26 Νοεμβρίου, 2016

ΖΗΤΑ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  

Την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου αλλά και την μεταφορά αιτούντων άσυλο σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, ζητά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, ο κ. Μουζάλας και αφού ζητά από τους πολίτες των νησιών που έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία να συνεχίσουν να το κάνουν συμβάλλοντας στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να αποσυμφορηθεί η ένταση στις περιοχές, ζητά από τα “Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, καθώς και να συμβάλλει στην διαδικασία του relocation”.  
Όπως συμπλήρωσε “ζητάμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασης μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας”. Από την πλευρά του, την πλήρη δέσμευση της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού επανέλαβε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μερικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ότι θα «ανοίξει τις πύλες των συνόρων», ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και εργάζεται για την επιτυχία της.

«Πρόκειται για ένα συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αναμένουμε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους. Η ΕΕ από την πλευρά της αυτό κάνει και στο τέλος της διαδικασίας θα δούμε ποιο είναι το συνολικό συμπέρασμα αυτού του συμβολαίου», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Όσον αφορά γενικότερα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διατύπωσε τη θέση της Επιτροπής, λέγοντας πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί.  

Εξάλλου, σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Ερνστ Τόβε, επανέλαβε ότι επτά από τα εξήντα επτά συνολικά κριτήρια δεν έχουν ικανοποιηθεί. Ένα από αυτά τα κριτήρια που δεν έχει εκπληρώσει η Τουρκία αφορά  τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά η Επιτροπή εκτιμά ότι η εξεύρεση λύσης είναι δυνατή, και προς τον σκοπό αυτό συνεχίζονται οι επαφές σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Τούρκου υπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ, την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τέταρτη έκθεσή της για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας η οποία θα περιλαμβάνει και την αξιολόγηση εκπλήρωσης των κριτηρίων για την απελευθέρωση της βίζας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εν τω μεταξύ με ανακοίνωση του καλεί την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για την αναλογική και δίκαιη κατανομή των προσφύγων. "Ο τραγικός θάνατος των δύο ανθρώπων στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας αποτελεί ένα γεγονός που μας συγκλονίζει και μας κινητοποιεί για να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τις προσπάθειες για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας οφείλουν να ενισχύσουν τα μέτρα για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων. Η βελτίωση των συνθηκών ζωής προϋποθέτει την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε οι δομές φιλοξενίας να πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ενόψει, μάλιστα, του χειμώνα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την ομαλή συμβίωσή τους με τους μόνιμους κατοίκους των τόπων φιλοξενίας τους.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες που έχουν καταφτάσει στη χώρα μας. Η ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στους πρόσφυγες αποτελεί την πιο ισχυρή απάντηση στη δράση των ακροδεξιών ομάδων που πρέπει να απομονωθούν.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες για την αναλογική και δίκαιη κατανομή των προσφύγων, καθώς και για τη στήριξη στις χώρες που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Η εθελοτυφλία και η κωλυσιεργία της Ευρώπης, η ανάπτυξη εθνικιστικών λογικών, είναι βόμβες στα θεμέλιά της. 

Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι οι κατατρεγμένοι των πολέμων, αλλά η ξενοφοβία και η άνοδος της ακροδεξιάς", αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη απέδωσε ευθύνες στον κ.Μουζάλα για την τραγωδία στη Μόρια, ζητώντας η υπόθεση να διερευνηθεί όπως ακριβώς θα γινόταν σε περίπτωση που τα θύματα ήταν Έλληνες πολιτες. Ειδικότερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωση της αναφέρει:

"Ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας αναφέρεται στην τραγωδία στη Μόρια ως τυχαίο ή ατυχές γεγονός.  Τον ενημερώνουμε ότι δουλειά των υπουργών είναι να μην αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους αλλά να εφαρμόζουν τον νόμο.  Για τις συνθήκες σε «οργανωμένες δομές» του Ελληνικού Κράτους έχουν ευθύνη όσοι τις διοικούν. Από τον απλό προϊστάμενο μέχρι τον υπουργό. Η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με ένα γενικόλογο υπουργικό δελτίο τύπου.

Ρωτάμε τον Υπουργό και τον συναρμόδιο του κ. Τόσκα: Ποιος είναι ο διοικητικά υπεύθυνος της δομής και ποια μέτρα έχει λάβει για την αποτροπή τέτοιων «τυχαίων γεγονότων»; Εφαρμόζονται οι προδιαγραφές του νόμου 4375/16 στο Κέντρο Υποδοχής της Λέσβου ή/και  ο κανονισμός  λειτουργίας της υπουργικής απόφασης του 2012;

Ποιος επέτρεψε να υπάρχουν φιάλες υγραερίου μέσα σε σκηνές εντός του Κέντρου Υποδοχής; Οι δικαιολογίες περί «τυχαίου γεγονότος» καθιστούν ακόμη περισσότερο αναγκαία την έρευνα σε βάθος και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Όπως ακριβώς θα γινόταν σε περίπτωση που τα θύματα ήταν Έλληνες πολίτες." 



Δεν υπάρχουν σχόλια: