03 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε εξέλιξη είναι το πρωί της Πέμπτης έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου για τον εντοπισμό δύο προσφύγων. Σύμφωνα με το Λιμενικό, εντοπίστηκε λέμβος με περίπου 40 πρόσφυγες, οι οποίοι διασώθηκαν.

Ωστόσο, κατά δήλωση των επιβαινόντων, μαζί τους ήταν άλλα δύο άτομα, τα οποία πριν την άφιξη του σκάφους του Λιμενικού έπεσαν στη θάλασσα και έκτοτε αγνοούνται. Για παρερμηνεία των όσων είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του για τους ομοφυλόφιλους έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος, ωστόσο, και στις νέες δηλώσεις του επανέλαβε τα περί δημιουργίας σχολείων που θα φτιάχνουν «σωστούς ανθρώπους».

Σε κωματώδη κατάσταση νοσηλεύεται, διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Δράμας, 17χρονη μαθήτρια Λυκείου. Η νεαρή έπεσε θύμα βιασμού, για δεύτερη φορά μέσα ένα μήνα. Επιμένει ο υπουργός Επικρατείας στη συνταγματικότητα του νόμου του, λέγοντας: «Δεν πέφτει ο νόμος Παππά, δεν έχει πέσει ο νόμος [...] Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει αυτόν τον νόμο για την αδειοδότηση».

Παράλληλα υποστηρίζει την ανάγκη ψήφισης του νόμου - γέφυρα για την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και τον αριθμό «4» των αδειοδοτήσεων. Ο κ. Παππάς αφήνει αιχμές κατά του ΣτΕ, ενώ εξαπολύει επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας: «Δεν θα συγκυβερνήσει δια θεσμικού εκβιασμού». «Αμετανόητος ο υπουργός Επικρατείας» απαντά η ΝΔ.

Νέα πολιτική μάχη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών καλείται να δώσει σήμερα, Πέμπτη, η κυβέρνηση στη Βουλή όπου ουσιαστικά θα ακυρωθεί το άρθρο 2Α του σχετικού νόμου του 2015 που μεταβίβαζε τις αρμοδιότητες για τον διαγωνισμό από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό Επικρατείας.

Κόσμος:Μία ιστορική απόφαση, ίσως ίσης βαρύτητας με αυτήν που κλήθηκαν να πάρουν οι Βρετανοί στις 23 Ιουνίου, ανακοινώνει την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου: ποιος θα κινήσει τελικά τη διαδικασία του διαζυγίου της χώρας από την ΕΕ; Θα είναι η συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ή το βρετανικό Κοινοβούλιο;

Όποια και αν είναι ωστόσο η απόφαση των δικαστών, η Βρετανία διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα να υποχωρήσει. Αυτό υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου 50 της Λισαβώνας. Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν 27χρονο Σύρο σε διαμέρισμα στο νοτιοανατολικό Βερολίνο με την κατηγορία πως είναι μέλος «τρομοκρατικής οργάνωσης με βάση στο εξωτερικό».
 
Το φάκελο έχει αναλάβει η ομοσπονδιακή εισαγγελία -μετά το φιάσκο των γερμανικών Αρχών τον Οκτώβριο στην υπόθεση του 22χρονου στο Κέμνιτς που είχε τελικά αυτοκτονήσει μέσα στο κελί του. Η ISIS διέδωσε ηχογραφημένο μήνυμα στο οποίο φέρεται να ακούγεται ο αρχηγός της, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (ο υποτιθέμενος «χαλίφης»). 

Nα καλεί τους τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη «να αντέξουν με τιμή» καθώς ο ιρακινός στρατός, οι σιιτικές πολιτοφυλακές και οι Κούρδοι προχωρούν την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης. Το μήνυμα περιέχει επίσης προτροπή για διενέργεια επιθέσεων στην Τουρκία.

Και ενώ στο Ισραήλ θα έπρεπε κανονικά να ασχολούνται με τις αμερικανικές εκλογές, η πολιτική ζωή κινείται γύρω από το ζήτημα της ανανέωσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.Πρωταγωνιστής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι χειρισμοί του οποίου έχουν προκαλέσει γκρίνια στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Ισχυρός σεισμός 4,8 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα, στην ίδια περιοχή όπου καταγράφηκαν οι πρόσφατες καταστροφικές δονήσεις, ανακοίνωσαν οι Αρχές. Το εστιακό βάθος ήταν 8,4 χιλιόμετρα. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νέες καταρρεύσεις, όμως η αποτίμηση θα γίνει μετά το φως της ημέρας. Ο νέος σεισμός προκάλεσε πανικό στους εκτοπισμένους και έγινε αισθητός μέχρι και στη Ρώμη.

Οικονομία: Από το Ταμείο θα περάσουν 30.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι για την καταβολη μερισμάτων και εφάπαξ. Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων εξασφάλισε 85 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προγραμματίζει να εξοφλήσει μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.

Η EKT μείωσε το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 700 εκατ. ευρώ στα 51,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Η ΤτΕ σημείωσε πως η εξέλιξη αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, περίπου μια εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η Fed άφησε να εννοηθεί πάντως ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Δεκέμβριο.

Σήμα κινδύνου για το ύψος των εσόδων και παροχών του ΙΚΑ σήμερα και του ΕΦΚΑ από 01/01/2017, εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ. Ο νέος νόμος μειώνει αισθητά το ύψος των μελλοντικών συντάξεων είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι νέες συντάξεις χηρείας όταν δοθούν θα είναι 150 ευρώ. 

Προειδοποίησε ακόμη για τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο ΕΦΚΑ. Στα 28 δισ. ευρώ τα χρέη στα Ταμεία, ενώ μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμούν 60.493 κύριες συντάξεις. Μείωση στα 4,779 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από τα 4,935 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.

Αθλητισμός:Τέταρτη αγωνιστική στο Europa League με τις ελληνικές ομάδες να παίζουν την Πέμπτη με διαφορετικούς στόχους. Αρχικά ο Ολυμπιακός (18:00, OTEsport2) αντιμετωπίζει στο Καζακστάν στην Αστάνα και με νίκη κλειδώνει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση.

Στις 22:05 ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Σταντάρ Λιέγη με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα τον κρατήσει «ζωντανό» στο κυνήγι της δεύτερης θέσης, όπως και ο ΠΑΟΚ που υποδέχεται την Καραμπάχ στη Τούμπα.

Πολύ σημαντική νίκη πέτυχε η Λεβερκούζεν επί της Τότεναμ στο «Γουέμπλεϊ» με 1-0 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Απίθανο ματς στη Βαρσοβία, όπου η Ρεάλ προηγήθηκε 2-0 της Λέγκια αλλά τελικά πανηγυρίζει που απέφυγε την ήττα με το ισόπαλο 3-3!

Κι αυτό γιατί οι Πολωνοί «γύρισαν» το ματς σε 3-2 στο 83΄, αλλά αμέσως μετά... λυτρώθηκε από τον Ματέο Κόβατσιτς. Εύκολο βράδυ είχε και η Σεβίλη όπου επικράτησε με το επιβλητικό 4-0 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ η Λέστερ συνεχίζει την εκπληκτική πορεία της.

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το παιχνίδι με την Γκαραμπάχ. Κανονικά στη διάθεση του Βλάνταν Ίβιτς τέθηκε ο Γιώργος Τζαβέλλας, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος κρίθηκε ανέτοιμος μετά τον τραυματισμό του.

Εξώδικο απέστειλε η ΠΑΕ ΑΕΛ στον Αγγελο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, Λεωνίδα Δημητρακόπουλο, Απόστολο Τερζή με αφορμή δηλώσεις του προπονητή μετά την απομάκρυνσή του από την τεχνική ηγεσία των «βυσσινί».

Στην εξώδικο δήλωση που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Κούγια ως πληρεξούσιου δικηγόρου, η ΑΕΛ αναφέρεται διεξοδικά στα λάθη που καταλογίζει στον Αναστασιάδη και τα οποία οδήγησαν στην καταγγελία της σύμβασής του.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: