20 Δεκεμβρίου, 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ

 

Μέχρι στιγμής απομακρύνθηκαν από την εμπόλεμη πόλη τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες άμαχοι. Ανάμεσα στα άτομα που κατάφεραν να διαφύγουν περιλαμβάνεται και η επτάχρονη Μπάνα Αλαμπέντ, που συγκλόνισε με τα tweets της εν μέσω των βίαιων βομβαρδισμών.

Περισσότεροι από 4.500 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει από τα ξημερώματα της Δευτέρας τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου, μετά την επανεκκίνηση της διαδικασίας εκκένωσης, παράλληλα με την απομάκρυνση αμάχων από σιιτικά χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ.

Από το Χαλέπι απομακρύνθηκαν δεκάδες παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε ορφανοτροφείο, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω τραυμάτων και αφυδάτωσης. Μακριά από το Χαλέπι και η Μπάνα Αλαμπέντ, το επτάχρονο κορίτσι που συγκλόνισε με τα tweets της από την εμπόλεμη ζώνη. 

Συνολικά 20.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί από το ανατολικό Χαλέπι της Συρίας. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η έξοδος
Δεκάδες λεωφορεία στα οποία επιβιβάστηκαν χιλιάδες πολίτες από τη μικρή περιοχή που είχε παραμείνει στον έλεγχο των ανταρτών, στο Χαλέπι, έφθασαν σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές δυτικά της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ και το εδρεύον στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκκένωση της περιοχής είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία, τον κύριο υποστηρικτή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει κάποιες από τις μεγάλες οργανώσεις των ανταρτών.

Ασφαλής κι η Μπάνα
Όπως έχει αναφερθεί και εισαγωγικά, ανάμεσα στους απομακρυθέντες από το Χαλέπι βρίσκεται και η Μπάνα αλ Αμπέντ, που έγινε γνωστή για τα μηνύματά της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτυωσης Twitter, με τα οποία περιέγραφε την καθημερινή κόλαση που βίωνε στο Χαλέπι στη Συρία.

Η τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση IHH ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι η Μπάνα αλ Αμπέντ, ηλικίας 7 ετών, «απομακρύνθηκε χθες το πρωί από το Χαλέπι μαζί με την οικογένειά της», ενώ δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται το κοριτσάκι, που φορά μαντίλα στο κεφάλι του, με έναν από τους εργαζόμενούς της.

«Βρισκόταν μεταξύ των ανθρώπων της πρώτης ομάδας που απομακρύνθηκε σήμερα το πρωί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή Ρασίντιν στην επαρχία του Χαλεπίου», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του IHH.

Από την πλευρά του ο Άχμαντ Ταρακτζί, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Syrian American Medical Society (SAMS), γνωστοποίησε στο Twitter, αναρτώντας και τη σχετική φωτογραφία, ότι το παιδί αποχώρησε από την πόλη και έφθασε «μαζί με πολλά άλλα παιδιά» στην επαρχία του Χαλεπίου.

Τα σπαρακτικά μηνύματα
Υπενθυμίζεται πως από τον Σεπτέμβριο η Μπάνα αλ Αμπέντ (@AlabedBana) έστελνε μηνύματα στο Twitter μαζί με τη μητέρα της, όπου περιέγραφε τη ζωή στο Χαλέπι που βρισκόταν υπό πολιορκία και στο στόχαστρο σφοδρών βομβαρδισμών από την πολεμική αεροπορία της Συρίας με τη συνδρομή της Ρωσίας.

Τον λογαριασμό της τον ακολουθούσαν τουλάχιστον 323.000 άνθρωποι. Σε ένα από τα τελευταία της tweet, την Κυριακή, εκλιπαρούσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε θα εφαρμοστεί, προκειμένου οι κάτοικοι των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών να μπορέσουν να αποχωρήσουν.

«Είμαστε τόσο κουρασμένοι», έγραψε η Μπάνα. Ο Τσαβούσογλου της απάντησε στο Twitter, διαβεβαιώνοντας ότι «οι δυσκολίες στο πεδίο δεν θα μας αποθαρρύνουν. Να είσαι σίγουρη ότι κάνουμε τα πάντα για να σε βγάλουμε, εσένα και χιλιάδες άλλους, (και να μεταφερθείτε) προς μια ασφαλή περιοχή».

Και παιδιά εκτός της πόλης
Ανάμεσα στους αμάχους που απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα από το ανατολικό Χαλέπι βρίσκονται, επίσης, και 47 παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε ορφανοτροφείο στην περιοχή που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ανακοίνωσε η Unicef.

«Χθές το πρωί τα 47 παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε ένα ορφανοτροφείο στο ανατολικό Χαλέπι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, με κάποια από αυτά να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω των τραυμάτων τους και της αφυδάτωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης Γκέερτ Καπελέρε.

Η Unicef για τα παιδιά και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις βοηθούν επίσης στην επανένωση άλλων παιδιών, τα οποία απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες, με τις οικογένειές τους, τους παρέχουν ιατρική φροντίδα και χειμερινά ρούχα.

Το διπλωματικό παιχνίδι
Σε διπλωματικό επίπεδο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε απόφαση για αποστολή παρατηρητών στο Χαλέπι -το ψήφισμα του ΣΑ είχε ξεκινήσει με γαλλική πρωτοβουλία και το τελικό κείμενο, μετά τις ρωσικές αντιρρήσεις, θεωρείται συμβιβασμός και ανεμένετο να υιοθετηθεί ομόφωνα ψες.

Πριν από την ψηφοφορία ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι 15 χώρες-μέλη βρήκαν «κοινό τόπο» σε συμβιβαστικό σχέδιο απόφασης, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι πρόκειται για «καλό κείμενο».

Σε μία άλλη εξέλιξη, αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως σήμερα Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής διπλωματίας της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας σχετικά με τα επόμενα βήματα προς την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Χαλεπίου.

«Η συνάντηση θα γίνει για να γίνουν κατανοητές οι απόψεις των τριών πλευρών, να ξεκαθαρίσουμε πού βρισκόμαστε όλοι και να συζητήσουμε πού πάμε από εδώ», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη. 

«Δεν θα είναι μια συνάντηση όπου θα γίνουν θαύματα, αλλά θα δώσει σε όλες τις πλευρές τη δυνατότητα να ακούσουν η μία την άλλη», κατέληξε.

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Χαλέπι
«Χιλιάδες άλλοι» περιμένουν ακόμη να απομακρυνθούν από τον τομέα αυτόν της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, σύμφωνα με την Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπο της ΔΕΕΣ που μιλούσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα του Χαλεπίου από την Πέμπτη, 15.000 που απομακρύνθηκαν χθες δευτέρα και 10.000 που απομακρύνθηκαν την Πέμπτη, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. 

Ομάδες της ΔΕΕΣ και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, που ηγούνται των απομακρύνσεων των αμάχων, "εργάζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας" της Δευτέρας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, η Κρίστα Άρμστρονγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: