26 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τη βεβαιότητα ότι το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν προκηρυχθούν, εκφράζει σε συνέντευξή του στα Νέα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά στην αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου, δηλώνει πως «για κάποιους προέχει η σιγουριά ενός μεγάλου λιμανιού. Κι ας είναι και παλιό». Έρευνες για τον εντοπισμό σκάφους, το οποίο πιθανότατα μεταφέρει περίπου 150 πρόσφυγες, διεξάγει από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Λιμενικό, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου.

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από το Σάββατο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ η διάρκεια της κινητοποίησης θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, επισήμανε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στην επιχείρηση, Δημήτρης Τσερμενίδης.

«Δεν θα συνεχιστεί ο εκβιασμός των πολιτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης από μια ομάδα συμφερόντων που επί δεκαετίες λυμαίνεται την πόλη και τις αστικές συγκοινωνίες της» σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρ.Σπίρτζης. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου μεταξύ άλλων, θα εγκαινιάσει τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, στο Διοικητήριο. Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

Κόσμος:Η ιστορία της Κούβας αρχίζει τον Οκτώβριο του 1492, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, στη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού, την αντίκρυσε και τη διεκδίκησε για λογαριασμό των Reyes Catolicos, των Καθολικών Βασιλέων της Ισπανίας. Η ιστορία της μακρά, μέχρι να βρεθεί στις ακτές της ο Φιντέλ.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 90 ετών ο Φιντέλ Κάστρο, όπως ανακοίνωσε στην Αβάνα ο αδελφός του και νυν ηγέτης της χώρας, Ραούλ. «Ο comandante της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ» είπε. Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει η μία απέναντι στην άλλη, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της συμφωνίας για το Προσφυγικό. 

Ερωτηθείσα εάν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας, η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά πως σχέδιο Β' δεν υπάρχει και η ίδια εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει την εφαρμογή της υπάρχουσας συμφωνίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανετράπη τον Φεβρουάριο του 2014 μετά την εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν από τους φιλοδυτικούς διαδηλωτές, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι το μοναδικό σφάλμα στο οποίο υπέπεσε ήταν «που δεν κάλεσε τον στρατό και δεν επέβαλε στρατιωτικό νόμο».

Ρωσικά ή συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Παρασκευή γυναικολογικό νοσοκομείο στην επαρχία Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, όπως αναφέρουν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μία οργάνωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οικονομία:Λήψη νέων προληπτικών μέτρων τώρα, για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση. Το ΔΝΤ για να δεχτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος το 2018 αξιώνει την ψήφιση μέτρων διαμορφώνοντας το σκηνικό της προηγούμενης Άνοιξης.

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, διατύπωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ. «Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι εισερχόμαστε σε μία νέα φάση του ελληνικού προγράμματος, που είναι η φάση της επιτυχίας» πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εργασίας εδώ και καιρό, διαχειρίζεται με διακριτικότητα την υπόθεση μεταφοράς του Athens Ledra σε νέο επενδυτή, με μοναδικό κριτήριο την προστασία των εργαζομένων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Προσθέτει ακόμη, απαντώντας σε καταγγελίες, ότι σε συντομότατο χρονικό διάστημα, κατέβαλε στους εργαζομένους το έκτακτο βοήθημα των 1000€/εργαζόμενο και παράλληλα κίνησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αναγκαστεί η εταιρία να καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές.

Η διακοπή της συνεχούς ανοδικής πορείας του λόγου έμμεσων προς άμεσων φόρων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου από το 2018 και μετά, θέμα που συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, είναι οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.

Την εκτίμηση ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 86 δισ. ευρώ, το οποίο ισχύει έως το 2018, θα είναι το τελευταίο, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι εάν η η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι μάλιστα για το οποίο δηλώνει σίγουρος, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.

Αθλητισμός:Ποιος θα νικήσει τη Λειψία; Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο και τη 12η αγωνιστική στην Bundesliga, καθώς η εκπληκτική νεοφώτιστη ομάδα του Ραλφ Χάζενχουτλ πέρασε νικηφόρα και από το Schwarzwald-Stadion του Φράιμπουργκ, επικρατώντας του ομώνυμου συγκροτήματος με το εντυπωσιακό 4-1.

Τουλάχιστον ένα μήνα ίσως και ενάμιση θα μείνει εκτός δράσης ο Βενσάν Κομπανί. Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι τραυματίστηκε στο γόνατο μετά από σύγκρουση που είχε με τον τερματοφύλακα της ομάδας του, Κλαούντιο Μπράβο, στο νικηφόρο αγώνα του περασμένου Σαββάτου με την Κρίσταλ Πάλας. 

Όπως τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Πεπ Γκουαρντιόλα «έχει πρόβλημα στους συνδέσμους και θα μείνει εκτός για 4-6 εβδομάδες». Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Αντρές Ινιέστα, επέστρεψε σήμερα στις προπονήσεις της ομάδας, μετά από απουσία ενός μήνα λόγω τραυματισμού στο γόνατο, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος της Καταλονίας.

Με δύο προβλήματα και όχι με ένα επέστρεψε ο Παναθηναϊκός από το Άμστερνταμ. Το πρώτο ήταν δεδομένο κι αφορά στον Κρίστοφερ Σάμπα, ο οποίος στη διάρκεια του αγώνα με τον Άγιαξ υπέστη θλάση στο δικέφαλο και, μάλιστα, αντικαταστάθηκε από τον Αντρέα Στραματσόνι. 

Το δεύτερο και μη αναμενόμενο ήταν αυτό με τον Κριστιάν Λεντέσμα. Ο Αργεντινός μέσος αισθάνθηκε ενοχλήσεις στους προσαγωγούς κι έκανε θεραπεία, γεγονός που καθιστά δύσκολη, αν όχι απίθανη, τη συμμετοχή του στο κυριακάτικο εκτός έδρας ματς με τον Πανιώνιο.

Μπορεί κάποτε ένα δικό του γκολ να στέρησε από τον Ολυμπιακό την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League, όμως... οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται! Η πειραϊκή ομάδα και ο Στίβεν Τζέραρντ ανέπτυξαν στη συνέχεια έναν ιδιαίτερο δεσμό, κυρίως λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει ο αρχηγός της Λίβερπουλ, και μάλιστα κάποια στιγμή είχε τιμηθεί με ειδική πλακέτα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: