. Αρχικά, συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες σχετικά με τον ένοπλο, καθώς δημοσιεύματα τον ήθελαν να παραμένει στο χώρο, με την τουρκική αστυνομία να διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα τουρκικά και ρωσικά δημοσιεύματα διευκρίνισαν πως ο δράστης δέθηκε πυρά αστυνομικών και έπεσε νεκρός.  Δημοσιογράφος της Habertürk υποστηρίζει πως ο ένοπλος πριν ανοίξει πυρ κατά του πρέσβη φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και πρόσθεσε πως πήρε εκδίκηση για την καταστροφή στο Χαλέπι. 

Το CNN Türk αναφέρει πως υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ενώ Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν πως ο δράστης κατά την είσοδό του στο «Modern Arts Centre» είπε ότι ήταν αστυνομικός. 

Αναλυτικότερα, ο δράστης λέγεται πως έφερε πλαστή αστυνομική ταυτότητα, φορούσε μαύρο κοστούμι και πυροβόλησε 30-35 φορές, ενώ παρίστανε μέλος της ασφάλειας του Καρλόφ. Εντούτοις, η εθνικιστική εφημερίδα Yeni Şafak αναφέρει πως ο άνδρας που πυροβόλησε θανάσιμα τον Καρλόφ ήταν πράγματι αστυνομικός και υπηρετούσε σε κατασταλτική μονάδα στην Άγκυρα. 

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως ο δολοφόνος του Καρλόφ είναι ο 22χρονος Μερτ Αλτιντάς από το Αϊδίνιο, ο οποίος υπηρετούσε στην τουρκική αστυνομία από το 2014.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass που επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές και φώναζε: «Βγείτε έξω!», ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο άνδρας έλεγε: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ».

Μετά τη φονική επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. 

«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε την ομιλία του, ένας ψηλός άνδρας που φορούσε κοστούμι πυροβόλησε πρώτα στον αέρα και μετά κατά του πρεσβευτή. Είπε κάτι για το Χαλέπι και για εκδίκηση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας λίγη ώρα μετά τη φονική ενέδρα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο, ο ένοπλος είπε: «Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα νιώσετε ασφάλεια. Όποιος έχει μερίδιο για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».
Το θάνατο του Καρλόφ επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα και εξήγησε πως το περιστατικό ερευνάται ως τρομοκρατική επίθεση.
Μετά την επίθεση δόθηκε εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην ρωσική πρεσβεία της Άγκυρας. Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Άγκυρας κατηγόρησε την οργάνωση  FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν τον υπ’αριθμόν ένα εχθρό του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκοκτσέκ, δήλωσε πως στόχος του δράστη ήταν να διαρραγούν οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, μία ημέρα πριν την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την κατάσταση στη Συρία, η  οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα παρά τη φονική επίθεση.

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, σχετικά με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η επίθεση, την οποία χαρακτήρισε απεχθή, δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας και τόνισε πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Ο Ρώσος πρέσβης βρισκόταν στο Κέντρο Σύγχρονής Τέχνης στην Άγκυρα με σκοπό να εγκαινιάσει έκθεση έργων τέχνης, όταν και δέχτηκε 5 πυροβολισμούς από Τούρκο αστυνομικό.

Αμέσως μετά την επίθεση, ο πρέσβης μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή. Από τα πυρά του άνδρα έχουν τραυματιστεί ακόμη τρεις άνθρωποι.

Όπως έγινε γνωστό, το όνομά του δράστη είναι Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, υπηρετούσε στα ΜΑΤ της Άγκυρας, γεννήθηκε το 1994 και αποφοίτησε από την αστυνομική ακαδημία. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης μπήκε στην αίθουσα της έκθεσης με την ιδιότητά του ως αστυνομικός. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, μεταδίδει ότι ο δράστης πριν πυροβολήσει φώναξε, "εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς πεθαίνετε εδώ".

Δολοφονία Ρώσου πρέσβη: Απίστευτο διπλωματικό
παρασκήνιο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας

Στην Τουρκία μεταβαίνει ειδική ομάδα ερευνών από τη Ρωσία προκειμένου να εντοπίσει ποιος οργάνωσε την εγκληματική επίθεση, με θύμα τον Ρώσο διπλωμάτη, Αντρέι Καρλόφ. Είχαν προηγηθεί ολονύχτιες συσκέψεις στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πήρε το θέμα προσωπικά, θέλοντας να γνωρίζει την κάθε λεπτομέρεια.

Mε δήλωσή του ο κ. Πούτιν αργά το βράδυ της Δευτέρας, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία ως προβοκάτσια που αποβλέπει στην υπονόμευση της εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων και της ειρήνευσης στη Συρία, απαλλάσσοντας έτσι την τουρκική κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος και η κυβέρνησή του επιδόθηκαν σε αγώνα διπλωματικού δρόμου από την ώρα της επίθεσης, για να κρατήσουν τις ισορροπίες που οι ίδιοι υπαγόρευσαν στις σχέσεις τους με την Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένοντας με αγωνία την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, λαμβάνοντας το «μήνυμα» του Ρώσου προέδρου, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να ταχθεί με την ίδια άποψη. Η δήλωσή αυτή, άλλωστε, του Βλαντιμίρ Πούτιν, επισφράγισε την πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει, σε σχέση με την δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη στην Τουρκία.

Δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα την επιθυμία του να μην καταρρεύσουν οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας και να ενοχοποιήσει τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιθυμούν τη δύναμη που αναπτύσσεται, με τη συνεργασία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν στο θέμα της ειρήνευσης της Συρίας.

Από την πρώτη στιγμή της εγκληματικής ενέργειας με θύμα τον Ρώσο διπλωμάτη, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε όλη την διπλωματική, στρατιωτική ηγεσία αλλά και τα μέλη της κυβέρνησής του, να κρατήσουν στάση χαμηλών τόνων, απέναντι στο γεγονός.

Απαίτησε να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, βάζοντας τώρα ακόμη πιο ενεργά στην προσπάθεια και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο έθεσε προ των ευθυνών του για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Το σχέδιο διπλωματικής αντιμετώπισης, μάλιστα, που χάραξε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, γρήγορα ανακοινώθηκε από ανθρώπους κλειδιά της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

Η Ρωσία βρήκε άλλη μια ευκαιρία να δοκιμάσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτό εκφράστηκε αμέσως δια στόματος του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλής) Κονσταντίν Κοσατσόφ, που δήλωσε ότι «η Ρωσία θα πιστέψει την Τουρκία αν η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη διερευνηθεί αντικειμενικά».

«Εάν η έρευνα είναι γρήγορη και όσο είναι δυνατό επιχειρησιακή, αν ανατεθεί στις καλύτερες και ευφυέστατες δυνάμεις, αν η ανώτατη πολιτική ηγεσία θα τοποθετηθεί σαφώς και αναμφισβήτητα - τότε θα πιστέψουμε την Τουρκία.

Αλλά μόνο σ' αυτήν την περίπτωση. Η τουρκική ηγεσία πρέπει να επιδείξει έπακρον πολιτική βούληση και να λάβει αποφάσεις προκειμένου να επανορθωθούν τα ελαττώματα που κατέστησαν δυνατή τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.

Οι επόμενες μέρες και ακόμα και ώρες θα δείξουν πολλά σ'αυτόν τον τομέα», σημείωσε ο κ. Κοσατσόφ. Η δήλωση αυτή έκανε τον Ταγίπ Ερντογάν να επικοινωνήσει αμέσως με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να δώσει την υπόσχεση που περίμενε η Ρωσία για την συνεργασία στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Άλλωστε, ο πρώην υπάλληλος της τουρκικής αστυνομίας Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, απομακρύνθηκε από την αστυνομία στο πλαίσιο των διερευνήσεων και εκκαθαρίσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ήταν μέλος του τρομοκρατικού οργανισμού FETO που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν, λέγοντας:«Αργά η γρήγορα οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους. Ή η Τουρκία ή η FETO. Ή η τρομοκρατική FETO που σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις ή η δημοκρατική Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά το θύμα, ο πρέσβης, Αντρέι Καρλόφ, πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες ως διπλωμάτης στην Τουρκία, ήταν πολύ κοντά στο περιβάλλον Πούτιν και διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας τον εκτιμούσε υπερβολικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Από την αρχή, πάντως, της τρομοκρατικής επίθεσης το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δεν ευθύνεται άμεσα για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, επειδή δεν ενδιαφέρεται για άλλη μια επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Μπορεί να ευθύνεται άμεσα για το συμβάν, γιατί με τους καθαρισμούς τους εξασθένισε τις αρχές ασφαλείας. Αυτή άλλωστε ήταν και η ενημέρωση των υπηρεσιών ασφαλείας στον Ρώσο πρόεδρο, στα πρώτα λεπτά της δολοφονίας.

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ
Αμέσως μετά την επίθεση, επί τόπου έφτασαν πάνοπλοι άνδρες της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον δράστη, σκοτώνοντας τον.

O Δήμαρχος της Άγκυρας ανέφερε ότι πίσω από τη δολοφονική επίθεση κρύβονται οι ίδιοι που έριξαν και το ρωσικό αεροσκάφος πριν από ένα χρόνο. Μεταξύ των τριών τραυματιών, στη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη, στην Άγκυρα είναι και ένας Έλληνας ομογενής, ο Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη τύπου, μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και Υγείας. Ο ομογενής τραυματίας φέρει ελαφρά τραύματα και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. 

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ενημέρωσε ότι μόλις βγήκε από το χειρουργείο και είναι καλά. Τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ο Έλληνας πρόξενος στην Άγκυρα, Δημήτρης Σοφός. Ο Αναστάσιος Ζυμπιρικάκης πυροβολήθηκε στο χέρι, ενώ διαπιστώθηκαν και μερικά γδαρσίματα στο πόδι του.

Ο Αναστάσιος Ζυμπιρικάκης εργαζόταν παλαιότερα στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, αλλά όχι τελευταία, άρα δεν εκπροσωπούσε την πρεσβεία στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Εν τω μεταξύ, σοκαρισμένη παρακολουθεί η Μόσχα τις πληροφορίες που φτάνουν από την Κωνσταντινούπολη σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ρωσία, Αχιλλέας Πατσούκας. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ενημερώνεται και μελετά τα στοιχεία για τη δολοφονία στον Ρώσο πρεσβευτή στην Τουρκία.

Ενώ Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το CNN Turk. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έγινε ανταλλαγή πληροφοριών για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο. 

Ο δήμαρχος της Άγκυρας έκανε λόγο για απόπειρα υπονόμευσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Το περιστατικό σημειώθηκε μια ημέρα πριν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στην Μόσχα για συνομιλίες με την Ρωσία και το Ιράν.

Η Ρωσία και η Τουρκία πρόσφατα έκαναν μια προσπάθεια να επιδιορθώσουν τους δεσμούς τους, μετά από μια μακρά διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων, με αφορμή την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το Νοέμβριο του 2015. 

Αντίδραση Βλαντίμιρ Πούτιν«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» τη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, με στόχο την υπονόμευση της εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων και της προσπάθειας ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου.

«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που πραγματοποίησαν.

Αντίδραση Ταγίπ Ερντογάν 
Τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, καταδίκασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ.  Ερντογάν ανέφερε ότι  την ίδια άποψη εξέφερε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ανδρών.

Στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, επέμεινε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον κ. Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Χαρακτήρισε επίσης την επίθεση ως ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους. Οι τουρκικές αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη ρωσική πρεσβεία.

Τουρκικό ΥΠΕΞ
Η Άγκυρα «δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ να ρίξει σκιά στη ρωσο-τουρκική φιλία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη και τονίζει ότι ο δράστης έχει «εξουδετερωθεί». Προειδοποιεί επίσης ότι οι «εγκέφαλοι» της επίθεσης θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Διαψεύδει ο Φετουλάχ Γκιουλέν 
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν διέψευσε πώς πίσω απο την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση του Χιζμέτ, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία «ειδεχθή τρομοκρατική πράξη».

Ο ιεροκήρυκας κατήγγειλε υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας, εξαιτίας των διώξεων μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Παράλληλα, σύμβουλος του ιδρυτή της οργάνωσης Χιζμέτ του Γκιουλέν, καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη χαρακτηρίζοντας «γελοία» τα περί εμπλοκής του ιεροκήρυκα.

O ΠτΔ δηλώνει σοκαρισμένος από την επίθεση στον Ρώσο πρέσβη, αναφέροντας πως οι σκέψεις του είναι στα θύματα και στις οικογένειες τους.   

Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Αθηνών.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναδιατύπωσαν την ανάγκη να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι αυτουργοί, οι οργανωτές, οι χρηματοδότες και οι υποστηρικτές των τρομοκρατικών επιθέσεων», ανέφερε στην ανακοίνωση του το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση στον Ρώσο πρέσβη, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας, όποια κι αν είναι η πηγή της», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον ίδιο (σ.σ. τον Ρώσο πρεσβευτή) και την οικογένειά του», κατέληξε.

Καταδίκη και από τον ΟΗΕ
Τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία καταδίκασαν και τα Ηνωμένα Έθνη. «Καταδικάζουμε την επίθεση στον Ρώσο πρεσβευτή στην Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολόγηση της επίθεσης σε διπλωμάτη ή πρεσβευτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντούτζαριτς.

«Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη», κατέληξε. Ο Αντρέι Καρλόφ υπέκυψε στα τραύματά του -  Η δολοφονική επίθεση έγινε την ώρα που ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε ΄Εκθεση Τέχνης.

Ο δολοφόνος ήταν πράγματι αστυνομικός
Φονική επίθεση με θύμα τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, σημειώθηκε στα εγκαίνια έκθεσης στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης στην τουρκική πρωτεύουσα όταν ένοπλος άνοιξε πυρ τραυματίζοντας θανάσιμα τον διπλωμάτη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την έκθεση «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων», όταν ένας άνδρας που βρισκόταν πίσω του πυροβόλησε εναντίον του. Ρώσοι αξιωματούχοι μιλώντας στην τουρκική Hurriyet δήλωσαν πως πίσω από τη φονική επίθεση βρίσκεται μέλος εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Αρχικά, συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες σχετικά με τον ένοπλο, καθώς δημοσιεύματα τον ήθελαν να παραμένει στο χώρο, με την τουρκική αστυνομία να διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα τουρκικά και ρωσικά δημοσιεύματα διευκρίνισαν πως ο δράστης δέθηκε πυρά αστυνομικών και έπεσε νεκρός. 

Δημοσιογράφος της Habertürk υποστηρίζει πως ο ένοπλος πριν ανοίξει πυρ κατά του πρέσβη φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και πρόσθεσε πως πήρε εκδίκηση για την καταστροφή στο Χαλέπι. 

Το CNN Türk αναφέρει πως υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ενώ Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν πως ο δράστης κατά την είσοδό του στο «Modern Arts Centre» είπε ότι ήταν αστυνομικός. 

Αναλυτικότερα, ο δράστης λέγεται πως έφερε πλαστή αστυνομική ταυτότητα, φορούσε μαύρο κοστούμι και πυροβόλησε 30-35 φορές, ενώ παρίστανε μέλος της ασφάλειας του Καρλόφ.

Εντούτοις, η εθνικιστική εφημερίδα Yeni Şafak αναφέρει πως ο άνδρας που πυροβόλησε θανάσιμα τον Καρλόφ ήταν πράγματι αστυνομικός και υπηρετούσε σε κατασταλτική μονάδα στην Άγκυρα. 

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως ο δολοφόνος του Καρλόφ είναι ο 22χρονος Μερτ Αλτιντάς από το Αϊδίνιο, ο οποίος υπηρετούσε στην τουρκική αστυνομία από το 2014.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass που επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές και φώναζε: «Βγείτε έξω!», ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο άνδρας έλεγε: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ».

Μετά τη φονική επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε την ομιλία του, ένας ψηλός άνδρας που φορούσε κοστούμι πυροβόλησε πρώτα στον αέρα και μετά κατά του πρεσβευτή. Είπε κάτι για το Χαλέπι και για εκδίκηση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας λίγη ώρα μετά τη φονική ενέδρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο, ο ένοπλος είπε: «Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα νιώσετε ασφάλεια. Όποιος έχει μερίδιο για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Το θάνατο του Καρλόφ επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα και εξήγησε πως το περιστατικό ερευνάται ως τρομοκρατική επίθεση.

Μετά την επίθεση δόθηκε εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην ρωσική πρεσβεία της Άγκυρας. Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Άγκυρας κατηγόρησε την οργάνωση  FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν τον υπ’αριθμόν ένα εχθρό του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκοκτσέκ, δήλωσε πως στόχος του δράστη ήταν να διαρραγούν οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, μία ημέρα πριν την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την κατάσταση στη Συρία, η  οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα παρά τη φονική επίθεση.

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, σχετικά με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η επίθεση, την οποία χαρακτήρισε απεχθή, δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας και τόνισε πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Νεκρός ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα. Ποιος ήταν ο δράστης που άνοιξε πυρ εναντίον του διπλωμάτη σε έκθεση φωτογραφίας.


Ο Μερτ Αλτιντάς που δολοφόνησε τον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Καρλόφ ήταν πρώην αστυνομικός, που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

Ο 22χρονο  πυροβόλησε, τραυματίζοντας θανάσιμα  τον πρέσβη, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, ο ένοπλος φώναξε «πεθαίνουμε στο Χαλέπι, πεθαίνετε εδώ» πριν ανοίξει πυρ εναντίον του πρέσβη.

«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα. 

«Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης», πρόσθεσε…. Σύμφωνα με μαρτυρίες αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά. Η Χουριέτ αναφέρει οι τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο  νοσοκομείο.

Ο δράστης ήταν αστυνομικός από το 2014 και υπηρετούσε στις ειδικές δυνάμεις.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Αλτιντάς παρεισέφρησε στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας που μιλούσε ο Καρλόφ, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικός, παρουσιάζοντας πλαστή ταυτότητα.

Η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.

Για την δολοφονική επίθεση ενημερώθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το Sky News, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών  της Ρωσίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη ως “τρομοκρατική επίθεση”.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: